Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Flekice, valjuske, rezanci - samo je oblik drugaciji, sve je to testo :D

Vidim da svi koji su pisali o nasuvu kazu da posebno kuvaju krompir. Apsolutno nema potrebe,dzabe se prljaju sudovi, ja ( i moja mama i baka pre nje) kuvamo krompir zajedno sa testom. Stavim posoljenu vodu u lonac i odmah iseckam krompir na kocke i spustim u hladnu vodu. Kad voda prokljuca dovoljno je nekoliko minuta da vri i krompir je kuvan. Tad stavim testo da se pridruzi krompiru i kuvam jos neki minut da se i ono skuva. Procedim i izmesam sa cim vec planiram da jedem: najvise volim crni luk izdinstan sa alevom paprikom mada je i izdinstan sladak kupus njam, njam. Ako hocu da mi se krompir skroz "raspadne" tad serpu sa nasuvim koje je vec izmesano sa lukom stavim 3-4 minuta na vrelu ringlu da se uprzi, celo vreme mesam da ne zagori i u tom mesanju krompir se "pretvori" uglavnom u pire, tako mi lepse.
Moj muz najvise voli nasuvo sa dropcima, to su komadici jucerasnjeg hleba iseceni na kocke 1x1 cm ( moze i samo rukom izdrobljena sredina hleba da ne budu bas prezle a korica iseckana) i isprzeni do zlatne boje na ulju ili masti da budu krckavi. Izmesati sa testom i krompirom i uz salatu je strava.
Ja jos jedem nasuvo sa sirom, sa sirom i kockicama przene slanine, sa pavlakom, sa izdinstanim povrcem...A slatko je sa makom, orasima, kakaom i secerom ili cak samo sa secerom - to najcesce uvece ako ostane nasuva sa dropcima samo izmesam sa necim slatkim i gozba :D

I jos nesto pre nasuva uvek imamo corbicu: u serpu, od litre, dovoljno za svakog po tanjir corbe, stavim kasicicu aleve paprike, pola solje vode i pola kasike ulja i pustim da prokuva. Pre nego procedim nasuvo kutlacom vadim testo, krompir i vodu u kojoj se to kuvalo i sipam preko.I dodam oko decilitar mleka u to. Probajte, jako je ukusno

Рестован кромпир (са којим ја мешам скуване флекице) прави се тако што се кромпир кува у љусци па се тек после љушти, гњечи и пропржи са луком. Претварање у било какав пире није препоручљиво.

Само да речем једну мис'о што ми јуче паде на памет док сам шпартао пијацом, субАта је у Бечеју главни пијачни дан па јел?
Кромпир новог рода, крупан црвени је 30 динџи, ситан црвени 20 динџи, бели крупан кромпир 35 динџи, , главица белог лука 10 динџи, кила црнА лука 40 динџи, парадајз 70-90 динџи, вишње 100 динџи, кукуруз 17-18 динџи, брашна 50-60 динџи...
Можда неко стар и тешко болестан, али гро оних који то нису треба да буду испендречени кад кукају на цене хране.
Реално, а тек они што кукају на боју и сличне бесне глисте....

A mi kupimo arpadžik, pozabadamo ga u zemlju, okopamo, molimo boga da padne kiša da ne ostane luk sitan, izvadimo, očistimo, odnesemo na pijacu i prodamo po 20 dinara. A onaj ko ga odnese na tezgu doda odgore još 20, i bude bolje njemu nego nama.
Некад је Пионир из Србобрана и у СФРЈ био највећи произвођач арпаџика, један мој шаховски колега је тамо радио.
А белиЈ лук још мораш да пазиш који крај убадаш у земљу, а који остаје окренут нагоре!!!:hahaha:
И наравно лукова мува!

Danas sam imala pilecu supu, pile u rerni, okolo krompirici, salata paradajz, crni i beli luk i paprika. Uz to cuspajz od tikvice. Rekoh necu nikakve kolace da pravim. E moj sin veceras zatrazio kiflice, upravo sam ih poredjala u tepsije ( dve , da se zna) i pustam jos 40-tak minuta da rastu pa u rernu. Al cemo lepo da spavamo kad se najedemo vruceg testa :D

...:zjede:...

klopa_zpswsfamm52-1.jpg

Само да речем једну мис'о што ми јуче паде на памет док сам шпартао пијацом, субАта је у Бечеју главни пијачни дан па јел?
Кромпир новог рода, крупан црвени је 30 динџи, ситан црвени 20 динџи, бели крупан кромпир 35 динџи, , главица белог лука 10 динџи, кила црнА лука 40 динџи, парадајз 70-90 динџи, вишње 100 динџи, кукуруз 17-18 динџи, брашна 50-60 динџи...
Можда неко стар и тешко болестан, али гро оних који то нису треба да буду испендречени кад кукају на цене хране.
Реално, а тек они што кукају на боју и сличне бесне глисте....

te cene ovde nema nigde, kod nas je od 20 -100% skuplje

te cene ovde nema nigde, kod nas je od 20 -100% skuplje
Можда су вишње, кајсије и друго воће скупљи, евентуално лубенице и парадајз, али пшенична и кукурузна брашна нису, лукови и кромпир нису, пиринач исто...
Имаш нпр СТИПС дневни извештај с пијаца по Србији, обично у јутарњем програму, а има га и на нету.
Највеће су разлике по питању воћа и живе стоке.

