Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A meni je ta najlepša :D
Dok mi je tata bio živ, klali bismo je za Uskrs, ostatak ekipe je jeo kuvanu, a tata i ja smo jeli tako svežu, još je mirisala na krv :heart:
Sve je to stvar ukusa, al ne može se pljucnuti po nečemu što nisi ni probao.

Pridružujem se klubu obožavalaca ne baš suve šunke. Kod tebe bih se najela, kod kvinsi se poslužila iz pristojnosti. :) Ja i kobasice volim samo nadimljene jednim dimom, i odmah onako sirove jedem.

Kod nas se šunke ne zadržavaju godinama, najduže što traju je 1,5 godina, i to ostane eventualno jedna.

A kakva je razlika izmedju šunke i pečenice?

Sta je tacno pečenica?

Šunka je but, a pečenica je kare - imaš svež kare u mesarama, imaš i sušeni u vidu pečenice.
Kad kupiš pečenicu u prod. ona je obično puna vode, često bezukusna, što je suvlja to je kvalitetnija...kad se suši na vetru, godinu-dve, onda je pršut.

U Srbiji je to pršut... u Cg, Damlaciji, Italiji,, Španiji...je od buta pršut...

U Srbiji je svo meso koje se inače suši, a nije pršut - suvo meso...

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
To u nasim krajevima. Izgleda da je kod njih pecenica ono sto mi zovemo suvo meso.

...od prilike tako, kod mojih se vadi ono najlepse meso sto bi rekli biftek pa se susi i to se cuva za slavu, Bozic i Uskrs...ostalo suvo meso se jede u drugim
prolikama...ali se ne susi buti ni plecka jer nema vetrova da ti se to lepo osusilo...a ne kuva se...kao u Vojvodini....
..u CG se susi na dimu pa na vetrovima i zacinjava raznim biljkama i tucanom paprikom i biberom i ruzmarinom....svasta nesto se radi..ali stoji po godinu dana ili koliko je
potrebno da bude fino suva..da moze da se sece sto tanje ono da se providi pa bude lepo rozikasto, a mirise ko dusa...a ukus vec da ne pricam...secenje debljih komada je
prosto skrnavljenje prsute...:)

...ima i u Macvi mesa ko drva, pa se opet to ne radi....rekoh ja svaki kraj svoji obicaji....

...a ovo sto rekoh tanko je specjalitet nad specijalitetima, ja bi radje jela 200g prsuta, nego pola te vase ukuvane sunke...srvar navike i ukusa...

Ne kuva se šunka svaki jbni dan u godini, već samo za Uskrs. Ne ukuvavamo je, već kuvamo. Ostalim danima jedemo presnu. Je l sad pljuckate po tome namerno ili slučajno zato što ste površni i ne umete sve lepo do kraja, sa strpljenjem i koncentracijom da pročitate?!

Ne kuva se šunka svaki jbni dan u godini, već samo za Uskrs. Ne ukuvavamo je, već kuvamo. Ostalim danima jedemo presnu. Je l sad pljuckate po tome namerno ili slučajno zato što ste površni i ne umete sve lepo do kraja, sa strpljenjem i koncentracijom da pročitate?!

..ma ko bre pljucka....ja napisah ukuvana umesto kuvana i to je neki problem, nepotrebno....

..a ti kazes kuva se za Uskrs, ok to je neka tradicija i to postujem, kad citas Cicak ona kuva tu sunku svaki boziji dan u godini skoro, da nema dana da to nema na jelovniku....sto je razlika
u odnosu na ovo sto ti kazes....
..nikad ne omalovazavam nikog, niti se podsmevam jos manje...samo mi je bilo cudno dan neko to kuva, jer prosto nisam znala ni da se to kuva....meni je sunka, ono tipa praska i ostalo,
sve drugo mi je suvo meso ili prsut....

..nema potrebe ni za ruznim recima, ni ruznim tonom....nismo ni mali ni zli, da bi smo to radili, bilo bi ruzno...eto to je moj stav i moje misljenje, za ostale ne znam niti me interesuje...:ok:

Šunka je but, a pečenica je kare - imaš svež kare u mesarama, imaš i sušeni u vidu pečenice.
Kad kupiš pečenicu u prod. ona je obično puna vode, često bezukusna, što je suvlja to je kvalitetnija...kad se suši na vetru, godinu-dve, onda je pršut.

U Srbiji je to pršut... u Cg, Damlaciji, Italiji,, Španiji...je od buta pršut...

U Srbiji je svo meso koje se inače suši, a nije pršut - suvo meso...

- - - - - - - - - -

Krmendale se ne suše...

Krmenadla je svinjski kare. Pečenica je krmenadla skinuta sa kosti po dužini, i kao takva može da se suši. U Sremu se to ne radi, suše se šunke i plećke, ali može da se suši i krmenadla.

ja samo pokusavam da stvorim sliku, sta ste na kraj srca
kuvan prsut ne bih jela..to mi je skrnavljenje
ako je kuvana sunka ono sto je i kuvana dimljena butkica kad se ubaci u pasulj ili kupus - tu je struktura mesa drugacija, to je u stvari ribic, onda razumem o kom ukusu pricate
to bih jela

ja samo pokusavam da stvorim sliku, sta ste na kraj srca
kuvan prsut ne bih jela..to mi je skrnavljenje
ako je kuvana sunka ono sto je i kuvana dimljena butkica kad se ubaci u pasulj ili kupus - tu je struktura mesa drugacija, to je u stvari ribic, onda razumem o kom ukusu pricate
to bih jela

I ja isto.... samo sam radoznao kako ja to nisam nikad jeo ( ;
Pa ni ne kuva se pršut...možda krajevi i koža sa nekim raštanom i tako nekim jakim mesom u kombinaciji...

Nije bwe bootkica... ista je noga kao za pršoot... velika noga :lol:

Kako nema nigde da se kupi kod nas..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back