Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
slušaj parka, ako uz ovaj post nisi iskoristila ovog smajlija
a106.gif
ne znam kad ćeš
nisam se snašla na vreme a sad prošo brzi voz, to sam ti ja
fantasticno! cime si filovala-spanac, sir, jaja?
aha, jaja, blitva sir, malo jogurta i kisele vode.
moglo je da bude slanije al sad znam za drugi put

...da vam se ne bi zalepio krompir za tepsiju, treba da ugrejete ulje i tepsiju u
rerni, za to vreme kropir dobro začinite čim želite, pa u vruće poređate kropir
isečen samo na pola to je dovoljno...neće se zalepiti, naravno morate ga ipak
povremeno i okrenuti....

Ja sam ranije sekla na krupnije komade i stavljala sat vremena pod foliju (u zagrejanu rernu), pa još pola sata bez folije da se lepo zapeku.
I zalepio bi se poneki, ali ne mnogo :)
A sad spremam u kesama za pečenje, malo sitnije isečem, ubacim neko meso, malo ulja, vegete, slatke paprike - u toplu rernu i za manje
od sat vremena je gotovo.
E tog krompira mogu da jedem tonu. Dečko i ja uvek tako spremamo kad ne znamo šta ćemo :)

Kako da u vecoj kolicini luka (5 glavica) napravim zaprsku sa brasnom i alevom?
Nekako mi nema logike.
Ili da pravim posebno zaprsku pa da sjedinim sa uprzenim lukom ili STA DA RADIM?
Ne rekoh da je za prebranac

..5 glavica luka za prebranac je dovoljno ako nije ceo kg..pasulja...
..luk isečeš onako na listiće ne na kockice...pa ga lepo upržiš...a pasulj skuvaš
posebno...pa kad je pasulj kuvan, pomešaš luk i pasulj...pa u to naspeš alevu
papriku...staviš biber, ako voliš, više zbog ukusa, neki list lovorovog lista ako
imaš začin naravno naliješ onom vodom u kojoj se kuvao pasulj pa u rernu..i to
je to...nema nikakvog zapržavanja....
...eto to je ta mudrost što se tiče prebranca...lako...;)

Koliko ja cenim ljude koji prave pite, pa vi ne možete da verujete! :D

Pogotovo kad sami razvuku kore.
Moje rođake iz Bosne su mogle bre u tren oka, onako rutinski, da razvuku onu jufkicu preko celog stola, padne kao stolnjak preko, tanko, bre, sve se providi, i nigde im se ne pokida.
Moja majka zaradila ozbiljne komplekse od njih, a ja u startu odustala od blamiranja.

...hehhe..Medo, tako sam i ja dugo odustajala, a onda došla ona inflacija
i ludilo, pa naučih začas..i verovala ili ne, nije tako teško kako izgleda
već iz nekog 3-4 pokušaja svaka uspe da razvuče koru preko stola, samo
ako želi...;)

Koliko ja cenim ljude koji prave pite, pa vi ne možete da verujete! :D

Pogotovo kad sami razvuku kore.
Moje rođake iz Bosne su mogle bre u tren oka, onako rutinski, da razvuku onu jufkicu preko celog stola, padne kao stolnjak preko, tanko, bre, sve se providi, i nigde im se ne pokida.
Moja majka zaradila ozbiljne komplekse od njih, a ja u startu odustala od blamiranja.

Tako je spremala moja baba.
Mama je pravila, ali joj ne ispadnu kore bas toliko tanke.

