Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...pa kora za čiz, je od mlevene plazme...tu nemaš šta da se mučiš,
meni je bitan onaj drugi deo...sve do voća u želeu....obožavam ga,
a pojma nemam da ga napravim...:rumenko:

ali šta staviš u tu koru?
ja imam neki recept ide plazma, mleko i puter i nikako mi ne ispadne sipkava i lepa
a onaj deo sa filom i voćem pravim perfetkt,verovala ili ne : )

lako da lakse ne moze..i ukusno da ukusnije ne moze..PRAVI CHEES!!!

(pazi taro) korica:
300gr mlevene plazme..mora plazma, ne valja ni jedan drugi..i to - samo plazma original!!!
pomesati sa 125 gr otopljenog putera..ja u ciniju ubacim plazmu, pa na to stavim kocku putera i ubacim u mikrotalas na 1min..puter skroz otopljen, viljuskom dobro sjedinim sa plazmom, a onda u to ubacim saku krupno tuckom usitnjenih badema ili pecenih lesnika..masu koja je i dalje rastresita (sva je u mrvicama taro) prespem u posudu u kojoj cu da formiram tortu..u knjizarama se prodaju kalupi, forme..kako god da se zovu, od tanke stakleno providne plastike za jednokratnu upotrebu (za ketering)sa preklopljenim poklopcem..kostaju 30-40 din..od kad sam ih otkrila samo njih koristim za chees..

one mrvice plazme sa puterom i bademom prespem u tu posudu i cvrsto rukom pritisnem dok ne formiram koricu..

fil:
3 kutijice maskarpone sira i 1 kutija rikote (moze da se zameni sa ela sirom i vaj kremom), to je 1kg se pomesa sa 150 gr secera u prahu..u to se dodaju dve vec umucene slatke pavlake (bolja je biljna jer ima `samo` 21% masti za razliku od kravice sa 36% i lagano sve sjedini rucno..
fil se nanese na formiranu koricu.

chees sam pravila i sa svezim, ali je bolje zamrznuto voce..
maline i kupine, ja stavljam 1 kg, odledim i ocedim od viska soka koji otpuste..ocedjeno voce poredjam po filu..

i preliv:

2 kesice preliva za torte ( ne zele) se lagano razmute sa 3 kesice vanilin secera u 1/2 lit vode ( ja dodam i onaj sok od ocedjenog voca) i polako zagrevaju na laganoj vatri do granice kljucanja,,ali da ne prokljucaju..i onda se uz mesanje lagano par minuta prohlade..kasikom polako tecnost pre nego sto se ucvrsne prelivati preko voca..ne sme da se sipa naglo da se krem ne bi podigao i zamutio preliv.

i gotovo..
ubaciti u frizider, ohladiti najbolje preko noci i sutra - za 5 min nestane citava kolicina:mrgreen:

jesam li bila jasna, kratka i koncizna:flert:
sve pohvatale?

Poslednja izmena:
dobar dan, gde ste, kuvarice, nedelja danas, a niko ništa ne kuva
jel se sve zanimate ovim divin cheez cakeom? ;) . Lep recept, jasan i sa pravim primedbama na pravom mestu...

Ja sam danas pravila "donatorski ručak" za moje roditelje. To me brat zavitlava, jer se od sutra razilazimo na razne strane, pa da se malo družimo, a i ispalo je da nam je deda, tj. tata dao džeparac.
Pravila sam čorbu od povrća, sa osnovom od tikvica i kesom smrznute mešavine za minstrone.... i pekla krompir i meso. Znam, najgora kombinacija. Počela sam ovaj post da pišem na dijeti, pa sam na vreme shvatila da je krajnje neprimereno.
Za deser sam pravila mafine od čokolade i služila ih sa sladoledom koji sam juče napravila (iz kesice). Tako su mi rekli... mislim da je recept odavde, ali ne mogu sad da ga tražim pa prenosim recept iz mog kuvara

ČOKOLADNI SUFLE
brzo i stravicno dobro souffles- cokoladni sufle

potrebno za tijesto:

250 gr. cokolade za kuvanje
175 gr. maslaca
125 gr. secera u prahu
75 gr. brasna
5 jaja

za podmazivanje: malo maslaca i brasna

1. na laganoj temperaturi zajedno istopite maslac i cokoladu. u drugoj posudi pomijesajte brasno i secer, dodajte jaja i dobro promijesajte
2. u masu dodajte otopljenu smijesu maslaca i cokolade, podmazite i pospite brasnom 6 modli, ili u model plehu za projice
3. u svaku modlu sipajte cokoladnu smjesu, sekundu ispod samog vrha. pecite 7 minuta u rerni zagrijanoj na 200 c.

ova duzina pecenja je veoma bitna jel' nesmije puno duze kako bi cokolada unutra ostala tecna a ne da se sve zapece. posluziti uz kuglu sladoleda ili bez, svejedno

mene je nešto zezala rerna pa mi se ispekao previše, nije ostao tečan u sredini. Prvi put kad sam pravila bio je baš kako treba...

