Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
to nije prsuta vec suvo meso, a mogli su ga nazvati i parizer
Паризер је назив са ,,париску кобасицу" отуда му и име, иначе мешавина млевеног свињског и говеђег меса са зачинима.
Ваљда човек зна да производи УЖИЧКИ ПРШУТ... а и продаје га, па јел?
Значи све о УЖИЧКОМ ПРШУТУ(откошћено месо, са одстрањеним масним и везивним ткивом кројено на одговарајућ начин, усољено, надимљено и сушено):
http://www.mojkuvar.com/recette+article.storyid+734.htm

Поставио сам линкове и слике управо произвођача пршуте из централне Србије, а овде код нас термин и значење ,,шунка" није споран ни по ком основу.

- - - - - - - - - -

nije tako, sta znaci to da kuvanu sunku zovete sunka? koju kuvanu sunku- kuvanu prsutu? i kako kuvanu sunku zovete sunka kad niste znali da su kuva? :lol:
Мене је изненадило да то није обичај у целој Србији, ако већ и не међу свим Србима.
Иначе Чичак је ово замутила до коске!

nije tako, sta znaci to da kuvanu sunku zovete sunka? koju kuvanu sunku- kuvanu prsutu? i kako kuvanu sunku zovete sunka kad niste znali da su kuva? :lol:

...mi je ni ne kuvamo u tome je strav....
...jedemo samo suvo tanko seceno ko ume da isece i ima ostar noz :)

...sunke su novokompnovane i one se kupuju u prodavnicama....:ok:

..kod nas je ili suvo meso (bez kosti) ili prstu (svinjski but ili plecka) dobro usoljen i osusen...eto

da, nego ga zaštitili Slovenci. Ne znamo da čuvamo i cenimo svoje. Uvek nam je tudje bolje.

Odličan je onaj tekst iz Dnevnika, sve lepo objašnjava.

Ja sinoć kuvala teleću čorbu. Tako se zove, ali se kuva od junetine jer teletine kod nas uglavnom nema da se kupi. Ćerki se jede, kaže, napravi jagnjeću čorbu kao što baka pravi u koju može da se nacedi limun. Gde da nadjem jagnje u 8 uveče? Može i juneća.

ma sve moze :)
pre sto godina smo cekali voz u bg pa jeli u nekom restoranu preko puta poste,vise ne postoji .narucili telecu corbu on doneo i kaze,evo teleca corba od piletine...teletinu nemamo :) )))
kod mene u rerni sveza svinska butkica na luku u i jabuci (umalo ne rekoh i suvim sljivama,one su u radnji,zaboravila sam da kupim) sad cu da ubacim sargarepu i krompir.to sve je u onom cupu...kako se to zove,bokte...pocecu da pijem ginko...
pre neki dan sam u tome pekla krmenadlu ucelo,na 120 stepeni,tri sata.ukus kao da je pod sacem

...mi je ni ne kuvamo u tome je strav....
...jedemo samo suvo tanko seceno ko ume da isece i ima ostar noz :)

...sunke su novokompnovane i one se kupuju u prodavnicama....:ok:

..kod nas je ili suvo meso (bez kosti) ili prstu (svinjski but ili plecka) dobro usoljen i osusen...eto
Није новокомпоновано, још је Вук Караџић спомињао тај обичај кувања шунке за Ускрс када је прикупљао грађу о српској баштини и зимовао код Срба у Вуковару.

Није новокомпоновано, још је Вук Караџић спомињао тај обичај кувања шунке за Ускрс када је прикупљао грађу о српској баштини и зимовао код Срба у Вуковару.

...e pa eto to je tamo bilo, a oni su prihvatili obicaj od komsija Hrvata, a oni od Nemaca...

...u uzoj Srbiji se to ne kuva...
...susi se i jede samo u sepcijalnim prilikama, i suvo jer nekad nije bilo mogucnosti da se meso ocuva osim u pacu / salamuri ili suseno....

...e pa eto to je tamo bilo, a oni su prihvatili obicaj od komsija Hrvata, a oni od Nemaca...

