Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...pa zato se i vuce taj pirinac toliko dugo, vise ne znam ni kad sam ga kupila...a pritom sam potrosila kesu obicnog...
...nisam zadovoljna integralnim testeninama, sta god sam kupila meni je to bilo gorko, i brzo se raspadne...bas mi
pokvari rucak....

i meni su bljak, to sam probala par puta i reko nikad vise, vratila se na klasicnu testeninu

a pirinac kako kad, zavisi sta kuvam kao glavno jelo
desavalo mi se da mi je glavno jelo gotovo pre njega :dash: pa jjebi se bre
tako da sad kad znam da je nesto za duze krckanje stavim njega, a kad je nesto brzinski onda obican

tepsija, u nju pobacas pirinac, papriku, grasak, sargarepu i sta sve vec imas od povrca, komadice nekog mesa, al nemoj krupne nego zaseci malo
lovor, biber i ostali zacini koje volis
prelijes bujonom al da pliva (da se ne cimas sa kuvanjem supe mozes i kocku da rastvoris u vrucoj vodi pa eto instant bujona)
mars sve u rernu na 220-250, nek ona obavi glavni posao, ti digni krake
ispari ta voda ostane ukusan satro djuvec ;)

- - - - - - - - - -

lepo ti ovo izgleda, da nije od iznutrica pa da doletim :aha:
ovako si bezbedna

- - - - - - - - - -

ti bas otkidas na mene, ah uobrazicu se Pogledajte prilog 412471

ma jok, nego mi je tuzno koliko je neko u dvadesetim i tridesetim godinama otrovan smorenoscu

tepsija, u nju pobacas pirinac, papriku, grasak, sargarepu i sta sve vec imas od povrca, komadice nekog mesa, al nemoj krupne nego zaseci malo
lovor, biber i ostali zacini koje volis
prelijes bujonom al da pliva (da se ne cimas sa kuvanjem supe mozes i kocku da rastvoris u vrucoj vodi pa eto instant bujona)
mars sve u rernu na 220-250, nek ona obavi glavni posao, ti digni krake
ispari ta voda ostane ukusan satro djuvec ;)

- - - - - - - - - -

lepo ti ovo izgleda, da nije od iznutrica pa da doletim :aha:
ovako si bezbedna

- - - - - - - - - -

ti bas otkidas na mene, ah uobrazicu se Pogledajte prilog 412471

...pileci bubci su super, to sve cisto meso, misic...bas je ispalo dobro....kako sam nervozna dobar mi je rucak skroz....

..a sto volim ove paprike u pavlaci, sve znam i da goji pavlaka i tako, ali se castim 2-3 dana pa ih jedem uz sve, onda malo oladim neko vreme...:)

i meni su bljak, to sam probala par puta i reko nikad vise, vratila se na klasicnu testeninu

a pirinac kako kad, zavisi sta kuvam kao glavno jelo
desavalo mi se da mi je glavno jelo gotovo pre njega :dash: pa jjebi se bre
tako da sad kad znam da je nesto za duze krckanje stavim njega, a kad je nesto brzinski onda obican

..pa da i meni je bio gulas gotov, a pirinac se jos kuvao, ali i ja sam kriva, bila sam neodlucna sta cu, dok Dragisa ne rece integralni pirinac...setih se da treba da se potrosi....
..a sto se testenina tice, isto, retko ih jedem, pa cu bar da jedem ko covek....ionako to nije neka kolicina....

...pileci bubci su super, to sve cisto meso, misic...bas je ispalo dobro....kako sam nervozna dobar mi je rucak skroz....

..a sto volim ove paprike u pavlaci, sve znam i da goji pavlaka i tako, ali se castim 2-3 dana pa ih jedem uz sve, onda malo oladim neko vreme...:)

ja obozavam te paprike u pavlaci njam njam...ma ja paprike obozavam u svakom obliku

ne volim iznutrice stvarno, probala sam razne fore i ne mogu, necu da zagadjujem temu pricama kakve reakcije imam kad stavim u usta tako nesto :lol:
ko voli samo napred, sto da ne, ima svakakvih specijaliteta od toga da se prave
samo zaobidji jetru i mozak....