Šta danas da se kuva? Pa evo ja sam našla nešto zanimljivo u nedeljnom dodatku večernjih novosti … čini mi se da su ova dva recepta baš dobra …. Bar deluju obećavajuće …. ;)

[B]Paradajz sa slaninom i jajima [/B]

8 paradajza, 100 gr mesnate slanine, 2 jajeta, 2 kašike struganog parmezana, so i biber.
Paradajzu odrezati vrhove i izdubiti ga (pulpu sačuvati). Slanina se sitno isecka I proprži. Umute se jaja, pa im se doda parmezan i ova propržena (i ohlađena) slanina. Doda se još i ona pulpa od paradajza, so i biber. Sve se to umeša i time se napuni paradajz, poklopi se odsečenim vrhovima, pa peći 20 minuta na 200 stepeni.

[B]Gurmanske breskve [/B]

4 breskve, 500 gr sladoleda od vanile iz kesice, 30 gr prženih badema, 70 gr čokolade za kuvanje, 3 dl crnog slatkog vina, 80 gr smeđeg šećera, 1 limun, kašičica kakaa u prahu.

Svaku breskvu nožem zaseći (krstići) i kuvati 30-40 sec u ključaloj vodi, a onda ih odmah isprati hladnom vodom. Oljuštiti ih, prepoloviti, izvaditi im koštice i još malo ih izdubiti. U šerpu sipati 2 dl vode, dodati šećer, limunov sok i vino pa kuvati dok ne provri. Kada provri, potopiti ove očišćene breskve i kuvati ih još 5 min. Skinuti ih sa ringle i sačekati da se ohlade. Za to vreme se sladoled pripremi i ostavi u frižider. Na pari se otopi čokolada a bademi se iseckaju na tanke listiće. Neposredno pred služenje se polutke bresaka napune sladoledom, utisne se u svaku po nekoliko listića badema, ukrasi se otopljenom čokoladom i kakaom u prahu.
Čini mi se da je ova poslastica odlična i da nije što se vremena tiče mnogo zahtevna, s tim što ću ja da stavim gotov sladoled, ili možda šlag, a umesto smeđeg šećera staviću običan. Mislim I da ću izbaciti kakao, nešto mi se ne dopada, šta će mi, kada imam otopljenu čokoladu …. Mislim da tu mogu da se prave svakakve kombinacije … 

Poslednja izmena:
Drage moje zene..upravo pijem caj od brusnice (suseni plodovi bez ikakvih dodataka) ali je neki bljutav..bobice su ukusne pa mi pade na pamet da vas pitam na koji nacin ga vi spremate?
ja izmjerim dvije do tri solje vode i odmah u to stavim saku brusnice...kuham oko 15tak min..
ali mi nesto ne stima..

....eno i moj se hladi....samo još sutra da ga "pokvarim" sa šlagom...:lol:

...ovo što sad vidim je fenomenalno.....i nešto razmišljam oni koji poste,
mogu da prave razne želee..sa voćem i pudingom od vanile kuvano tako na
vodi....meni ono prelepo izgleda, slatko taman koliko treba...;)

mislim da je Cecilija komentarisala isto to, s tim što umesto da se pravi patišpanj, kad se posti, ili nas mrzi, ili je mnogo vruće pa nećemo da uključujemo rernu, može da se poredja neki posni keks..

Meni je danas ostalo čorbe i mesa od juče, a za prilog sam napravila rizi-bizi...
A pošto mi je sin večeras otputovao na more, pravila sam kiflice (u originalu su sa sirom, ali ja sam bez sira) i medenjake da ponese.... medenjaka je ispala gomila, imaćemo i mi da ponesemo... to može da stoji

evo juče smo ovo imali za ručak,i paradajz čorbu ali to nisam slikala...
a ovo je šargarepa sa prazilukom malo proprženo na maslinovom ulju,pa bareno sa vodom,od začina dodato soli,bibera i kurkume,i sitno seckanog peršunovog lista,i piletina premazana medom i pečena u crnom vinu..

Dobro jutro, Mici, tvoj jučerašnji ručak baš lepo izgleda, vrlo je živopisan. Ja skoro kupila kurkumu, da jelu baš lepu boju
Ja ću danas da punim paprike. Muž sutra odlazi u Nemačku, pa da ga ispratim pravim sezonskim domaćim ručkom...

Ja se nešto mislim da danas napravim musaku od tikvica. Samo sam u dilemi da li da ih prvo ispohujem, ili ne :think: Bliža sam opciji da ih ne pohujem, prvo jer se pribojavam da će biti dosta masna, drugo, možda malena neće hteti da jede tako, a treće i najbitnije - šta sa njom da radim i kako da sprečim trčkaranje oko mame u blizini šporeta dok pohujem... Ulje koje prska i ona u blizini, nekako mi ne ide jedno sa drugim...
Hmmm, ako zaspi oko podne, možda ih prvo i ispohujem :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back