Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eo vako...izvestaj iz moje rerne.
Pita je ispecena.
Nije se digla kao Tarina .
Ja je izvadila iz rerne i htela da bacim naisao moj muz i kaze sta je to ...reko pita al nije uspela.
Aj da probamo , ajde.
Probamo mi...meni to suvo a on kaze zeno ....napravila si poglacice...mljac.
Evo ga sedi i jede :eek:
I samo cokce.

:zcepanje:

E ne da sam se udala dobro ...
:rotf::rotf:
You have given out too much Reputation in the last 24 hours, try again later.
al zapamticu mame mi...;)

U davna vremena, najbolje novogodišnje prase služilo se na Brdu kod Kranja. Odatle se, zahvaljujući razgranatoj mreži diplomatskih i konzularnih predstavništava SFRJ, recept za praseće pečenje uskoro proširio po čitavom svetu. Od Dake do Džakarte i od Tripolija do Teherana, domari bi se uoči Nove godine rastrčali u potrazi za prasićima. Za to vreme njihove bi supruge okitile novogodišnju jelku i ukrasile ambasadu papirnim girlandama, karikaturama debelih ljudi (u to vreme nije bilo političke korektnosti) i prigodnim natpisima poput "sretna Nova godina" i "stric mi je tko mi trbuh nabije!"

Novogodišnje prase "Corps diplomatique"

Sastojci (za gospodju Natašu Jeremić i 23 zvanice):

1 prasence od 10-12 kila
Piće iz državne reprezentacije

Postupak:

Pečenje praseta je muški posao, pa će se o tome pobrinuti
domar. Pošto kuvar i posluga imaju slobodan dan, očekuje
se da "žene" (skupni naziv za supruge pomoćnog osoblja)
same pripreme i donesu rusku salatu, cveklu s renom i
kolače. Vino, viski, konjak i šampanjac obezbeđuju se iz
državnog budžeta.

Kad su 31. decembra 1951. godine domar Miloš i njegova supruga Lepa zajedno izneli prase i spustili ga na sto u rezidenciji jugoslovenskog ambasadora Marka Ristića u Rue de Prince de Galles u Parizu, salonom se razlegao aplauz. Deca su vikala "prase, prase!", prvi sekretar je dograbio nož i viljušku i kobajagi počeo da ih oštri, a vojni ataše je zavrnuo rukave i pljesnuvši se po stomaku glasno uzviknuo: "Nema 'tice do prasice!" Na to su se svi nasmejali, a najglasnije njegov pomoćnik Koprivica. Zatim je domar nekako neprilično spretno odsekao prasetu glavu i istranžirao meso na parčiće. Žene, deca i diplomate dobili su krtinicu, a službenici i pomoćno osoblje rebarca. Mama Dana, koja je još pre tri godine došla u kratku posetu svom sinu-šifrantu, rukama je gulila kožicu s papaka ("meni je najslađe da glođem!"), dok je šef bezbednosti nožem probadao svinjsku glavu i vadio iz nje mozak ("imamo mi sekiru za svaku lobanju!"). Računopolagač Mihajlo pojeo je jabuku iz svinjskih usta, jer ga je zanimalo kakvog je okusa, na šta mu je supruga trgovinskog predstavnika Šilharda, koja je bila već kod druge litrice, rekla: "Znate, vi ste jedan jako čudan čovjek".
Ali, nisu se svi veselili. Neki su bili na oprezu. U arhivi SSIP-a sačuvana je poverljiva depeša jednog anonimnog činovnika ambasade, koji je Službi za informacije i dokumentaciju (SID) idućeg jutra poslao depešu sledećeg sadržaja: "Kad je drug Kojatkin... pardon, drug Bubalo odsekao prasetu uši, i držeći ih preko svojih ušiju grokćući krenuo za sekretaricom Terezom (koja je imala duboko dekoltovano poprsje dražesno poput Lindinog i dupence izazovno gotovo kao Vešticino) oko stola, svi su tapšali osim druga ambasadora, koji se namrštio i rekao: "C'est sans mesure".

e pa moram da se uključim u diskusiju zvanu kvasac, kasno doduše...
jedna od pametnijih stvari koje sam kupila za kuhinjske poslove je bio taperverov šejker i njihova posuda za mešenje.
U tom šejkeru kvasac naraste ua par minuta bez greške, a u posudi za mešenje isto tako bez greške narasta svako testo.
Proveravala godinama u različitim fazama i nivoima umeća spremanja testa.
Ovih prazničnih dana smo uživali u domaćem hlebu, a pogaču ću za posle Božića

