Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nije skrnavljenje, moze da ti se svidi ili ne, ali def nije skrnavljanje
jer npr
na hrvatskom primorju
lignje se pune sa slaninicom i pirincem i to je jedan od tradicionalnih nacina za punjenje istih
i naravno
ljudi ne stavljaju 3 deka slanine
nego iseckaju 50 do 100 grama pancete

...punjenje liganja je nešto drugo, i to se svud na primorju tako sprema, al..ajde
ne bi ja da diskutujem previše o tome, prosto su ukusi različiti, a i godine iskustva
u spremanju, jelu i sve ostalo po malo...:think::ok:

Ja sam jednom u Petrovcu jela lignje punjene pršutom i kačkavaljem, extra specijalitet, ali meni se nije svidelo...
Meni je lepše kad se napune svojim kracima, sa malo peršuna, belog luka.. obično se doda malo prezle... mada i ne treba..
Ukusi su različiti. Ja volim sve da probam.
...sve to plus malo pršute ili slanine je sasvim ok..ali samo pršuta ili slanina, je
druga stvar, verujem da i nije nešto....

oj joj i ja sam pravila picu =)
od TOG testa
ali sa svežim paradajzom, nešto sam zafrkla malo sa tim

Joj, ja mnogo volim sa svežim paradajzom (sviđa mi se kako testo od njega postane malo gletavo =)) i uglavnom sam i pravila tako, jer nisam imala kečap.
A oću da napravim pravi sos od paradajza za picu, ali me večeras nešto mnogo mrzi.
Any suggestions?

...punjenje liganja je nešto drugo, i to se svud na primorju tako sprema, al..ajde
ne bi ja da diskutujem previše o tome, prosto su ukusi različiti, a i godine iskustva
u spremanju, jelu i sve ostalo po malo...:think::ok:
ma da ukusi jesu razliciti, zato necemo vise od toga, nek radi ko kako hoce
a te godine iskustva nemaju puno udela, bar ne toliko koliko mislis
moja majka je ceo zivot u kuhinji, pa opet, i sama priznaje da nije talentovana za nista vise od tradicionalne kuhinje
kuvanje je umetnost, i vise od toga

:)
jao mi smo letos stuke punili
i naucila sam i kako da ih cistim
onako sa glavom sve iznutrice da izvadim
:)))
naucili me pecarosi koji su me vodili na pecanje

Onaj šaran mnogo lepo izgleda...

Ja lično najviše volim štuku, mada kao smuđ važi za kvalitetnije meso. Stvar ukusa. Samo kako koja godina, sve slabiji ulov u Dunavu. Bar ovaj moj amater. Nisam nikad kupovala ribu od alasa. A pre par meseci su u Zemunu sredili deo pijace, napravili frižidere, za prodaju te ribe. Pričalo se da ih zamrzavaju, pa onda izvade i iznesu na pijacu, pa ako ne prodaju... verovatno opet zamrznu. Nemam pojma... ipak to treba kupovati od nekog ko se poznaje. A bude lepih primeraka i somova, šarana divljaka, štuka...

moja majka je ceo zivot u kuhinji, pa opet, i sama priznaje da nije talentovana za nista vise od tradicionalne kuhinje

...slažem se, da godine ne moraju imati puno udela u tome, ali ja sam neko ko
voli da proba, da experimentiše, tako da ne pričam napamet...

Teba vremena, volje, smisla, hrabrosti i ideja da se isprobava...
a to ne može kad se samo žuri da se skuva nešto da ima da se jede...
I... trebaju dobri degustatori... :)

Onaj šaran mnogo lepo izgleda...

Ja lično najviše volim štuku, mada kao smuđ važi za kvalitetnije meso. Stvar ukusa. Samo kako koja godina, sve slabiji ulov u Dunavu. Bar ovaj moj amater. Nisam nikad kupovala ribu od alasa. A pre par meseci su u Zemunu sredili deo pijace, napravili frižidere, za prodaju te ribe. Pričalo se da ih zamrzavaju, pa onda izvade i iznesu na pijacu, pa ako ne prodaju... verovatno opet zamrznu. Nemam pojma... ipak to treba kupovati od nekog ko se poznaje. A bude lepih primeraka i somova, šarana divljaka, štuka...
naravno
naravno... moj ili sam upeca na dunavu, ili ja kupim na proverenom mestu
npr. majka kupuje od jenog ribara, njenog komsije
treba paziti na svezinu, sto kazes, umeju u marketima da podvale
gledas im oci i njihovu bistrinu i boju skrga
to je prvo i osnovno sto u startu mozes proveriti :))))
:cmok2:

Teba vremena, volje, smisla, hrabrosti i ideja da se isprobava...
a to ne može kad se samo žuri da se skuva nešto da ima da se jede...
I... trebaju dobri degustatori... :)
u svemu se slazem sa tobom :))))
evo nije me mrzelo da ti nadjem ovo za svezinu mesa
posto sam i ja jednom uzela skusu frikomovu
i bacila sam je kad sam dosla kuci
nije mi se svidela
i od tad ne uzimam nista iz tih kesa frikomovih
evo ovo za svezinu
mozda ce nekome koristiti
1. oči sjajne, pune i prozirne 2. škrge sveže crvene boje, sa poklopcima koji čvrsto zatvaraju škržnu šupljinu 3. koža, sjajna i prirodne boje 4. krljušt mora čvrsto da prijanja uz telo 5. meso mora da bude čvrsto i elastično na pritisak, odnosno, da se po prestanku pritiskanja vrati u prvobitni položaj 6. miris ribe treba da je karakterističan za svežu ribu. Ne sme biti neprijatan

u svemu se slazem sa tobom :))))
evo nije me mrzelo da ti nadjem ovo za svezinu mesa
posto sam i ja jednom uzela skusu frikomovu
i bacila sam je kad sam dosla kuci
nije mi se svidela
i od tad ne uzimam nista iz tih kesa frikomovih
evo ovo za svezinu
mozda ce nekome koristiti
1. oči sjajne, pune i prozirne 2. škrge sveže crvene boje, sa poklopcima koji čvrsto zatvaraju škržnu šupljinu 3. koža, sjajna i prirodne boje 4. krljušt mora čvrsto da prijanja uz telo 5. meso mora da bude čvrsto i elastično na pritisak, odnosno, da se po prestanku pritiskanja vrati u prvobitni položaj 6. miris ribe treba da je karakterističan za svežu ribu. Ne sme biti neprijatan

hvala, hvala, uvek je dobro podsetiti se...

Ja moram da priznam da nisam mnogo maštovita, niti hrabra u kuhinji. Uglavnom se držim recepta, pa sve kako piše. A ima i svakakvih recepata, koji veze s vezom nemaju. Uglavnom sam ukapirala odakle su dobri recepti, a odakle ne. Npr. u Lisi su nemački i uglavnom uopšte nisu po našem ukusu...

Ako voliš kombinaciju meso i pečurke, neće ti smetati =) Meni su ta dva ukusa jaka da bi ih kombinovala, eventualno juneće šnicle, pa preko neki sos od vina i šampinjona (al' sam mutava =D).

Hvala za predlog za kečap =)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back