- - - - - - - - - -

..pa da i meni je bio gulas gotov, a pirinac se jos kuvao, ali i ja sam kriva, bila sam neodlucna sta cu, dok Dragisa ne rece integralni pirinac...setih se da treba da se potrosi....
..a sto se testenina tice, isto, retko ih jedem, pa cu bar da jedem ko covek....ionako to nije neka kolicina....

ma nije stos u kolicini nego u nacinu varenja kod tih integralnih cuda, sporije oslobadjaju secere pa sporije dizu secere u krvi, sporije se vare zbog mnogo celuloze pa satro duze si sit pa ces kao manje jesti
da ti tetala metla kaze, kod mene se to svari brzo ko i ostalo zrnevlje, i isto sam gladna :lol:
ima kome to radi posao i stvarno je sitovniji....kod mene prasice jok

ja obozavam te paprike u pavlaci njam njam...ma ja paprike obozavam u svakom obliku

ne volim iznutrice stvarno, probala sam razne fore i ne mogu, necu da zagadjujem temu pricama kakve reakcije imam kad stavim u usta tako nesto :lol:
ko voli samo napred, sto da ne, ima svakakvih specijaliteta od toga da se prave
samo zaobidji jetru i mozak....

...mozak ne jedem jer ni nema nigde da se kupi svez, lep....to sam jela kad sam bila dete i nikad vise....dzigu volim pilecu, ali ne cesto i ne puno, juce
kupila 200 g, bile tacno 3 dzigerice, pojela to isto uz ove paprike i cao sad do ko zna kad...mada im tesko odolevam, jela bi cesce ali ne savetuje se...

...mozak ne jedem jer ni nema nigde da se kupi svez, lep....to sam jela kad sam bila dete i nikad vise....dzigu volim pilecu, ali ne cesto i ne puno, juce
kupila 200 g, bile tacno 3 dzigerice, pojela to isto uz ove paprike i cao sad do ko zna kad...mada im tesko odolevam, jela bi cesce ali ne savetuje se...

ja sam zabranila kevi to da uzima, ona je obozava al skontala i ona koji je to otrov pa prekinula da uzima zadnjih par god
reko neces ga majci, da mi svetlis posle u mraku zajjebi :lol:
ni detetu to ne uzimam

ako imas u selu nekoga ko gaji na zdraviji nacin uzmi od njih dzigu, kravlju prasecu pilecu ciju god....a ovo industrisko zaobidji je u sirokom luku

- - - - - - - - - -

...pa nii kod mene nesto ne bude to neka duga sitost od njih...nego ajde zdravije je od onog glaziranog...bar zbog te celuloze i kojecega jos....

ma da, al znam par ljudi kojima je stvarno razlika u varenju ....
nama prasicama svejedno, kombinuj kako kad

...rešila sam da reckam tupim nožem tikvu...ako su bundeva i tikva uopšte isto, pitam se kako je moguće da pojedine sorte znam na stranom jeziku a ne na svom:confused:...mislim da sam ostala plava izmedju dva prsta od stiskanja ali ništa zato, za večeru corba od bundeve i šargarepe koju ću kuvati skupa sa debelim komadima najtvrđeg kozjeg sira na svetu, onim delom uz obod koji se baca, videla sam da Italijani stavljaju u jela takvo kamenje parmezana...ako moze parmezan može i koza:)

Uz to podgrejan razeni hleb industrijske proizvodnje ali avaj, volem Roggenart i njegov koren:) sa maslacem i pomenutim kozjim sirom koji je od starosti siroma prešao u kačkavalj...

Za ručak je bila pita od spanaća i fete uz čaj od nane...ne volim sama da jedem pa bog pa mi je večera prešla u ručak i obratno...