Можда су вишње, кајсије и друго воће скупљи, евентуално лубенице и парадајз, али пшенична и кукурузна брашна нису, лукови и кромпир нису, пиринач исто...
Имаш нпр СТИПС дневни извештај с пијаца по Србији, обично у јутарњем програму, а има га и на нету.
Највеће су разлике по питању воћа и живе стоке.

ja ne videh krompir ispod 50 dinara i to danas na jednom mestu, uglavnom nekih 80. kupus 40, luk ne znam, jer ga kupujem u supermarketu, paradajz je stoka minimum....u pravu je 27e nema po toj ceni ovde. zato mnogi i kupuju po supermarketima.

- - - - - - - - - -

beli luk kupujem onaj u kesicama, lakse mi je nego da se zaebavam i cistim ga i seckam.

- - - - - - - - - -

taj crni luik od 40 dinara ces da nadjes u marketu, a ne na pijaci...mislim da je na pijaci 70-80. :think:

ja ne videh krompir ispod 50 dinara i to danas na jednom mestu, uglavnom nekih 80. kupus 40, luk ne znam, jer ga kupujem u supermarketu, paradajz je stoka minimum....u pravu je 27e nema po toj ceni ovde. zato mnogi i kupuju po supermarketima.

- - - - - - - - - -

beli luk kupujem onaj u kesicama, lakse mi je nego da se zaebavam i cistim ga i seckam.

Купус у маркетима 20 динара.

Бели лук у кесици је глупост. Никакву вредност нема.

Бели лук у кесици је глупост. Никакву вредност нема.

sta me briga, meni je super tako. crni mi se ne isplati iz kesice, jer ga dosta koristim, ali beli mi je odlican.

- - - - - - - - - -

zato nama sve i propada...naravno ja cu pre kupiti gde mi je jeftinije, kao i vecina. al fora je u tome sto su tako napravili da danas kupujemo povrce u marketima, umesto na pijaci. sad kada razmislim, pa ja sma i krompir kupovala u marketu, samo jednom ili dva puta na pijaci.

sta me briga, meni je super tako. crni mi se ne isplati iz kesice, jer ga dosta koristim, ali beli mi je odlican.

- - - - - - - - - -

zato nama sve i propada...naravno ja cu pre kupiti gde mi je jeftinije, kao i vecina. al fora je u tome sto su tako napravili da danas kupujemo povrce u marketima, umesto na pijaci. sad kada razmislim, pa ja sma i krompir kupovala u marketu, samo jednom ili dva puta na pijaci.

Ја га ту не купујем, само кажем да сам видела. На пијаци је скупљи али и лепши.

Nemam pojma. Nikada nisam zabadala kg arpadžika da bih to znala. Neko ko malo bolje stoji s matematikom bi mogao da izračuna, ali nisam od tih. I zašto pitaš?

...onako znam da treba da bude dosta....racunam da vam se vise isplati da prodate na veliko, nego da cekate da prodate na pijaci...

- - - - - - - - - -

Ја га ту не купујем, само кажем да сам видела. На пијаци је скупљи али и лепши.

...3 bela luka vezana su 50 dinara...kajsije su kilo 200 cak i 250, tako i nekrarine i breskve, lubenica 80 za kg..paradajza ima do
50 do 120 dinara..zavisi da li hoces da biras ili da ti daju redom...krastavac 40-60...crni luk oko 50...

...onako znam da treba da bude dosta....racunam da vam se vise isplati da prodate na veliko, nego da cekate da prodate na pijaci...

Gde bre da prodamo na pijaci, mi zabodemo 300kg arpadžika. Tu bude 10t luka, ko će i kada to da proda na pijaci? Eeeeee, eto računice: od 300kg arpadžika bude 10000kg luka, znači od 1kg arpadžika se dobije oko 30kg crnog luka.

...auuuu svaka cast:ok:

Ma to svaka čast mom mužu. On seje taj luk sa takvim entuzijazmom... A to je rudarski posao, prljav, naporan, radi se po najvećoj vrućini, sto puta ti prelazi taj luk preko ruku dok ga konačno ne prodaš...Ali, nije ulog velik, i priličnoo je isplativ, čak i kada je 20 dinara na kvantašu. Ali zato jedne godine, kada smo ga svog prodali po 35 dinara, bilo mi žao što ga nismo imali duplo više. :malav:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back