Srećna vam i berićetna Nova godina!!!

e ja bih za božić da pravim klasičnu pogaču, onu kao lepinju, sa rupicama u testu, kao vazdušasto testo al to ne znam kako

Za vecu pogacu potrebno ti je:
1 kg brasna, 6 dcl vode, 1 velika kasika soli, 1 kvasac(20 gr),1 mala kasicica secera,
1 vitamin C izdrobljen, 1 velika kasika masti.
Kvasac razmutis u mlakoj vodi sa secerom, dodas u brasno pomesano sa solju i vitaminom C, dodas mast i izmesis dobro.Ostavis 30 minuta da stoji.Zatim premesis ponovo i testo stavis u tepsiju podmazanu sa masti.Izbockas odozgo viljuskom.Ostavis 1,5 sat na sobnoj temperaturi.Peces na 220 stepeni 20-tak minuta, mozda koji minut duze.Kada izvadis peceno, stavi na neku resetku, ja izvadim tu zicu iz sporeta pa stavim nad sudoperom i tu izrucim da ne bi bila vlazna pogaca odozdo.Ovo ti je klasicno hlebno testo.Moze se koristiti i za melike, od njega pravim divan hleb.
Mozda bi ti za pocetak i pola mere bilo dovoljno.

Uspelo mi je!

Jeeeeeee!!!!:zskace:

Ispecene su obe, i sa kupusom i sa sirom.

Nisu ispale nesto extra, ali zaista sam mislila da ce sve da zavrsi u kanti.z:lol:
Pogledajte prilog 166166Pogledajte prilog 166167

...extra...svaka cast, za prvi put...samo je vazna volja i malo truda, ja odavno
nisam napravila nikakvu, i potpisujem da bi bila mozda kao tvoja...a pitanje je
da li bi uopste bila jestiva..koliko je godina proslo do zadnjeg razvlacenja kora...

...jeste li je smazali do sada....:))))

Bi..moze recept za baklave sa cokoladom?:)

Sad to 'tedoh da kazem :)

Izvinjavam se što ste ovoliko čekale. Nekom greškom sam prekinula praćenje ove teme, pa nisam videla da ste tražile recept.
Originalni, od koleginice sam zaturila, pa sam kombinovala neke koje sam našla i po sećanju... ali evo ovako sam pravila i dobro su ispale i posne su.

Baklavice sa čokoladom:

1/2 kg tankih kora
300 g melvenih oraha + 100 seckanih
100 g milka čokolade u originalnom receptu, ali ja stavljam za kuvanje da bi bila posna
1 margarin - u originalnom receptu maslac, ali onda nije posno

Šerbet (sirup) za prelivanje:
700 g šećera
500 g vode
nekoliko kolutova limuna

Odvojiti parče margarina (oko 50-100 g) istopiti i pomešati sa orasima i čokoladom, koja može da se izrenda, ali je lakše i brže da se otopi u mikrotalasnoj.
Svaku koru preklopiti na pola i duž cele ivice staviti fil i urolati ga u rolnu.
Prethodno sam kore onako u gomili odsekla na širinu pleha (najvećeg - od šporeta).
Kad sam napunila pleh rolnama, iseći ih na dužinu od oko 6 cm... izračunati u zavisnosti od širine pleha, da budu jednake.
Ispeći na 180-200°C oko 30 min. Videti, kad porumene...
U medjuvremenu skuvati šerbet, pa kad se izvade iz rerne, odmah preliti.
Plivaju u svoj toj vodi, ali ne sekirajte se, vrlo brzo će je upiti.

A ja već par dana gledam u Blic ženi od 23. decembra "moka makrone"...
kupila sam 1/2 kg badema, jer koštaju isto kao orasi (800 din.), što nikad nije bilo.
Sećam se da je, mislim, Linda pravila te makrone... jel imao još neko iskustava s tim?
I imam još jedno pitanje. Pošto mi je crkao mikser, a neću da kupujem na brzaka, da li mogu belanca da se umute npr. u secku? Malopre sam u secku umutila cela jaja za proju... ali za to i nije bitno da se nešto dobro umute.

...extra...svaka cast, za prvi put...samo je vazna volja i malo truda, ja odavno
nisam napravila nikakvu, i potpisujem da bi bila mozda kao tvoja...a pitanje je
da li bi uopste bila jestiva..koliko je godina proslo do zadnjeg razvlacenja kora...

