Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a koji je to tvoj nacin? Ja ih spremam samo na rostilju ili u rerni... bas me zanima taj tvoj nacin :)

Ma i nije nesto moj nacin.:Dnisam ja izmislila mikrotalasnu ali onaj ko jeste svaka mu cast..za 18-20 min..pastrmka kao san..vec sam pisala..malo ulja,belog vina,lovorov list,biber,zacin,malo belog luka,crnog luka,i pastrmka..sve to izmuckas..stavis u posudu pa u mikrotalasnu..i klopas..uz obavezno vino..:D

Ja cu danas samo krompir i paradajz kao salatu..U serpu sipam malo ulja i stavim krompir izrezn na kolutice..poslom pobiberim i sipam malo vode..poklopim i pustim polako da se to sve kako da kazem ukrcka...to je takozvani "krompir na tiho":D

sta je to sataras?
i nemoj da me je neko pit'o gde zivim..:)
na kraju krajeva lepo pise :)

Dinstaš luk, papriku i paradajz, tim redosledom i na kraju, po želji, kad ispari tečnost, zaliješ umućenim jajima. Ostalo su detalji i sitničarenje, da li ćeš da pečeš i ljuštiš papriku i da li ćeš da blanširaš paradajz, da li ćeš da soliš ili da začiniš vegetom... Fin letnji obrok, lepo ide uz mladi sir.

Brza projara, pola mere: 2 jajeta, 1.5 šolja palente (više je volim od projinog brašna), 1 šolja pšeničnog brašna, šoljica ulja, 250ml jogurta, neki sir, malo soli i pola praška za pecivo pa to sve u podmazan pleh pa na 250 stepeni, nema omaške. Ode đuvečarica za doručak!

Poslednja izmena:
Recepat, molicu lepo!

Piletina u medu i slatkoj pavlaci

Napraviti marinadu od malo ulja, puno meda, supene kasike aleve paprike, soli i bibera...
U nju uvaljati snicle belog mesa i ostaviti da odstoji pola sata u frizideru.

Snicle peci na tiganju da porumene , ostatak marinade ne bacati nego sipati na snicle prilikom stavljanja u tiganj...

Kad porumene , dodati na kolutove iseckan praziluk, i peci dok snicle ne budu sasvim gotove a praziluk mekan, vodeci racuna da ne pregori ...

Kad su snicle gotove gotovo , dodati 250ml slatke pavlake za slag, i sacekati da provri...Smanjiti vatru , krckati jos par minuta i to je to...

Servira se vruce , uz pirinač, ili bareno povrće...

decice,
mozda nije za ovde,ali, dali koristite brazilski orah i koliko?
Aha,i znate li razliku izmedju brazilskog i indijskog jer neko kaze da je to isto a prodaje se kao razlicito!

Ovo ti je Indiski orah
indiskiorah.jpg

a ovo ti je brazilski
brazilnutshelledih3.jpg

Razlika jer velika..i brazilski je po meni mnogo masniji...a sve si mogla sam da izguglas..:mrgreen:

Rolat od mlevenog mesa sa kuvanim jajima unutra i salatu od cvekle (izrendana cvekla se skuva, iscedi, stave se seckani orasi, beli luk, so, biber, maslinovo ulje i sirce).

I za muza salatu od paradajza i paprika jer nece ni da pridje cvekli.

Dinstaš luk, papriku i paradajz, tim redosledom i na kraju, po želji, kad ispari tečnost, zaliješ umućenim jajima. Ostalo su detalji i sitničarenje, da li ćeš da pečeš i ljuštiš papriku i da li ćeš da blanširaš paradajz, da li ćeš da soliš ili da začiniš vegetom... Fin letnji obrok, lepo ide uz mladi sir.

Brza projara, pola mere: 2 jajeta, 1.5 šolja palente (više je volim od projinog brašna), 1 šolja pšeničnog brašna, šoljica ulja, 250ml jogurta, neki sir, malo soli i pola praška za pecivo pa to sve u podmazan pleh pa na 250 stepeni, nema omaške. Ode đuvečarica za doručak!

Која је разлика између пројног брашна и паленте? Зар то није исто?

haha
e sad kad bih ja znala sta je zuto kukuruzno brasno dobro bi bilo:)
ne znam kako izgleda to brasno...palenta je onako bas krupna...pa, kao griz...
mooozda je i sinonim za palentu...
mada, po sajtovima proizvodjaca hrane, koji u asortimanu imaju i jedno i drugo, nije logicno da je tako
epilog: prepustam pametnijima:):rumenko:

Која је разлика између пројног брашна и паленте? Зар то није исто?

Pa ovde, u seljačkoj Centralnoj Srbiji, žuti kukuruz služi da se njim hrane svinje da bi slanina sadržala što više holesterola a ljudi jedu beli kukuruz, skuvan ili ispečen (pečenjaci, nedozreli) ili osušen, samleven i spremljen kao kačamak ili proja... Ja volim hranu u boji i još par nekih razloga pa uvek u kući imam onu instant-palentu u kesama od pola kila.

