Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam jednog poznanika, inžinjer šumarstva i predsednik gljivarskog društva u Valjevu. Šta god da pomislim da uberem, lepo slikam iz više uglova, okolinu , makro sliku...i pošaljem mu. Ako on kaže jedi, mi jedemo...
Inače , ima o njemu članak u Politici, piše da svakodnevno obilazi pijace jer mu savest ne da, da se na tezgi pojavi neka otrovna gljiva, pa pregleda prodavcima šta su skupili i prodaju.

Samo lagano.To je nesto sto se uci ali kad naucis ne zaboravljas.

Evo zivi smo, a svi smo ih jeli ������

pusti metlu, rodjeni hejter smorisa :)

ja bih volela da me neko tako strucan obuci da prepoznam makar 5 vrsta gljiva i da znam da kad ih vidim - to je to! smes da spremis ukusan rucak! beri!
a u fazi sam i kad vrganj vidim okrecem ga sa svih strana i pitam se jel ovo zelenkasto i zuckasto bas vrganj ili zao brat :think: i mirisem ga i mirise rajski vrganjovski, al opet sumnjam u sebe
moram na neki kurs
secam se da je moj deda brao vrganje i da kad kod njega udjem u podrum, ne znam sta lepse mirise..
da li brasno u drvenom koritu koje je dan pre toga samleo na potocari, da li suseno meso koje visi sa drvene grede, da li buket smilja koji je okacen o kovani ekser visio sa dovratka drvenih vrata..da li vrganji koji su iseceni na debele ploske osuseni stajali u situ
bas mi fali dedino selo i svi ti divni mirisi iz detinjstva

Danas za jedne riba, za druge res pileca krilca, za sve supa sa knedlama, salate...a malocas pita sa makom:

4shfg5.jpg

:super:

Da li je to samo zaslađeni mak, ili mu dodaješ još nešto?

Danas za jedne riba, za druge res pileca krilca, za sve supa sa knedlama, salate...a malocas pita sa makom:

4shfg5.jpg
jao.aj daj recepis za testo.moglo bi i ono sto sam ja pravila da ide u ovom obliku

- - - - - - - - - -

ja za sebe buckuris.kao sad cu riblju corbu,al imam samo jednu glavu i manji rep.pa onda u to tutnula i morske plodove.mislim da su se sad prvi put sreli saran i dagnje:zcepanje:,a onda sam u to ubacila i sitne radijatorcice,od testa.sad ce verovatno i da mi izgori dok ovo pisem...

ja za sebe buckuris.kao sad cu riblju corbu,al imam samo jednu glavu i manji rep.pa onda u to tutnula i morske plodove.mislim da su se sad prvi put sreli saran i dagnje:zcepanje:,a onda sam u to ubacila i sitne radijatorcice,od testa.sad ce verovatno i da mi izgori dok ovo pisem...

Imamo jedno mesto gde kuvaju odličnu riblju čorbu, ali je meni bilo muka posle nje.Varila sam šarana i soma ceo dan.:( I onaj mozak od ribe.:lol:

Ja bih volela recept za ovaj kolač...

Jako volim mak ali ne znam da li smem da ga jedem...mozda bih stavila miks mleka, mlevenih oraha i seckanih suvih šljiva tu i tamo...kao za štrudlu sa orasima...

i rogac smijes
ako volis (ja ne volim)
za mak nisam sigurna da je dobra ideja

- - - - - - - - - -

dobili jucer domace kranjske
eno se peku s ribanim krompirima
na masti od mangulice
bice i razne salate

i rogac smijes
ako volis (ja ne volim)

- - - - - - - - - -

na masti od mangulice
bice i razne salate

Kako se sve menja, ne sećam se da su nas ranije mnogo upozoravali šta se sme, a šta ne sme jesti u trudnoći. Ili je to zbog pristupačnijih informacija?

i rogac smijes
ako volis (ja ne volim)

- - - - - - - - - -

na masti od mangulice
bice i razne salate

Volim, hvala puno...bas imam neke goste a gospodin deli moje nepce pa bih mogla da napravim ovaj kolač sa takvom kombinacijom.

Em. da, sada se više obraća pažnja a i to zavisi od same trudnice, mnoge jos uvek puse u trudoći i naravno da se deca radjaju i da im ništa ne fali ali vecina kada zna da nesto smeta nece bas da uzme. Meni je mak pao na um jer sam dobila mejl od kompanije da prosledim jer veće količine maka mogu uzrokovati pozitivan droga test.

pusti metlu, rodjeni hejter smorisa :)

ja bih volela da me neko tako strucan obuci da prepoznam makar 5 vrsta gljiva i da znam da kad ih vidim - to je to! smes da spremis ukusan rucak! beri!
a u fazi sam i kad vrganj vidim okrecem ga sa svih strana i pitam se jel ovo zelenkasto i zuckasto bas vrganj ili zao brat :think: i mirisem ga i mirise rajski vrganjovski, al opet sumnjam u sebe
moram na neki kurs
secam se da je moj deda brao vrganje i da kad kod njega udjem u podrum, ne znam sta lepse mirise..
da li brasno u drvenom koritu
koje je dan pre toga samleo na potocari, da li suseno meso koje visi sa drvene grede, da li buket smilja koji je okacen o kovani ekser visio sa dovratka drvenih vrata..da li vrganji koji su iseceni na debele ploske osuseni stajali u situ
bas mi fali dedino selo i svi ti divni mirisi iz detinjstva
Купи неке од оних малих млинова што мељу на камен капацитета 30-50 грама у минути зависно од финоће мељаве, ми смо добили један такав из Швабиленда, иначе коштају од 250 евра навише, ако је млин на камен... да заиста свеже самлевено брашно има опојан мирис и хлеб, погаче, проја... испечени од њега.

Krem corba od praziluka. Klincima se bas svidja.
Ispekla vrat i krompir. Salata tursija, ajvar...

- - - - - - - - - -

I mi na kopu beremo pecurke po sumi. Al samo ono sto volimo. Vrganje najvise. Pa imamo cele godine suve... Lisicarke sveze spremimo taj dan kad nabaeremo. Bukovace isto.... Ima ih jos jestivih u sumi ali nisu taj kvalitet...

....nisam kuvala danas, dosla malopre, bilo rucka od juce taman za danas....

...svratila na pijacu Zeleni venac, pa to je majka za sve....izmedju ostalog dve tezge pune pecuraka najraznoraznijih...pa ko voli tamo neka ode..ima da bira....

...kilo ociscenog mladog spanaca 80 dinara...kilo cvekle one lepe nove sto ne mirise na zemlju 40 dinara....kilo japanske jabuke 50, kilo paradaiza sljivara 60, 3 kg jabuka prelepih 100 dinara,
kilo nara 120 dinara...i tako...da se nakupuje covek svega i svacega, a da ne dozivi stres....:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back