Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ali nema veze sa praskom sunkom, vec poluziva prsuta
Прашка шунка је данас вештак тек мало мање лош од виршли.
Свињски бут који се обреже, усоли, надими и суши је увек шунка.
Може бити сува после 9-24 месеца зависно од величине, нпр сува шунка пијетрена(белгијско свињче изузетно посног меса коље се са 90-110 кила) има са све коском 6-7-8 кила, а сува шунка дурока(америчка раса која као последица природне мутације још из 19. века има пар ребара више од осталих свиња и која је уз велику енглеску црну(дурок је иначе црвен!) свињу највећа раса и добацује и до 400кила) и преко 20 кила са коском.
Овде се пршутом сматра усољено, димљено, суво месо, откошћено и са одстрањеним масним и везивним ткивом, посебно дуги бутни и леђни мишићи говеда, а могу и свиња, оваца и коза(у Македонији има и пршут бивола!).
Такво месо се сече на каишеве дебљине до 4-5 цм, ширине и дужине већ зависно од анатомије животиње.
И да не буде забуне сваки тип меса сем изнутрица може се усолити, надимити и осушити, дакле и каре, врат, плећка итд.
Кувана шунка је нешто што се као обичајни оброк спрема за Ускрс као што се онда кувају и фарбају јаја.
Из практичних разлога кува се најмање осушена и углавном физички најмања шунка(ебга треба то и појести, а не само гледати у њу)... исто тако обичај је да се за салату узА шунку једе рендани, свежи рен.

Ala ste dosadni sa ti sunkama...
Meni prvo Bardem padne na pamet, pa tek onda hrana :rumenko:
. Pa prsut secem tanko, providno,... i jedem uz sir, masline, suvo voce, dinje,... a sunku koja nije toliko suva malo deblje i najvise je volim u podvarku i domacim kiflicama ili izmedju sarmi kada se poredjaju da se zapeku.

Може бити сува после 9-24 месеца зависно од величине, нпр сува шунка пијетрена(белгијско свињче изузетно посног меса коље се са 90-110 кила) има са све коском 6-7-8 кила, а сува шунка дурока(америчка раса која као последица природне мутације још из 19. века има пар ребара више од осталих свиња и која је уз велику енглеску црну(дурок је иначе црвен!) свињу највећа раса и добацује и до 400кила) и преко 20 кила са коском.
Овде се пршутом сматра усољено, димљено, суво месо, откошћено и са одстрањеним масним и везивним ткивом, посебно дуги бутни и леђни мишићи говеда, а могу и свиња, оваца и коза(у Македонији има и пршут бивола!).
Такво месо се сече на каишеве дебљине до 4-5 цм, ширине и дужине већ зависно од анатомије животиње.
И да не буде забуне сваки тип меса сем изнутрица може се усолити, надимити и осушити, дакле и каре, врат, плећка итд.
Кувана шунка је нешто што се као обичајни оброк спрема за Ускрс као што се онда кувају и фарбају јаја.
Из практичних разлога кува се најмање осушена и углавном физички најмања шунка(ебга треба то и појести, а не само гледати у њу)... исто тако обичај је да се за салату узА шунку једе рендани, свежи рен.

I rotkvice i mladi luk, ukoliko je kasni Uskrs, kao ove godine :zaljubljena:

- - - - - - - - - -

I da dodam, da, slanina sa šunke je najlepša slanina :heart:

ovde jos o sunkama :lol:
kod nas danas peceno pile i mladi kormpirici.
od sve silne price o sunkama, odlucila sam da iskukam od tate na nacnemo jednu za vikend :lol: on ih cuva ko oci u glavi, to se jede samo u specijalnim prilikama

Пршута има коску, шунка је нема. Где сте видели коску на некој шунки?
Aj ne pricaj kojesta.

Sunka!

Lepo ja kazem da se odvojimo. Ne znate bre sta je sunka.

- - - - - - - - - -

Ne znate ni staje ren garant... guglajte

- - - - - - - - - -

Vama su salame sunke... ahahahahhaha... maxi tempo idee metroi... to ti je grad... i prodaju vam salame ij pastete...

- - - - - - - - - -

Docincete vi kod cicka na sunku ... ;)/

- - - - - - - - - -

I domaci sir.

...e kao ova na prvoj slici ja ta Delikates praska sunka..u Maxiju....

...a kacili su ovde i Poznavaoc i oni rekose sunka je skroz ne osusen prsut ustvari...pa odseku deo i kuvaju...ja sam to tako shvatila...

- - - - - - - - - -

...to svako zna da je prsut...ali tako ne izgleda njihova sunka jer prosto nije stigla da se osusi skroz....i ONI to neosuseno skroz zovu sunka, a mi prsut...eto :lol:

A pa što ne kažete odmah....

To je 2 prsta bolje od podriguše...a takva mu i cena..

Ima to da se kupi, nije ni za meze..

Juče bio kupus kod nas, sa ribitjem..

