Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Уосталом, гренадиН не значи ништа (мислим да тако зову нар на енглеском) а гренадиР итекако значи, поготово што следи реч марш.
Па да.
Ти одрасла у Банату, ја из Бачке, још да наватамо ону сремицу ЗД и све држимо под контролом, нема отимања!

Dete nije tu, a ni ne voli voćne kremaste - ona samo čoko :lol:
Suprug isto nije baš ljubitelj a meni torta traje danima :rumenka:
Kod mene je isplativo kuvati :zcepanje:
ma kod mene i kad je za dvoje isto traje kako opisah kratko:lol:

ne muckam nista, uzela u sl slatkise :aha:

- - - - - - - - - -

pa hocu ja, samo nemam s cim :lol:

Bokica to zove nasuvo s krompirom, a kod nas u kuci se oduvek zvalo grenadin mars

nasuvo sa krompirom je nasuvo sa krompirom i kod mojih bilo
prvi put cujem ovaj drugi naziv

- - - - - - - - - -

Kako vi, ako pravite, napravite slatko kiseli sos a la Kinezi? ;)
prosto - ne pravim :zkez:

malo te zekim :lol:
ne volim pa ne pravim, pravim samo slane ili slano kisele...ono soja sos ostriga sos i sl muckalice

Tako je Lunasa
U mojoj porodici je oduvek subota dan za nasuvo.
Danas sam muzu spremila sa dropcima i salatom od paradajza, luka, paprike. Meni sam izdinstala boraniju sa puuuuno crna i bela luka i persunova lisca. pa u tanjir nasuvo, preko boranija i kasika-dve pavlake....mmmm, odlicno je

...cek da pitam ovolike godine slusam/citam o tom nasuvo,ali i dalje ne kapiram sta ustvari radite kad obarite tu testeninu??? u cemu je poenta?
...u zivotu niti sam videla niti probala to....a dojadiste i bogu i narodu, oko hvaljenja tog jela...:P

...ajde koga ne mrzi neka napise malo detaljnije sta, kako, zasto, sa cim i tako videh da ima i slana i slatka varijanta, ali i dalje ne kapiram pre nego
sto se sastavi ta testenina i to nesto sta radite???

..hvala lepo :)

Afro, mama ti Mačvanka, a nikada nisi jela nasuvo? Prosto za nepoverovati. :eek:

Za nasuvo sa krompirom umesiš testo od celih jaja, malo vode, soli i brašna, da bude čvršće, pa kidaš valjuške i stavljaš u kipuću vodu da se skuvaju. Na drugoj strani si na masti propržila crni luk, dodala alevu papriku i obaren krompir koji si izgnječila onom kuhinjskom spravom za pravljenje pire krompira. Pomešaš ovo i valjuške, i to je nasuvo sa krompirom.

...cek da pitam ovolike godine slusam/citam o tom nasuvo,ali i dalje ne kapiram sta ustvari radite kad obarite tu testeninu??? u cemu je poenta?
...u zivotu niti sam videla niti probala to....a dojadiste i bogu i narodu, oko hvaljenja tog jela...:P

...ajde koga ne mrzi neka napise malo detaljnije sta, kako, zasto, sa cim i tako videh da ima i slana i slatka varijanta, ali i dalje ne kapiram pre nego
sto se sastavi ta testenina i to nesto sta radite???

..hvala lepo :)

Купим домаће флекице на пијаци, скувам их и умешам у рестовани кромпир. Просто и једноставно.

Afro, mama ti Mačvanka, a nikada nisi jela nasuvo? Prosto za nepoverovati. :eek:

Za nasuvo sa krompirom umesiš testo od celih jaja, malo vode, soli i brašna, da bude čvršće, pa kidaš valjuške i stavljaš u kipuću vodu da se skuvaju. Na drugoj strani si na masti propržila crni luk, dodala alevu papriku i obaren krompir koji si izgnječila onom kuhinjskom spravom za pravljenje pire krompira. Pomešaš ovo i valjuške, i to je nasuvo sa krompirom.
Ми кромпир не пасирамо, само га исецкамо на величину нокта на малом прсту, скувамо и умешамо у масу како си већ рекла.
Нама је петак дан за насуво у топлијој половини године, пре насува обично парадајз чорбица.

....nije samo mama vec i tata....ali ako znas nesto o Macvanima, onda nas da im testa nisu favorti u bilo kom obliku naroito ne za
rucak, veceru.....od testa se u Macvi dan danas mese takozvane "guzvare" a tako se samo tamo zovu (obicne pite od domacih kora
sto se tako zovu pojma nemam), strudle po nekad, uglavnom za dace ili kad su neki veliki radovi na njivi...od domacih testenina
jedino sto sam ja videla kao dete, pa i dan danas su rezanci za supu, nekad meseni i razvijani na oklagiju, a posle se neko setio
pa izumeo masinicu koja to radi...
...za Macvane je osnovna hrana meso, moze i salata al ne mora...cak ni krompira ne jedu nesto narocito puno...:ok:

....ne racuna one koji su se doselili od negde, ozenili, udale se u Macvu pa donele nesto svoje iz kraja odakle su dosle pa to uvele
u svoj kucni meni...izorni Macvani kao sto su moji od pamtiveka TO NE SPREMAJU, mogu da tvrdim da ni ne znaju sta je to, kao
sto mogu da tvrdim da kad vide "makarone" u tanjiru prevrnu ocima i odu od stola u navjecem broju slucajeva...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back