...jeste li je smazali do sada....:))))

Cruella, ovo divno izgleda, bravo, ja obozavam i jednu i drugu varijantu...a moze i sa sampinjonima...

Hvala vam :cmok2:, ja ceo dan rastem ko kvasac od ponosa zbog mojih prvih razvucenih kora :lol:

Bili do malopre sestra i zet tako da se pojelo sve :D

Napravila sam Medenjake ko Kistininom receptu, ma prste da polizes.
Dosli gosti pa nit sam slikala nit sam ih prelivala, a pola vec nema :(
Ono sto je preteklo sutra cu da dekorisem.
Muz vec razvio citavu ideju za mali biznis...ka inostranstvu.z:shock:
Al kad sam mu saopstila da ce u duhu nove godine ( i nestasice druge jestive boje osim crvene u maksiju :zcool:) kolacici biti crveno beli sa ignoracijom je odbio da ih jede i distribuira. z:D

Kod nas nikad nije dosadno.
Za sva dodatna objasnjenja videti moju trenutku aktivnost. z:shock:

Izvinjavam se što ste ovoliko čekale. Nekom greškom sam prekinula praćenje ove teme, pa nisam videla da ste tražile recept.
Originalni, od koleginice sam zaturila, pa sam kombinovala neke koje sam našla i po sećanju... ali evo ovako sam pravila i dobro su ispale i posne su.

Baklavice sa čokoladom:

1/2 kg tankih kora
300 g melvenih oraha + 100 seckanih
100 g milka čokolade u originalnom receptu, ali ja stavljam za kuvanje da bi bila posna
1 margarin - u originalnom receptu maslac, ali onda nije posno

Šerbet (sirup) za prelivanje:
700 g šećera
500 g vode
nekoliko kolutova limuna

Odvojiti parče margarina (oko 50-100 g) istopiti i pomešati sa orasima i čokoladom, koja može da se izrenda, ali je lakše i brže da se otopi u mikrotalasnoj.
Svaku koru preklopiti na pola i duž cele ivice staviti fil i urolati ga u rolnu.
Prethodno sam kore onako u gomili odsekla na širinu pleha (najvećeg - od šporeta).
Kad sam napunila pleh rolnama, iseći ih na dužinu od oko 6 cm... izračunati u zavisnosti od širine pleha, da budu jednake.
Ispeći na 180-200°C oko 30 min. Videti, kad porumene...
U medjuvremenu skuvati šerbet, pa kad se izvade iz rerne, odmah preliti.
Plivaju u svoj toj vodi, ali ne sekirajte se, vrlo brzo će je upiti.

Sad se spremi za najbolja pitanja ikad:
Jel kore seces na baklave pre punjenja ili posle? Tj prosto receno jer svaku baklavicu posebno spremis ili prvo celu koru nafilujes pa seckas?
Ovaj serbet se sprema tako sto prosto voda provri sa secerom i lumunom ili ima neka caka?
I najvaznije.. Jel postoji neka fora koja se za svakog ko je napravio ikada baklave podrazumeva a da je ja logicno ne znam, nista nikad ne umesih? :lol:
Hvala i sorry na smaranju...

Samo ti pitaj. Ni kod mene se ništa ne podrazumeva i volim recepte u kojima sve piše... tipa odvojiti belanca od žumanca, pa posebno umutiti, pa redosled dodavanja.... pa dal se muti mikserom ili varjačom, sve je to važno....

A sad odgovori: Nafilujem prvo celu koru, pa je stavim u pleh, pa sledeću, pa tako naredjam sve kore, dok ne potrošim kore ili fil, najbolje kad se uklopi, ali ne uspeva uvek. Onda sve te urolane kore zajedno isečem.
Šerbet: provri voda i ostavi se malo da vri... Pravo da ti kažem, u to ni ja nisam sasvim sigurna, ni za količinu, ni za to koliko treba da kuva. Bude gušći kad malo vri...
I nema nekih drugih fora. Bar ne da ih ja znam.
Osim što se za baklave obično redjaju kore .... ali meni ovako interesantnije

Nisam Mrs. Bi, al' mogu da kažem:

Prvo celu koru nafiluješ, napuniš pleh, pa onda seckaš na željenu dužinu.

Sirrup se kuva tako prosto da provri voda, šećer i limun, ja pustim još 2 - 3 minuta da vri, i to je to.

I ne postoji nikakva caka u pravljenju baklava. To je to. Prosto. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back