а домаћем тржишту, шунка је изгубила битку јер је то производ који има дуг обрт капитала. Од стављања прасета у тов, па до појављивања зреле, готове шунке у продавницама, прође годину и по до две! Тај вансеријски и квалитетан производ има високу цену који домаћи произвођач, с данашњим стандардом – не може да плати.
Naravno da je vanserijski i kvalitetan, za razliku od sečem te dok još groktješ i kuvam :mrgreen:

Možemo, eto...i o siru...o peglanoj kobayi pirotskoj i tako... ša god..

Problem sa sunkom je sto naziv nije zasticen, pa se za svasta koristi. I meni je prva asocijacija Praska sunka, kada se kaze sunka.

Sa prsutom nije tako.Na prostoru ex yu ima tacno 5 zasticenih prsuta koje smeju tako da ze zovu + jedna u procesu dobijanja sertifikacije:

1. Kranjski prsut (Slovenija)
2. Dalmatinski psrsut (Hrvatska)
3. Istarski prsut (Hrvatska)
4. Krcki prsut (Hrvatska)
5. Drniski prsut (Hrvatska)
6. Njeguski prsut (Crna Gora) - proces dobijanja sertifikacije zapocet marta 2016. godine

U Italiji postoje :
1. Prosciutto di Parma (najpoznatiji)
2. Prosciutto di San Daniele
3 .Prosciutto di Modena
4. Prosciutto Toscana
5. Prosciutto Veneto
6. Prosciutto di Carpegna
7. Prosciutto di Norcia
8. Prosciutto di Sauris

U Francuskoj 2 , u Spaniji 4, u Portugalu 3 zasticene prsute.

I to je to. Nista drugo na svetu ne sme da nosi naziv prsut.

Poslednja rečenica :lol:
Zastrašujuće je da oni šunkaricu izjednačuju sa šunkom!
Ko onaj mučeni vegan što je ,,oborio" njutnove zakone gravitacije i zakon akcije i reakcije.
Neko će jesti šunkarice, a mi ćemo šunke, za Uskrs kuvane, u ostalo dob0 sušene.
I da da reČem još jednu mudros' svetskoistorijskog značaja, kulen se pravi u zimu, a jede u leto... inače kulenijada je u Bačkom Petrovcu svake godine poslednjeg vikenda u maju.

- - - - - - - - - -

Problem sa sunkom je sto naziv nije zasticen, pa se za svasta koristi. I meni je prva asocijacija Praska sunka, kada se kaze sunka.

Sa prsutom nije tako.Na prostoru ex yu ima tacno 5 zasticenih prsuta koje smeju tako da ze zovu + jedna u procesu dobijanja sertifikacije:

1. Kranjski prsut (Slovenija)
2. Dalmatinski psrsut (Hrvatska)
3. Istarski prsut (Hrvatska)
4. Krcki prsut (Hrvatska)
5. Drniski prsut (Hrvatska)
6. Njeguski prsut (Crna Gora) - proces dobijanja sertifikacije zapocet marta 2016. godine

U Italiji postoje :
1. Prosciutto di Parma (najpoznatiji)
2. Prosciutto di San Daniele
3 .Prosciutto di Modena
4. Prosciutto Toscana
5. Prosciutto Veneto
6. Prosciutto di Carpegna
7. Prosciutto di Norcia
8. Prosciutto di Sauris

U Francuskoj 2 , u Spaniji 4, u Portugalu 3 zasticene prsute.

I to je to. Nista drugo na svetu ne sme da nosi naziv prsut.
Што нас иначе баш брига јер једемо шунке.:D

kako ljudi znaju da zastite svoje, mi ni ajvar nismo mogli, a kamoli prsutu

da, nego ga zaštitili Slovenci. Ne znamo da čuvamo i cenimo svoje. Uvek nam je tudje bolje.

Odličan je onaj tekst iz Dnevnika, sve lepo objašnjava.

Ja sinoć kuvala teleću čorbu. Tako se zove, ali se kuva od junetine jer teletine kod nas uglavnom nema da se kupi. Ćerki se jede, kaže, napravi jagnjeću čorbu kao što baka pravi u koju može da se nacedi limun. Gde da nadjem jagnje u 8 uveče? Može i juneća.

dakle, zovete ih suprotno od nas...mi but sa koskom zovemo prsut a otkoscen suvo meso...a kuvanu sunku sunka

Зависи.
Нпр ужички пршут је баш оно што сам рекао, а не шунка.
images

Ево и где има да се купи.
http://www.mojafirma.co.rs/Zanatska...vic-Mackat-Zlatibor-Uzicka-prsuta-i-kobasica/
И са слика је видљиво да није шунка већ пршут баш онако како сам споменуо да се дефинише.

Зависи.
Нпр ужички пршут је баш оно што сам рекао, а не шунка.
images

Ево и где има да се купи.
http://www.mojafirma.co.rs/Zanatska...vic-Mackat-Zlatibor-Uzicka-prsuta-i-kobasica/
И са слика је видљиво да није шунка већ пршут баш онако како сам споменуо да се дефинише.

to nije prsuta vec suvo meso, a mogli su ga nazvati i parizer

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back