Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Afro, mama ti Mačvanka, a nikada nisi jela nasuvo? Prosto za nepoverovati. :eek:

Za nasuvo sa krompirom umesiš testo od celih jaja, malo vode, soli i brašna, da bude čvršće, pa kidaš valjuške i stavljaš u kipuću vodu da se skuvaju. Na drugoj strani si na masti propržila crni luk, dodala alevu papriku i obaren krompir koji si izgnječila onom kuhinjskom spravom za pravljenje pire krompira. Pomešaš ovo i valjuške, i to je nasuvo sa krompirom.

kod mojih se nije pasiro nego secko sitno
varijacija na temu

ja to nikad nisam volio, doduse, ja se nikad nisam ni uklapao sa drugom djecom, bila su mi nekako glupasta

Ahahaha... ovako i ja. Uvek sam se druzila sa starijima, moja generacija mi je bila... pa, cudna :lol:

A ovo sam volela da jedem. Volim i danas samo sto pravim sa kupovnim Pogledajte prilog 354984. Volim i sa kupusom ali se ne secam kada sam to jela. A slatke varijacije, tipa mak, orasi... ne. Ako jedem slatko onda volim pravi kolac, a ne ta brljavljenja.

- - - - - - - - - -

Mnogo volim domaca testa, mekike, krofne, ustipke, kiflice, taske,... Znam sve to da pravim ali izbegavam. Ne zbog lenjosti nego zbog zdravlja i kg. Ako nema, nema ni iskusenja :)

Joj sto volim ovakav zivot
ja svako jutro napravim marinadu od belog luka i lokalnog maslinovog ulja, spakujem limun i na meni je da povadim ostrige iz mora
kao prava domacica :heart:
momci moraju da nalove brancina i oradu..izbezobrazili smo se, pa ne pucaju na bilo koju ribu
e to je zivot..plus muskat :aha:

Mi to zovemo valjusci sa krompirom :)
Ne znam dete koje to ne voli.
Ja to ne bih mogla da jedem da me ubijes, ili bolje, mogla bih ako umirem od gladi, ali onda bih i suv leba verovatno.
Testo se pravi sa krompirom i brasnom , a onda uz to jedes krompir, verovatno i leba:D

- - - - - - - - - -

Joj sto volim ovakav zivot
ja svako jutro napravim marinadu od belog luka i lokalnog maslinovog ulja, spakujem limun i na meni je da povadim ostrige iz mora
kao prava domacica :heart:
momci moraju da nalove brancina i oradu..izbezobrazili smo se, pa ne pucaju na bilo koju ribu
e to je zivot..plus muskat :aha:
A gde to ima ostriga? Ja ih znam samo sa Atlantika ili si ti sad bas tamo?
Ostrige se jedu samo sa limunom, bez ikakvih marinada.

Ваљушци су друго, ово је обична тестенина са кромпиром.

Ваљушци са сиром и милерамом, рецимо. Зна неко?
Valjušci, su testenina s kuvanim i pasiranim k'ompirom, jajI i brašnom.
Testo se umesi, uvalja(od toga i ime uVALJUŠCI) u kobaJsice i seče, pa se potom kuvaju.
Npr jedan od recepata.
http://www.srbijuvolimo.rs/život-i-...-valjušci-od-krompira,-recept-iz-ravnice.html
Moja baba bi ih skuvane zapekla na masti sa sitno sečenim crnim lukcem, sve posula prezlama i naravno uz nji'a ovčO kiselo mleko.

Od juče: slatko kisela piletina sa povrćem i pirinčem :aha:
Z7bkGvhl.jpg
kvLBMxGl.jpg

Pa to su knedle sa sljivama ili kako vec zelis. To vise nisu valjuske ili valjusci.

Knedle sa sljivama pa onda malo u buteru sa makom su vrh vrhova, ali to stvarno nema veze sa valjuscima iz AP ( vojvodina).

nisu, pročitaj šta je Poznavalac napisao, to je recept, a ovo što sam ja nabrojala su dodaci koji se sipaju NA valjuške kad se skuvaju,
mogu se propržiti sa prezlama ili samo baciti na ulje i luk ili se namrvi sir preko njih,
knedle se pune, valjušci ne...

nisu, pročitaj šta je Poznavalac napisao, to je recept, a ovo što sam ja nabrojala su dodaci koji se sipaju NA valjuške kad se skuvaju,
mogu se propržiti sa prezlama ili samo baciti na ulje i luk ili se namrvi sir preko njih,
knedle se pune, valjušci ne...

Ma zam ja to sve, te valjuske ne bih ni dalje jela da me ubijes jer je to brasno i krompir, bez icega, Mozda jos i neka mas ili zejtin.
To se jelo i kuvalo kada su ljudi bili siromasni i gladni, ko to uopste sme da jede danas?

Ma zam ja to sve, te valjuske ne bih ni dalje jela da me ubijes jer je to brasno i krompir, bez icega, Mozda jos i neka mas ili zejtin.
To se jelo i kuvalo kada su ljudi bili siromasni i gladni, ko to uopste sme da jede danas?
Заправо не.
Јело се због укуса и јело се лети јер је лака клопа као уосталом и парадајз чорбица од које тако цвикаш, а да је пробаш написала би масу похвалних блогова о њој.
И наравно прављено је искључиво на масти, на уљу су правили само граЦки кулови и сиротиња... граЦка наравно.

Заправо не.
Јело се због укуса и јело се лети јер је лака клопа као уосталом и парадајз чорбица од које тако цвикаш, а да је пробаш написала би масу похвалних блогова о њој.
И наравно прављено је искључиво на масти, на уљу су правили само граЦки кулови и сиротиња... граЦка наравно.
Ma sve sam probala ,a nemam problem da mi se nesto unapred ne svidja.
Vi iz AP imate neki drugi ukus, ali ja sve razumem. To su nam ostala neka secanja na babe, dede, neke ukuse i mirise iz detinsjtva pa zato
to i dan danas volimo.

Заправо не.

Ovaj dan ću zacrtati kalendaru za ubuduće, da dočekam da te ispravim. :worth:
U vremena kad se ovo jelo ulje je bilo vatra skupo, mast skoro pa džabe. Retko ko je mogao da kupuje ulje na litru i strogo se pazilo koliko se sipa.
To je važilo i za kafu. Sednu moja prababa, snajke, komšijke pa žvaću cela zrna kafe i to se zvalo kafenisanje. Sirotinja, šta da se radi, a imali sluge i konje vrane i vinograde i kukuruze žute.
I još nešto, nemoj ljude potcenjivati molim te lepo, sirotinja ili ne, kulaci il gegule uvek su i samo ljudi. Ako nije problem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back