електрика
Zaslužan član
- Poruka
- 123.189
Flekice, valjuske, rezanci - samo je oblik drugaciji, sve je to testo
Vidim da svi koji su pisali o nasuvu kazu da posebno kuvaju krompir. Apsolutno nema potrebe,dzabe se prljaju sudovi, ja ( i moja mama i baka pre nje) kuvamo krompir zajedno sa testom. Stavim posoljenu vodu u lonac i odmah iseckam krompir na kocke i spustim u hladnu vodu. Kad voda prokljuca dovoljno je nekoliko minuta da vri i krompir je kuvan. Tad stavim testo da se pridruzi krompiru i kuvam jos neki minut da se i ono skuva. Procedim i izmesam sa cim vec planiram da jedem: najvise volim crni luk izdinstan sa alevom paprikom mada je i izdinstan sladak kupus njam, njam. Ako hocu da mi se krompir skroz "raspadne" tad serpu sa nasuvim koje je vec izmesano sa lukom stavim 3-4 minuta na vrelu ringlu da se uprzi, celo vreme mesam da ne zagori i u tom mesanju krompir se "pretvori" uglavnom u pire, tako mi lepse.
Moj muz najvise voli nasuvo sa dropcima, to su komadici jucerasnjeg hleba iseceni na kocke 1x1 cm ( moze i samo rukom izdrobljena sredina hleba da ne budu bas prezle a korica iseckana) i isprzeni do zlatne boje na ulju ili masti da budu krckavi. Izmesati sa testom i krompirom i uz salatu je strava.
Ja jos jedem nasuvo sa sirom, sa sirom i kockicama przene slanine, sa pavlakom, sa izdinstanim povrcem...A slatko je sa makom, orasima, kakaom i secerom ili cak samo sa secerom - to najcesce uvece ako ostane nasuva sa dropcima samo izmesam sa necim slatkim i gozba
I jos nesto pre nasuva uvek imamo corbicu: u serpu, od litre, dovoljno za svakog po tanjir corbe, stavim kasicicu aleve paprike, pola solje vode i pola kasike ulja i pustim da prokuva. Pre nego procedim nasuvo kutlacom vadim testo, krompir i vodu u kojoj se to kuvalo i sipam preko.I dodam oko decilitar mleka u to. Probajte, jako je ukusno
Рестован кромпир (са којим ја мешам скуване флекице) прави се тако што се кромпир кува у љусци па се тек после љушти, гњечи и пропржи са луком. Претварање у било какав пире није препоручљиво.

...