krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
a evo za testo sastojci:
1/2lit. mleka
1 kvasac
3 kašike šećera
1 kg. brašna
2 šoljice ulja
3 žumanca
A malo soli?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
a evo za testo sastojci:
1/2lit. mleka
1 kvasac
3 kašike šećera
1 kg. brašna
2 šoljice ulja
3 žumanca

Ma ne, reci - ''To se podrazumeva.''i malo soli![]()

) neslavno zavrsilo
)Hvala. Verujem da ću ih praviti ovih dana.Da, još za prvi maj
super su bili, mada sledeći put će biti bolji, pogrešila sam samo što sam ih previše 'razvaljala', odnosno trebali su malo deblji da ostanu
a inače recept je vrlo jednostavan, na kilo brašna ide SOLI, prašak za pecivo i nešto više od pola litre jogurta.
s tim što ostaviš malo brašna da ih uvaljaš kad izmesiš i isečeš
tako se peku u rerni, sa brašnom, znaš i kad kupiš u radnji da su tako, 'brašnjavi'
i idu u vrelu rernu
Ne mogu da verujem. Danas sam ih pravila, i slikala...za svaki slučaj-možda nekom zatreba. A nisam Bosanac
Dakle, ja ove moje mesim samo od brašna, jogurta, soli i malo praška za pecivo- mere nema. Umesi se mekše testo koje se ne lepi za ruke. Razvijaju se tanje jufke- oko 1/2 cm debljine, ređaju se na pobrašnjan pleh i stavljaju se u vrelu rernu. Izgledaju kao da su pečene pod sačem...ovako:
![]()
![]()
Nadam se da sam pomogla![]()
kako od njega posle postane makovnjaca![]()
e, muž je bio zadovoljan ručkom
a danas odosmo na bazen i ješćemo nešto tamo
afro, jel ti treba i recept za testo, ili samo mak?
Mene svekrva naučila, a ubedljivo joj je najbolja štrudla da se samo dooobrooo izmeša jednaka količina mlevenog maka i šećera u prahu. I tako se (suvo, znači ništa mleko, kuvanje i sl. ) nanese na testo, pa se uroluje, pa u pećnicu.
a evo za testo sastojci:
1/2lit. mleka
1 kvasac
3 kašike šećera
1 kg. brašna
2 šoljice ulja
3 žumanca

mackice
imam par pitanja![]()

) na sto, radnu ploču i sl., staviš tu veliku grudvu testa i prekriješ je krpom. Tako je ostaviš da raste (iliti ODMARA) jedno četrespet minuta, na ovoj toploti dosta bude i pola sata. 
Pretpostavljam zato što me mrzelo da pravim u onim kalupčićima, nego sam izlila u tepsiju pa posle sekla 

Mackice, mene je majka učila da so nikako ne dođe u direktan dodir s kvascem, jer onda neće da nadodje. Ja uvek so stavljam u brašno kasnije, a u kvasac samo šećer. Da li je moguće da sam 20 godina bila u zabludi?
Nisi,tako isto i ja radim.U kvasac ide samo secer i to sve u mlako mleko,a so u brasno
Danas cu da ubacim piletinu u fritezu i napravim puno salate.
Ako mi muz kupi kore za krempitu onda cu ih napraviti:
- odvojim 6 zumanaca od belanaca pa u zumanca stavim 6 kasika secera (po ukusu moze i manje),kesicu gustina (koji sam razblazila sa malo vode) i 6dcl mleka pa to dobro umutiti i ukuvati krem u 6dcl prokuvale vode.Mesati na sporetu dok se krem nezgusne.Umutiti belanca pa gotov krem uz neprekidno mucenje mikserom dodati u belanca i dobijenu masu naneti na koru za krempitu.Po zelji moze se umutiti slag koji e nanese na krem pa se tek onda stavi druga kora za krempite i odgore se pospe secerom u prahu.

a kako znaš da su od rečne ribe? kod nas ima samo ribljih štapića od morske ribe....
Koju kesicu gustina, tj. koliko gustina? Ima ga u raznim merama.
Ni ja ne stavljam so u kvasac nego u brašno, ali su mi davno rekli da se kvasac bolje digne ako se, uz šećer, doda i malo brašna u mlako mleko ili vodu, zavisi šta se pravi.
danas -
filete soma iseći, začiniti i ispržiti, u njih dodati jedno dve tikvice, iseckane na tanke kolutiće, ili izrendane na krupno rende, kad ispari voda od tikvica sipati malo NEUTRALNEpavlake. i uz to obariti široke rezance
eto, brzo i lako