Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зачини су ненормално битни. На столу ми је увек тацна са макар пет разних стакленки истих.

meni na polici
ja zamlata svercujem teglice preko jedne grane, a zacine preko druge :lol:....
ebi ga u ikei komplet od 4 teglice mislim da bese manje od 2e kad se prevedu forinte...staklene, aj nadji ovde za te pare
ovde u home centru mi traze 2000din za komplet od par komada, ne secam se broja, mars bre

Samo da dodam u ime obožavaoca tikvica da sam i ja jedna od tih kojima su solo tikvice lepše nego u nekoj drugoj kombinaciji.
U varivu, čorbicama, polpetama ih volim, grilovane solo bez ičeg obožavam.
Imaju divni, tek malčice mesni ukus, ok, ne mesni al recimo pečurkasti kad se lepo izgriluju, a u prilog svemu ovome što zborim ide i što mi od sedam ručkova nedeljno bar tri čine grilovane tikvičice, u sezoni ofkors.
Van sezone im parira tek jedino možda kupus ribanac :))))))

Тиквице и ја.:)
Обично имамо наше, или кева има на салашу, или најпосле узмемо од жениних(:mrgreen:), али ове године нико их није посејао, иначе на пијаци је једна тиквица чак и кад је оријашких димензија 10(десет) динџи!
Кад стигну с пијаце оперу се, обришу, ставе у најлон кесу и на полицу у шпајз.
Пре сечења је ољуштим љуштилицом за к'омпир, пресечем на пола подужно, превучем кашиком по средини, нежно, али снажно(:per:) да уклоним семенке и везиво у коме су семенке.
Потом сечем на полуколутове, да не речем на полумесеце, тако дебљине око један сантим, или мало јаче.
Пржим у поклопљеном ребрастом тефлонском, или керамичком тигању на масти(и дудуци знају да су кромпири, тиквице, плави патлиџан... укуснији на масти, него на уљу), кратко, око 5 минута, потом их преврнем на другу страну и пошто су већ загрејане ово печење се друге стране је мало краће можда нпр три минутића.
Е да, пре почетка радова на тиквицама ставим(о) неколико тањира у замрзивач да се охладе и у њих стављамо свеже испржене тиквице да би се одмах охладиле јер подмлатку душа излази ако нису одмах јестиве.
Немилосрдно виљушком боду сироте испржене тиквице, мало крајичком додирну со у сланику и све уз салату од парадајза, бабуре, љуте паприке, црнА лука, зачињену сољу, бибером, сирћетом и уљем.
Ми олдтајмери прионемо на клопу при крају баладе.:mrgreen:

ja glasam za grilovane tikvice, po minut-dva na rebrastom tiganju, na tanjir i preliju se sa malo limunovog soka, maslinovog ulja i truncicom belog luka
sve druge varijante tikvica padaju u senku pred ovima
p.s. poznavaoce, nemam sad, ali podesti me da te repnem za ovo "nezno, ali snazno" :per:
meni je omiljena sintagma "nezno, ali odlucno"
podvarijacija na temu

e, da ..i pohovane
ima jedan odlican recept za musaku, samo je zahetavn
ispohuju s etikvice
izdinsta se luk i meso klasicno, pa s eu to doda rendana sargarepa i paradajz na kockice i sve lepo umulja
redja se red krompira, nadev, red pohovanih tikvica
gore klasika jaje i mleko
mljac

imam dve velike tikvice, mogao bih da ih prepolovim izdubim, sredinu proprzim, izmesam sa sirom, pa napunim i u rerni

da, bas tako

...jako volim tako spremljene...svaka tikvica mi je srcu draga...ono kako ih ja pravim, pomesam sir sa malo pavlake, dodam malo origana, seckanu prsutu, seckani paradajz, to lepo promesam pa time punim tikvice a na kraju dodam malo nekog lepog kackavalja odozgo pa u rernu...lepo idu i seckane masline ili suseni paradajz, samo bez prsute u toj varijanti...

Ispekla sam najobičniji i najdraži mi kolač sa višnjama.Običan patišpanj od 6 jaja i puno višanja.Skoro ću sve sama pojesti.:sad2:

Umesto 6 kašika šećera stavim 3 a ostalo med.Tako mi lakše,velika tepsija i samo malo šećera.:zkez:

ja glasam za grilovane tikvice, po minut-dva na rebrastom tiganju, na tanjir i preliju se sa malo limunovog soka, maslinovog ulja i truncicom belog luka
sve druge varijante tikvica padaju u senku pred ovima
p.s. poznavaoce, nemam sad, ali podesti me da te repnem za ovo "nezno, ali snazno" :per:
meni je omiljena sintagma "nezno, ali odlucno"
podvarijacija na temu

minut dva?
ja tikvice i to ocedjenje
grilujem dinstam ili šta već po pola h
da bi bile mekane i jestive

a zanosila sam se daispohujem luk i kackavalj, ali to cu drugi put, sad me mrzi...

- - - - - - - - - -

vec koliko ovih dana, z avikend recimo, ima da ispohujem meso, pa kackavalj, pa luk, pa da isprzim krompir, napravim salatu paradajz+krastavac+paprika+luk, i da pomesam majonez i pavlaku da prelijem pohovano meso...i to sa nekim zacinom. a za dezert lubenica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back