Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja kuvala pasulj nocas do pola jedan, kad sam ga pametna stavila u 9 da se kuva. dan mi je kratak :aha:
vragana, daj recept za taj domaci plastelin, super izgleda :D

3 i po sata? Previse. Neki spec pasulj ili tetovac?
Ja onaj beli iz Maksija kuvam sat i po, maximum 2 sata.
Stavim da stoji u vodi sa 2 kasikice soda bikarbone jedno 6-8 sati pre kuvanja.
Pa ga kuvam sat vremena, max sat i po, i onda pokupim sav pasulj cediljkom i dobro. ga izgnjecim i onda ga vratim u vrelu vodu da se kuva.
I onda ga tako ostavim da se kuva jos pola sata ili 45 minuta.

Je l imaš ekspres lonac?
Nama je svekrva kupila neki od 9 litara (znači ne znam šta će nam toliki!!! lonac, al ok, napunimo trećinu :))))
Elem, u njemu bude gotovo za sat vremena, stvarno je spas.

Ne znam imaš li dece, koliko i kolika su. Ali kako rastu treba ti sve veće posudje. Moj ekspres lonac je od 7 litara i ponekad mi je mali. Ali njega i treba puniti najviše 2/3. I spas mi je za pasulj, supu, cveklu. Ma pošto mi je najveća posuda, često u njemu kuvam i ono što inače ne bih u ekspres loncu.

Ja sam u nedelju ispekla pile. A danas ću ostatke iseckati ili samleti, dodati pirinač i mirodjiju i napuniti one okrugle tikvice. Moj muž je skeptičan, kako mlevena piletina. A što da ne!?

Ne znam imaš li dece, koliko i kolika su. Ali kako rastu treba ti sve veće posudje. Moj ekspres lonac je od 7 litara i ponekad mi je mali. Ali njega i treba puniti najviše 2/3. I spas mi je za pasulj, supu, cveklu. Ma pošto mi je najveća posuda, često u njemu kuvam i ono što inače ne bih u ekspres loncu.

Ja sam u nedelju ispekla pile. A danas ću ostatke iseckati ili samleti, dodati pirinač i mirodjiju i napuniti one okrugle tikvice. Moj muž je skeptičan, kako mlevena piletina. A što da ne!?

joj j asam jednom punila tikvice mlevenom piletinom i nije nam se dopalo

Чекај - са једне стране куваш у лонцима за батаљон а са друге стране не можете да скрцате обично печено пиле у једном дану?

Чекај - са једне стране куваш у лонцима за батаљон а са друге стране не можете да скрцате обично печено пиле у једном дану?

I kod nas se kuvalo za bataljon, čisto zato što se kuvalo za dva-tri dana, pasulj, kupus, grašak, ma bilo koje varivo uvek bar za dva dana.
Pečeno pile je ipak poduhvat, ako ima još neki prilog uz ručak i salata.
Mi ni sada ne pojedemo celo pile kod mame, a jede nas 6-7.

- - - - - - - - - -

Bi, nemam dece, ali mislim da ih je svekrva uračunala kad nam ga je kupila :lol:

I kod nas se kuvalo za bataljon, čisto zato što se kuvalo za dva-tri dana, pasulj, kupus, grašak, ma bilo koje varivo uvek bar za dva dana.
Pečeno pile je ipak poduhvat, ako ima još neki prilog uz ručak i salata.
Mi ni sada ne pojedemo celo pile kod mame, a jede nas 6-7.

То ми је баш чудно. Шта ту има толико да се једе?

То ми је баш чудно. Шта ту има толико да се једе?

Pa ima, domaće veliko pile, ja jedva pojedem batak.
Imaš dva krila, dva bataka, dva nadbatka, pa onoliko belo meso - od njega realno dva velika ili četiri manja parčeta, da ne spominjem leđa i trtice - to mama voli i ne da nikom.
Svako po parče mesa, prilog, salatu, supu/čorbu pre i desert posle i ne možeš da dišeš.

Pa ima, domaće veliko pile, ja jedva pojedem batak.
Imaš dva krila, dva bataka, dva nadbatka, pa onoliko belo meso - od njega realno dva velika ili četiri manja parčeta, da ne spominjem leđa i trtice - to mama voli i ne da nikom.
Svako po parče mesa, prilog, salatu, supu/čorbu pre i desert posle i ne možeš da dišeš.