Vidim, diskusije o cvekli... Evo vam recept za lep sokić, sprema se u Power Juicer-u: 1,5 kg cvekle, 0,5 kg šargarepice, dve pomorandže i dva limuna se procede (naravno, prethodno se sve dobro opere i oljušti) i do služenja drže u frižideru. Sipam 2/3 tog soka i 1/3 bistrog soka od jabuke, pitajte Čajkovskog sa pf Kraljevo šta misli o tom soku. Tako može da traje nekih 3-4 dana pre nego što "provrišti".

Danas ću da skuvam kockicu supe i kesicu pirea (čačanskog), imam malo nekog ćurećeg filea i paradajz. Mnogo bi bilo s obzirom da sam već ispekla eurokrem štangle (recept sa Kuvara Krstarice :super:) drugarici kojoj je sutra rođendan, explodiraće mi kuća.

evo vam slika
ja ne znam tacno sta je po sastavu, kako se dobija, ali na ovoj kesi recimo pise palenta - kukuruzni griz
a brasno je...brasno
evo ovako izgleda palenta
http://www.unijapak.co.yu/images/big/ostalo/palenta_500g.jpg

ova sa sekom ne valja, sa bracom je mnogo bolja:lol:
a tek ova druga nista ne valja, presitno je mlevena, pa ispadne kao puding.
ni ja ne znam da definisem razliku, ali znam da ove kupovne instant palente skuvas za 3 minuta, a kad spremas sa brasnom, kuva se duze i ne bude ukusno kao instant palenta.
al sam objasnila:klap:

ima li neko recept za supu ili corbu od pecuraka i zapecene slane palacinke?

Sigurno ima nešto pametno na Kuvaru Krstarice, pogledaj tamo. Ako ne, pusti mašti na volju. Izdinstaj luk, dodaj pečurke isečene na deblje listiće, nalij vodom, možeš i malo belog vina, obavezno pobiberi, dajem glas belom biberu, pred kraj možeš umesto zaprške da ukuvaš malo gustina ili pavlake, slatke ili kisele, možeš a i ne moraš da izblendiraš...

Gde si ,bre,ti, mama na Mimi??!:bye:

Ne znam ni ja, slabo nešto svraćam na ovaj pf u poslednje vreme, nemam pojma što.

Čizmice, dobra ideja, već provereno.

Jel ima neko ideju za neke ćuftice koje se peku u rerni? Ne treba mi nikakav sos. I trebaju mi ideje za kanapee, smislila sam da su beli tost hleb, ćureći file i kiseli krastavčići a integralni tost, tuna i masline, treba mi ideja još za sireve/majonez... Šta gde da "turim". Milici je u subotu rođendan, znam da je Mačkica (jel ona beše?) imala na Domu i porodici temu kad je svom klincu spremala rođendan ali ovo je više i za matore i za klince, neće ni jednih ni drugih biti po mnogo ali će se skupiti sve zajedno nekih 20-30 ljudi. :sad2: A najavili su loše vreme. :dash:

Ne znam ni ja, slabo nešto svraćam na ovaj pf u poslednje vreme, nemam pojma što.

Čizmice, dobra ideja, već provereno.

Jel ima neko ideju za neke ćuftice koje se peku u rerni? Ne treba mi nikakav sos. I trebaju mi ideje za kanapee, smislila sam da su beli tost hleb, ćureći file i kiseli krastavčići a integralni tost, tuna i masline, treba mi ideja još za sireve/majonez... Šta gde da "turim". Milici je u subotu rođendan, znam da je Mačkica (jel ona beše?) imala na Domu i porodici temu kad je svom klincu spremala rođendan ali ovo je više i za matore i za klince, neće ni jednih ni drugih biti po mnogo ali će se skupiti sve zajedno nekih 20-30 ljudi. :sad2: A najavili su loše vreme. :dash:

ja cuftice od mlevene junetine pecem u rerni na pek papiru. nisu masne, ukus isti.

Hvala, Parka. Poslužiće već nešto od toga, mada moji gosti nisu nešto excentrični.

Može ovako: integralni tost sečen po dijagonali na trougliće, ukupno 4, premazan krem maslacem i izblendiranim tunjevinom i zelenim maslinama pa preklopljen; tost od belog brašna isečen na 4 kvadratića, premazan krem sirom ili možda nekim sirnim namazom sa renom i sa po malo dimljenog ćurećeg filea pa preklopljen? Možda odozgo malo kiselog krastavčića a na one sa tunom pola masline... Uz sve to još i obične ćuftice punjene kačkavaljem pa zapečene u rerni. Jel bih mogla da organicujem catering službu? :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back