Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedno ranojutarnje pitanje za sve zaposlene mame:

Kako uskladjujete obaveze , decu i kuvanje ?
Uhvatila sam sebe sinoc da nisam skuvala rucak a danas kad dovedem dete ne mogu da je pustim da gladujes do vecere ...pa sam przila oslic u ponoc.

Sad jednom rukom kuvam krompir drugom blitvu perem i sve to mora da bude gotovo do 7 kako ja ne znam. Kao sto pojma nemam ni kako to druge zene sve postizu i uskladjuju pa mi pade napamet da pitam vas ovde.

Evo ja :).
1. skuva mi nesto mama
2. skuvam ja uvece, dan ranije, u onom intermecu kada je dete veceralo i okupano a jos se vrzmamo po kuci pre spavanja. Tu imam bar sat vremena da pobacam stosta po serpama koje povremeno obilazim obigravajuci po kuci :)
3. vikendom spremimo vecu kolicinu necega sto moze da se zamrzne, podelim po porcijama i imam u frizu za interventne situacije kada ne funkcionise ovo pod 1 ili 2
4. svaki ostatak od nekog rucka, a da je to za friz, zamrzavam pa imam po porcijicu-dve da uskoce kad nema nista bolje.:bye:

Skoro sam pocela da radim , jos se ne snalazim.
Imam svekrvu koja dodje da pricuva dete pre skole al ona ocekuje od mene da i njoj i cerki skuvam sta ce da jedu :confused: sto mi delimicno odgovara jer ne volim kako i sta ona kuva.

Zabranila sam da mi se muva po kuci , sme da dira samo daljinski i time sam zatvorila vrata bilo kakvoj pomoci. Nije mi zao . Nego jos ne umem da se organizujem, Nikad nisam bila neka kuvarica , uvek pricam da su moji ruckovi oni od po pola sata pripreme al drugacije je kad ne radis pa mozes da kuvam kad hoces a sad kad radim kuvanje mora da dobije svoje vreme makar i tih pola sata.

Pa kuvam u ponoc, od 6 do 7 ujutru uz spremanje za posao...
I jutros mislim kako li to druge zene rade ...
Nisam bas spremna da se odreknem vremena sa cerkom, ni foruma, ni kafenisanja, zarad kuvanja a ocigledno moramo da jedemo nesto.

Polako, Mirka, sve će doći na svoje. Kao i za sve u životu, potrebno je malo iskustva i rutine. Naći ćeš i sama način koji ti najviše odgovara. Ja ovde pratim kako npr. Cecilija gomilu stvari odradi ujutru, njena su deca velika, pa im ostavi da završe ponešto, stave u rernu i sli.
... pa eto i ti već malo kombinuješ to jutarnje i kuvanje u "sitne sate".
Ja sam se užasavala tog kuvanja danas za sutra, ali prija kad dođeš sa posla, pa možeš odmah da sedneš da jedeš.
Najgora je ona varijanta kad dođeš gladna, pa "gricneš" nešto dok spremaš ručak, pa onda još ručaš. To je najbolji način da stigneš na "Podršku za dijetu".
A poišto zbog deteta mora da ima nešto kad dođe iz škole, onda su to varijante koje ostaju - uveče i ujutru...

Tako je , do sad nisam imala potrebu da zurim nigde i ako ne skuvam nije bilo previse frke jer dete je bilo namireno a muz ...ko sisa muza ...

Al sad se stvar menja, jede ona u skoli (kao) al ipak ne mogu da se oslonim na Lido servis, ko je jednom sreo Lido taj zna sta to znaci.

Mama pomogne skuva nam za ponedeljak i to je vec dan manje.
Uhodacu se znam al eto nisam nikad imala prilike da sa nekim pricam o tome, moje drugarice su mahom ili sa mamama ili sa svekrvama, ili dobro udate pa imaju po 3 zene upomoc tako da mi vi dodjete najrealnije.

Vidi taj Maxi 24 h, preko puta doma zdravlja da li ima pecene pilice i gotova jela, znam da neki Maxiji imaju. A onda se raspitaj i u tvojoj okolini, malo je glupo da vuces to sa nbgd-a do kuce, mozda ima u tvom kraju nesto za poneti, pa na putu do kuce da capis.

