Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zene, (a i muškarci) koliko koristite blendere?
Ja se već neko vreme razmišljam da kupim, ali ne znam ni sama koliko ću ga koristiti pa tražim neku jeftiniju varijantu. Sad trenutno ima na nekoj akciji blender marke TRISTAR, za 1800 dinara. Jeftinije od toga nisam viđala. E, sad, snaga mu je 375 W. Da li je to slabo?
Džaba ga bilo što je jeftin ako ne bude mogao da mi uradi posao.
prati akcije u ideji. moja keva i tetka su u dve razlicite prilike kupile secka jedna za 700 a druga za 900 dinara i rade boli glava.

Tokom prve inspekcije Sirmischa, 1941. godine, poznati nemački dijetetičar Dr Andreas Reich zapisao je u svoj dnevnik: "Sremska kobasica je hrana bogova, jer jedino bogovi znaju od čega je napravljena". Još od vremena Marka Aurelija, lokalno stanovništvo prinosilo je svojim bogovima žrtve-paljenice tokom obreda poznatog pod nazivom "kirbaj". Za kirbaj, muškarci, od ranog jutra nabijeni adrenalinom i rakijom, kolju sve što im padne šaka, a žene peru svinjska creva i pune ih seckanim iznutricama. Za to vreme deca, skrivena iza tarabe, očajnički stiskaju uši dlanovima i pokušavaju da ne vrište.

Sremska kobasica "Teška industrija"

Sastojci:

1 x sremska
1 x flaša rakije

Priprema:

Pozovite u posetu gošće iz Novog Sada i okoline
i zamolite ih da sa sobom ponesu sremsku i rakiju,
a ostalo možete i sami da kupite.

Na "kirbaj" se, pored kulinarskih, odlazilo i iz romantičnih pobuda
("Imam curo i merak i volju
večerati di se svinje kolju -
na šta cura odgovara:
"Kulen seckam, nožem bodem prase
krojim dragom šunke i kobase).
Ali ne jedu svi Srbi domaće kobasice. Ima i onih, doduše ne mnogo, koji nemaju rođake na selu, pa moraju da se zadovolje industrijskim, tzv. "suhomesnatim proizvodima" iz samiške - raznim "čajnim" kobasicama i "carnex" salamama. A bila je i neka "zimska" salama koja se, uprkos nazivu, mogla jesti i preko leta. Industrijski proizvedena "sremska" kobasica pripadala je pak grupi jeftinijih kobasica koje se uglavnom služe uz rakiju, i koje su u narodu poznate kao "podriguše". Zašto su se ove kobasice tako zvale, zna svako ko ih je probao. Ili sedeo pored onoga ko ih je jeo.

Sve je to isto - idea, maxi, metro, oriflame .... Svi rade po istom principu... a na nama potrošačima je da otvorimo četvore oči i da čitamo deklaracije, nalepnice (sve slojeve prelepljivane jedne preko drugih), da zagledamo, njuškamo.... i sve šta god možemo da bi kupili ispravnu robu...

Danas domaca supa sa rezancima,junetina, bareno povrce i crveni sos,a usput sam spremila njoke u sosu od sampinjona...Ostalo i za sutra..

Kuvam danas i ramisljam da vas pitam o blenderima, kad ono tacno o tome je vec rec.Imam onaj Kaufmax-ov secko za luk, i vise ga ni ne secem rucno. Stap imam i koristim smo za krem corbice ili muljanje voca.Nisam se usudila da u secko strpam nesto cvrsce,a intersuje me sta od tih pomagala stvarno valja i ima vise namena

Poslednja izmena:
Taj mali mora da je taj sto i ja imam...Znaci smem i ostalo da strpam...A je l seckas i sargarepu u njemu? Mislila sam da je isecem na kolutice, pa onda ubacim,ali se bojim da nije to previse tvrdo?

Poslednja izmena:
Taj mali mora da je taj sto i ja imam...Znaci smem i ostalo da strpam...A je l seckas i sargarepu u njemu? Mislila sam da je isecem na kolutice, pa onda ubacim,ali se bojim da nije to previse tvrdo?

nije, slobodno možeš da staviš i šargarepu
itina ja svako povrće seckam posebno jer se ne secka sve istom lakoćom

sad mi je mnogo zgodno da ubacim papriku (onom spravicom samo izvadim dršku sa semenkama, prepolovim papriku ) par sekundi i nama je saseckana, posle ubacim paradajz i eto prženije za tili čas...čak bude pošto je sitno seckano nalik na neki sos

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back