...u uzoj Srbiji se to ne kuva...
...susi se i jede samo u sepcijalnim prilikama, i suvo jer nekad nije bilo mogucnosti da se meso ocuva osim u pacu / salamuri ili suseno....
Кувала си код нас овде у Бачкој, и у Банату, а никада нисмо имали везе с Хрватима, независно што је у оно доба Славонија била практично без Хрвата.
Кувају је и Румуни за Ускрс.

..pa rece Zabica, sunka je praska, i ostale stisnjene iz prodavnice....ostalo je suvo meso i prsut.....osim kolenice...

Kako šunka može biti praška i ostale stišnjene iz prodavnice kad si i sama rekla da je to 'novokomponovano'?!

Ajd i ti, edukuj se :evil:

http://www.dnevnik.rs/drustvo/sunka-zaboravljena-carica-plodova-obora

- - - - - - - - - -

Људи, откачимо се од тих шунки! :mrgreen:

Ja ću da se zakačim NA šunku, samo da odem do muževih po sledovanje :lol:

..pa rece Zabica, sunka je praska, i ostale stisnjene iz prodavnice....ostalo je suvo meso i prsut.....osim kolenice...
Није.
Прашка шунка је несрећан назив за нешто тек мало мање рђаво од виршли, иначе својевремено је то била прерађевина од ТЕЛЕЋЕГ меса као и виршле.

I to nije hrvatsko, već nemačko Afro.
Nemačko.
Hrvatska ti je pršuta :mrgreen:
А то су мазнули од Италијана који опет најчешће пршуту нису видели у животу већ су живели на тестима јер је Италија била пренасељена зато су они мајстори за пице, макароне и сл.

Кувала си код нас овде у Бачкој, и у Банату, а никада нисмо имали везе с Хрватима, независно што је у оно доба Славонија била практично без Хрвата.
Кувају је и Румуни за Ускрс.

...ne mogu da tvrdim, ali mislim da je to preuzeto iz te kulture i obicaja iz vremena Austrougarske...

..uostalom rekla je Bi to je specijalitet i postujem ali kod vas se nesto prosto drugacije spremi i kuva...kod nas drugacije....i to je lepo nema tu neke velike nauke, kod vas sunka kod nas prsut i svi
srecni...vi kuvate mi necemo...prosto...

..nije to prva namirnica koja ima vise od jednog naziva kod nas u nasoj zemlji, prosto puno je naroda i svako ima neki svoj obicaj do koga drzi...ono sto je kod vas specijalitet kod mojih u Macvi
bi bolo skrnavljenje i obrnuto...sto ne znaci ni da "pljujemo po tome, niti velicamo" svako svoj obicaj i sto je vise obicaja to je kultura i kulinarstvo bogatije....
..mislim da smo se sad razumeli...

- - - - - - - - - -

I to nije hrvatsko, već nemačko Afro.
Nemačko.
Hrvatska ti je pršuta :mrgreen:

..pa rekoh ja da su Hvati to uzeli od Nemaca....

- - - - - - - - - -

Kako šunka može biti praška i ostale stišnjene iz prodavnice kad si i sama rekla da je to 'novokomponovano'?!

Ajd i ti, edukuj se :evil:

http://www.dnevnik.rs/drustvo/sunka-zaboravljena-carica-plodova-obora

- - - - - - - - - -

Ja ću da se zakačim NA šunku, samo da odem do muževih po sledovanje :lol:

..kad kazem novokomponovnao mislim a poslednjih xy godina od kad se to kupuje u prodavnici, a nekad je to jeo samo onaj ko je imao sta da zakolje, osusi i tako dalje...

..ne kazem ja sta je pise u knjigama vec sta je u narodu...

...mislim da smo jednom ovak odanima raspravljali kaze li se ofinger, aufinger ili vesalica :lol:

- - - - - - - - - -

...i sta ja sad da radim kad nemam ni prsut, ni sunku ni suvo mesooooooooo :rida: mogli ste danas to da iskulirate :mrgreen:

И данас парадајз чорбица, насуво с кромпиром и зелена салата.
Донео са салаша једну ванглицу од 5л пуну јагода, то ћемо да ликвидирамо до вечерас, сутра нове на пијаци, а прекосутра опет домаће.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back