Pronašli dok smo se šetali...celo popodne čistim, mariniram i guram u tegle ove gljive. I neku pitu pečem za večeru od njih, i deo stavlaljam u zamrzivač. Sakupili smo desetak kg
gljive.jpg

Pronašli dok smo se šetali...celo popodne čistim, mariniram i guram u tegle ove gljive. I neku pitu pečem za večeru od njih, i deo stavlaljam u zamrzivač. Sakupili smo desetak kgPogledajte prilog 412519

...dok sam bila dete baba nam je cesto u sumi (svojoj) brala neke takve gljive, ali su rasle na drvetu....ona ih je zvala škripac...da li im je to pravo ime
ne znam, neverujem....ali je od njh pravila svasta....posle su tu sumu isekli skoro celu....nisam od tad videla takve gljive...pojma nemam jel to, to...ali
izgleda lepo....

Pronašli dok smo se šetali...celo popodne čistim, mariniram i guram u tegle ove gljive. I neku pitu pečem za večeru od njih, i deo stavlaljam u zamrzivač. Sakupili smo desetak kgPogledajte prilog 412519

sto bih ja volela da umem da raspoznajem gljive kad odem u sumu
ovako znam kako izgleda crna truba, lisicarke, vrganj, suncanica
kad ih vidim u sumi uopste nisam sigurna da nije njihova otrovna varijanta

Da napomenem nije se igrati sa ovim, ko zna zaista sta radi neka ih bere.
Ozbiljno je i za neupucene opasno.Imam poznavoce u okolini,imam sumske pecurke jestive u zamrzivacu ali to samo ko je potpuno siguran neka radi.
Ne pisem zbog tebe,znam ko cita i ko se lozi te samo da napomenem.

Poslednja izmena:
sto bih ja volela da umem da raspoznajem gljive kad odem u sumu
ovako znam kako izgleda crna truba, lisicarke, vrganj, suncanica
kad ih vidim u sumi uopste nisam sigurna da nije njihova otrovna varijanta
U NS-u ima obično dva puta godišnje na narodnom univerzitetu predavanje gljivara o vrstama gljiva i njihovom raspoznavanju uz izlazak u prirodu i praktičan rad, ne sumnjam da toga ima i u BG.
A možeš i da kupuješ, izlazi jednom mesečno, hobi časopis Dobro jutro, pokriva povrtare, voćare, pčelare, gljivare, odgajivače malih životinja i sl.

U NS-u ima obično dva puta godišnje na narodnom univerzitetu predavanje gljivara o vrstama gljiva i njihovom raspoznavanju uz izlazak u prirodu i praktičan rad, ne sumnjam da toga ima i u BG.
A možeš i da kupuješ, izlazi jednom mesečno, hobi časopis Dobro jutro, pokriva povrtare, voćare, pčelare, gljivare, odgajivače malih životinja i sl.

ma imam ja literaturu
periodicno na rajcu organizuju gljivarske kurseve - hajking, branje gljiva
al ja sumnjam uvek u sebe kad je vidim u sui
da li je jestiva ili samo lici na nju

Imam jednog poznanika, inžinjer šumarstva i predsednik gljivarskog društva u Valjevu. Šta god da pomislim da uberem, lepo slikam iz više uglova, okolinu , makro sliku...i pošaljem mu. Ako on kaže jedi, mi jedemo...
Inače , ima o njemu članak u Politici, piše da svakodnevno obilazi pijace jer mu savest ne da, da se na tezgi pojavi neka otrovna gljiva, pa pregleda prodavcima šta su skupili i prodaju.

Imam jednog poznanika, inžinjer šumarstva i predsednik gljivarskog društva u Valjevu. Šta god da pomislim da uberem, lepo slikam iz više uglova, okolinu , makro sliku...i pošaljem mu. Ako on kaže jedi, mi jedemo...
Inače , ima o njemu članak u Politici, piše da svakodnevno obilazi pijace jer mu savest ne da, da se na tezgi pojavi neka otrovna gljiva, pa pregleda prodavcima šta su skupili i prodaju.

eto kako humanih ljudi ima.retki su oni koji ne gledaju samo u sebe,pod sebe i na sebe...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back