Ja se nikad nisam usudila da probam

...hehhe..Medo, tako sam i ja dugo odustajala, a onda došla ona inflacija
i ludilo, pa naučih začas..i verovala ili ne, nije tako teško kako izgleda
već iz nekog 3-4 pokušaja svaka uspe da razvuče koru preko stola, samo
ako želi...;)

Ovo ću da kopiram, da sačuvam za mamu, pa da joj poturim kad mi se baš zameri, ali baš, baš zameri...:lol:
Nije toliki problem razvući preko stola, ali da ne budu bušne kao sirotinjske gaće, e to je problem :lol:

Ali stvarno je ono bilo čudo gledati, ja sam tamo stalno bila sa jednom rođakom dve godine starijom, ona je već u 11 godina umela da spremi ručak za 15-oro, sve onako po seoski, umesi leba, ispeci leba, meso, krompir, pita...sine, samo zavrljači jufku na sto, frlj-frlj-frlj oklagijom, obiđe tri puta oko stola i gotovo :eek:
Ebg, Bosna, pite se u kući pravile bar dvaput dnevno.

Da dodam, mada tradicionalno nisam ni od kakve korsti za ovu temu, al' moram :mrgreen:
Elem, ta ista rođaka, dan-danas kad mi dolazi, napravi hektar raznih pita da mi ponese, ili pravi kod mene.
I ja i dalje sedim na stolici, držim sitnu decu i gledam kao u bioskop :eek:

(na selu deca ozbiljno rade, i u našoj tadašnjoj podeli poslova ja sam fasovala decu i stoku, pošto mi kujna nije baš išla...neke stvari se baš ne menjaju :lol: )

Poslednja izmena:
Ovo ću da kopiram, da sačuvam za mamu, pa da joj poturim kad mi se baš zameri, ali baš, baš zameri...:lol:
Nije toliki problem razvući preko stola, ali da ne budu bušne kao sirotinjske gaće, e to je problem :lol:

Ali stvarno je ono bilo čudo gledati, ja sam tamo stalno bila sa jednom rođakom dve godine starijom, ona je već u 11 godina umela da spremi ručak za 15-oro, sve onako po seoski, umesi leba, ispeci leba, meso, krompir, pita...sine, samo zavrljači jufku na sto, frlj-frlj-frlj oklagijom, obiđe tri puta oko stola i gotovo :eek:
Ebg, Bosna, pite se u kući pravile bar dvaput dnevno.

...hehe..imam ja drugaricu iz Bosne, koja tako sa oklagijom ume da razvuče pitu,
i već sam je rezervisala kad odem dole..da se sladimo...ja tako ne umem, već
sve rukama...polako, kako je moja baba razvlačila...pa sad dešavalo se da bude i
kao čaršav, ali bogami i kao šustikla..to dosta zavisi i od brašna, kakvo je ne može
od svakog lepo ni da se razvuče...al to je stvarno tako...
....ja trenutno nemam sto, pa sve i da imam volje ne bi imala gde toliku da
razvučem...al' kad bude stola biće i poneka pita, čisto da me mine želja...;)

Affro, napravila sam tortu.
Ispala mi nekako tanka. u stvari, kore su mnogo debele u odnosu na kolicinu fila.
Pekla sam u okruglom plehu precnika 28 cm, fil sam jedva nategla da imam preko druge kore, nisam imala cime da namazem okolo.
Planiram da stavim slag, tj. imam onu zasladjenu Meggle biljnu pavlaku.
Je l' mogu nekako da umesam cokoladu u nju?
Znam da ona klasicna slatka pavlaka moze da se kuva sa cokoladom, ohladi, pa muti, a biljna, je l' moze ona?

Nema Afro, ali evo mene...Možeš tu meggle biljnu pavlaku da zagreješ do ključanja, ne da provri, skloniš je sa vatre, i dodaš čokoladu izlomljenu na kockice. Mešaš dok se ne izjednači, i ako hoćeš da staviš kao glazuru na tortu, sačekaš da se malo prohladi, a ako hoćeš i okolo da mažeš, onda neka s eskroz ohladi, pa izmuti mikserom. Kažu, bolje štapnim, ali ja taj nemam, pa mutim običnim.

Odnos sl. pavlake i čokolade ti je 1 : 1 ...

Ja najviše volim da radim sa meggle sl. pavlakom, najlepša mi je.