Mirka bre, oslić i blitva i bareni krompir se spremaju kad dođeš kući s posla. Za to sve ti treba max pola sata. To bar ne moraš da drndaš u ponoć ili ranom zorom. Mada ti se divim kako u zoru možeš da spremaš klopu, ja ne vidim belu mačku kad ustanem za posao. Kad Nana dođe iz škole? Može da ruča konkretno i kasnije, ne mora obavezno pre škole, zar ne?:think:
Uveče dok forumašiš :mrgreen: krčkaš nešto na šporetu, pečeš piletinu i sve što može da stoji do sutra, a kad dođeš s posla sprčkaš priloge. Ja sam uvela obavezno jednom nedeljno filete oslića jer se brzo peku i drugi dan testo s nekim prilogom (ja u testo ubacim tunjevinu, šampinjone iz konzerve, pavlaku i origano jer njega stavljam u sve živo).
Jednom nedeljno skuvaš supu uveče pa je imaš 2-3 dana, a ostalim danima supu iz kesice ili ja obavezno bar jednom nedeljno kuvam paradajz čorbu koja ide brzo, a super je zdrava. (Imam domaći paradajz sok, mljac!).
I tako. Setiću se još, ja sam ti prava instant domaćica.
I da, obavezno upregnem mamu i svekrvu, tj.one se same nude pa naprave one đakonije tipa punjene paprike, sarme, pasulji i ostalo. Toga uvek imam bar 2 dana u kući.

pre dve godine sam pocela da ostavljam muzu u zamrzivac jela kad podjem na dva meseca na more.kuvala sam dva dana,al nakuvam za ceo mesec.kao za vojsku.par kila luka izdinsam,pa podelim po serpama.u jednoj dinstam junetinu,par kila,u drugoj svinjetinu,pa kad je napola gotovo,opet delim po serpama,u jedan deo stavim kupus,u drugi deo sargarepu,u treci grasak,pa pirinac...i eto raznih jela.a onda mleveno meso izdinstam veliku kolicinu,pa jedan deo odvojim za preliv za testo,drugim delom napunim paprike,treci deo pomesam sa pasuljem iz konzerve.pa onda sve u male porcijice,pa u zamrzivac...

Nana ima neki sugavu smenu od 12 do 16 h.
Treba da bude u skoli u 11.30 na rucku :confused:
Bas me zanima koji je mozak o smislio.
I kako ta deca ako su ustala u 9 , doruckovala u 10 sad u 11.30 da rucaju.

E onda ja njoj kazem da tu ubaci nesto u kljn pa sta god bilo i kad dodjemo oko 5 kuci dam joj rucak.
I ne mogu da je ostavim da ceka ...ipak je ona dete u razvoju i mislim da bi bilo neodgovorno da se latim rucka tek oko 5 ...pa kad bi onda taj rucak bio.

Ne znam eli kako ti spremas oslic za pola sata al kilo oslica ispohovati ipak zahteva malo vise.
Pored toga ja sam jutros stavila krompir da se kuva u 6 i 10 u 7 nije bio kuvan !
Samo blitvu nisam obarila ceka me da dodjem al aj to jeste 10 min.

Tako da ...nije bas da oko rucka nema posla.
Ako uzmemo u obzir da cu ja doci u 5 , dok se presvucem, umijem...to je pola 6 dok pocnem rucak ...pa i taj oslic ne bi bio pre pola 7.

Ne znam kako vi al meni je to prvo kasno za rucak ( mislim kad ce onda da vecera) a drugo neodgovorno mi je da je drzim na dorucku i promrjotini iz skole ceo dan.

No dobro ...uhodacu se bice to ok.
Ipak svi saveti su mi korisni ...mozda nekad postanem prava zena-majka-domacica-vorkerka odjednom.

Samo ću ti reći Mirka... vezano za kuvanje... pošto sam pratila tvoju adaptaciju... da kuvanje svega trajjjeeee... zato što te ugradne ploče koje imamo su spore do bola... ja popizdim kad treba kafu da skuvam... 20 minuta čekam da voda provri...:eek::rtfm: sad poklapam sa tanjirićem... jer mi je muka...

Ne znam da li je srtuja slaba ili je do ploče... ali znam da kad sam bila kod mame, ona ima plin, za minut se skuva kafa, ali bukvalno... ručak dok si rekao keks... sada treba mi 2 sata da skuvam testo sa sirom...:confused:

Mirka, moja mama i ja smo same od moje 9. godine, ja se i dalje pitam kako je sve postizala. :confused:
Skuvas nesto "na kasiku" sto moze da se podgreje, grasak, pasulj, boranija... tako da Nana samo podgreje. I napravis joj salatu, a ona samo da je zacini. Meso pravis u sosu, ono lovacke snicle ili piletina sa pavlakom, sto moze da se podgreje i isto tako mozes da izdinstas povrce kao prilog. Onda vikendom pravis przene krompirice i to sto valja samo tek spremljeno. Ili mozes da napravis dobru corbu sa mesom i raznim povrcem, pa uz to pitu sa pecurkama ili sa sirom... Kuvas danas za sutra.