Affro, napravila sam tortu.
Ispala mi nekako tanka. u stvari, kore su mnogo debele u odnosu na kolicinu fila.
Pekla sam u okruglom plehu precnika 28 cm, fil sam jedva nategla da imam preko druge kore, nisam imala cime da namazem okolo.
Planiram da stavim slag, tj. imam onu zasladjenu Meggle biljnu pavlaku.
Je l' mogu nekako da umesam cokoladu u nju?
Znam da ona klasicna slatka pavlaka moze da se kuva sa cokoladom, ohladi, pa muti, a biljna, je l' moze ona?

...kako nemaš dovoljno...:eek:

...6 celih jaja se kuva na pari ili na rignli uz nonstop mešanje, doda se 14-16 kašika šećera, jedna cela čokolada od 200 grama Menaž + 3 štangle..i u to pola margarina i jedan puter...to kad se ohladi dobro umixaš imaš sasvim dovoljno...nije mi jasno kako to nije kod tebe bilo dosta...baš mi nije jasno...
...ja nafilujem celu tortu i sve okolo...baš bude taman koliko treba...:confused:

Čokoladna torta

10 celih jaja umutiti sa 10 kašika šećera 300 grama mlevenih oraha, 2 kašike prezle,
1 kašicica kafe, i 3 štangle rendane čokolade...koru ispeći o odmah dok je vruća
iseći na dva dela....treba je peći na 180 stepeni ustvari više sušiti, i najbolje je iglom
proveriti da li je pečena...jer je bez brašna pa se ipak dugo suši a opet morate biti
oprezne da se NE presuši.......

fil: 6 celih jaja, sa 14 kašika šećera kuvati na pari, u to dodati 200 grama čokolade
za kuvanje obavezno Menaž, svaka druga nije to, to, pa kad je fil kuvan u to ubaciti
jedan ipo maslac, i vruće izmešati mikserom pa ostaviti da se ohladi.........

...kad je fil hladan, dobro ga izmiksati, dobićete divan krem, koji se usput budi rečeno
može jesti sam onako, prelep je....tortu filovati i u sredini i okolo...fila ima sasvim
dovoljno....da cela bude lepo svud jednako nafilovana....ostaviti da odstoji do sutra dan..................bolju tortu čokoladnu ja nisam jela....ali se držite recepta, svaka
izmena joj kvari ukus..........

....prijatno....:D

...da dodam za ovo kuvanje na pari...tako stoji u receptu, ali ja to ne radim...ukljuim ringlu,
stavim jaja i šećer, pa kad se ugreju malo uključim mikser i mutim...dodam čokoladu pa
opet mutim.....samo na tihoj vatri da ne izgori....:)))

Affro, ovako sam pravila kako pise, od reci do reci.
Malo mi fila, ne znam kako!

Hvala Domacice na savetu!
Imam 200g Menaz cokolade i pakovanje od 500ml te slatke pavlake.
Da sipam 200ml pavlake, da bi bilo 1:1?

Kad vam je ukusnija , 'oce neka od vas da me prosvetli koliko se kuva ona kvinsikina corba od bundeve ?

Missim kad je gotova i sve to?

nem` pojma kako kvinsi kuva corbu..
ja ubacim bundevu,crni seckani luk, cen dva belog sekanog u serpu..prelijem vodom da prekrije samo povrce i kuvam dok ne omeksa..odprilike kao krompir..kuvana je kad ti viljuska prolazi lagano..
onda ispasiram mixerom sa jednom nozicom..nalijem mlekom (nemasnim)da razredim do gustine corbice..dodam so, biber..i gotovo..
kada sipas u tanjir, mozes da dodas kasiku kisele pavlake, a ne moras, ili nekoliko kapi maslinovog ulja, a ne moras..ali obavezno pobacaj po povrsini nekoliko bundevinih i suncokretovih semenki..
ja tako..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back