E onda ja njoj kazem da tu ubaci nesto u kljn pa sta god bilo i kad dodjemo oko 5 kuci dam joj rucak.
I ne mogu da je ostavim da ceka ...ipak je ona dete u razvoju i mislim da bi bilo neodgovorno da se latim rucka tek oko 5 ...pa kad bi onda taj rucak bio.

Ne znam eli kako ti spremas oslic za pola sata al kilo oslica ispohovati ipak zahteva malo vise.
Pored toga ja sam jutros stavila krompir da se kuva u 6 i 10 u 7 nije bio kuvan !

Ako uzmemo u obzir da cu ja doci u 5 , dok se presvucem, umijem...to je pola 6 dok pocnem rucak ...pa i taj oslic ne bi bio pre pola 7.

Ne znam kako vi al meni je to prvo kasno za rucak ( mislim kad ce onda da vecera) a drugo neodgovorno mi je da je drzim na dorucku i promrjotini iz skole ceo dan.

Ipak svi saveti su mi korisni ...mozda nekad postanem prava zena-majka-domacica-vorkerka odjednom.

pocnes mirka malo drugacija jela da kuvas..
cufte u nedelju spremis u kolicini da ih imate za dva dana preko nedelje..pileci krompir paprikas,gulas isto spremis ranije, a onog dana kada je na redu samo obaris prilog- pastu, rizu, pire..
supu ili corbu spremis isto u kolicini za dva, tri dana..i eto..
tako smo sve dok deca nisu porasla..
moja ima 19.sada..pre neki dan mi je bas pukao film i rekla sam joj - od sada sam preglas svoj ves, i mogla bi dok ti ne pocnu predavanja da ti kuvas!
a ona me zabezeknuto pogleda i kaze - ma nemoj. sta sam ti ja - `kucna domacica`?:zcepanje:
e pile moje, mislim se..ne znas ti sta sve `kucne domacice` rade..:mrgreen:

pocnes mirka malo drugacija jela da kuvas..
cufte u nedelju spremis u kolicini da ih imate za dva dana preko nedelje..pileci krompir paprikas,gulas isto spremis ranije, a onog dana kada je na redu samo obaris prilog- pastu, rizu, pire..
supu ili corbu spremis isto u kolicini za dva, tri dana..i eto..
tako smo sve dok deca nisu porasla..
moja ima 19.sada..pre neki dan mi je bas pukao film i rekla sam joj - od sada sam preglas svoj ves, i mogla bi dok ti ne pocnu predavanja da ti kuvas!
a ona me zabezeknuto pogleda i kaze - ma nemoj. sta sam ti ja - `kucna domacica`?:eek:
e pile moje, mislim se..ne znas ti sta sve `kucne domacice` rade..:cool:

..chitam vas sad i sve ste rekle.. :) :aha:
..mirche, iskombinuj od svega ovoga po malo, i to ti je to..
..a za taj krompir od jutros - mogla si samo da ga ochistish i iseckash, sipash vodu i ostavish..
..a gospodja sveki, kad vec nece da kuva, moze da okrene dugme na shporetu i iskljuchi ga za pola sata
i procedi vodu.. :roll: ..to ce i nana umeti, za tri-chetiri godine, moji umeju..

Pocni da koristis ekspres lonac ako do sada nisi. Drasticno smanjuje vreme kuvanja. U njemu mozes da spremis od corbastih jela do meso+povrce raznoraznih varijanti za manje od sat vremena.

Ja obozavam svoj expres lonac .
Nego poceo nesto da me zeki ...

E aj sad dajte neke predloge tih jela sto mogu da stoje a da ne budu blajks ...

Pored onih standardnih pasulj, grasak, to sve umem...punjene paprike , tikvice takodje ...
Imate li neke super recepte , nesto novo a ukusno i trajno .

..chitam vas sad i sve ste rekle.. :) :aha:
..mirche, iskombinuj od svega ovoga po malo, i to ti je to..
..a za taj krompir od jutros - mogla si samo da ga ochistish i iseckash, sipash vodu i ostavish..
..a gospodja sveki, kad vec nece da kuva, moze da okrene dugme na shporetu i iskljuchi ga za pola sata
i procedi vodu.. :roll: ..to ce i nana umeti, za tri-chetiri godine, moji umeju..

Ne znas ti sa kim ja imam posla.:aha:
Dala zena detetu punjenu papriku koja je predhodno sa tanjirom na pod pala.
Pa sta je preostalo a da nije bilo na zidu ona samo podigla i dala joj da nastavi. :dash:

E cekaj sad si me malo zbunila , jesam trebala da izvadim krompir iz vode za kuvanje jutros???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back