О свашта. Ја за час смажем и батак и карабатак и гледам шта ћу даље.

sta bre 6 ljudi ne moze celo pile
kakvi ste vi to mrljavci
pa batak sa karabatakom ti je za jednu osobu, belo meso podeli dvoje, ostanu ti krilca sije i koske....

kod nas 5 ubije pile za cas, uz hleba salate i prilog neki (krompr pire djuvec sta vec dodamo)
u sustini nije isplatljivo celo pile, gomila bezveznih delova, mi imamo kuce pa damo njima sve te sije koscurine i sl....al kad jedemo to bez kuca brate pola ti u kanti zavrsi
zao i retko pecemo celo, bolje je u delov i svako ono sto voli uzme
a i brze se ispece i bezbednije je jer se svi delovi lepo ravnomerno ispeku

- - - - - - - - - -

О свашта. Ја за час смажем и батак и карабатак и гледам шта ћу даље.

videli ti to
krsti se.gif
e ima mrljavca ccc

isto

sta bre 6 ljudi ne moze celo pile
kakvi ste vi to mrljavci
pa batak sa karabatakom ti je za jednu osobu, belo meso podeli dvoje, ostanu ti krilca sije i koske....

kod nas 5 ubije pile za cas, uz hleba salate i prilog neki (krompr pire djuvec sta vec dodamo)
u sustini nije isplatljivo celo pile, gomila bezveznih delova, mi imamo kuce pa damo njima sve te sije koscurine i sl....al kad jedemo to bez kuca brate pola ti u kanti zavrsi
zao i retko pecemo celo, bolje je u delov i svako ono sto voli uzme
a i brze se ispece i bezbednije je jer se svi delovi lepo ravnomerno ispeku

Реално, на крилцима нема ничега. И ја зато купујем само батак+карабатак комплетиће.

Реално, на крилцима нема ничега. И ја зато купујем само батак+карабатак комплетиће.

isto, dodamo i malo belog jer imamo ljubitelja
inace ja cepam batak karabatak komplet i zovem sve to batak da ga ne tupimo, a i tako ga kupis na pijaci i oni isto zovu
to se ovi iz marketa proseravaju sa podelom na te sitne delove, gluposti
jos ako ne jedem hleb uz taj obrok, ihaaa tek onda mozes da pojedes neograniceno
sad mi se jede batak :roll:

isto, dodamo i malo belog jer imamo ljubitelja
inace ja cepam batak karabatak komplet i zovem sve to batak da ga ne tupimo, a i tako ga kupis na pijaci i oni isto zovu
to se ovi iz marketa proseravaju sa podelom na te sitne delove, gluposti
jos ako ne jedem hleb uz taj obrok, ihaaa tek onda mozes da pojedes neograniceno
sad mi se jede batak :roll:

Мени се једе поховано бело и спанаћ.

Znači, neće me mrzeti, idući put kad budem spremala samo krilca ima da vam fotkam.
Krilo sa naših pilića je kao batak od tih vaših, nije ni čudo da ne možete da se najedete.

pa dobro to jedino ako je neko pile ko curka
ovo sa pijaca bude oko 3 kile sa sve kostima, sta ti to nista kad sklonis koske....
cuti bruko :lol:

kontam ja veliki pilici, al skontaj i ti jesna familija, ja znam ranije da kad uporedim samo ja i keva imamo obilniji rucak nego moja drugarica sa 4 njih u kuci, (oni debeli a mi mrsave, to pa tek cirkus) ja kod nje kad me zatekne rucak ko vrabcic mezetnem umrem od gladi bezim kuci da jedem jos :lol:
zato su mene naucili od malena prvo jedi kuci kad te neko zvanicno zove na jelo kod sebe :zkez:

- - - - - - - - - -

Мени се једе поховано бело и спанаћ.

mmm spanac moze spanac uz batak
nemam nista od toga :lol:
ulovicu pred kraj nedelje batake

pa dobro to jedino ako je neko pile ko curka
ovo sa pijaca bude oko 3 kile sa sve kostima, sta ti to nista kad sklonis koske....
cuti bruko :lol:

kontam ja veliki pilici, al skontaj i ti jesna familija, ja znam ranije da kad uporedim samo ja i keva imamo obilniji rucak nego moja drugarica sa 4 njih u kuci, (oni debeli a mi mrsave, to pa tek cirkus) ja kod nje kad me zatekne rucak ko vrabcic mezetnem umrem od gladi bezim kuci da jedem jos :lol:
zato su mene naucili od malena prvo jedi kuci kad te neko zvanicno zove na jelo kod sebe :zkez:

vjerojatno jednu vise ljeba, krompira, tjestenine, rize...to je obicno tako
a peceno pile od 3 - 3.5 kg je realno rucak za 4 osobe sa prilogom
ja za nas dvoje kupim one oko 2 -2.2 kg i ne ostane bas puno
tipa malo bijelog
posto ja to ne jedem
i hrpica kostiju :lol:

Hleb ne jedemo uz meso, prilog je povrće, retko krompir, pirinač nikad i salata pored. E salata se jede u ogromnim količinama. Kao i supa/čorba pre mesa.
Kod nas u kuhinji je meso sporedno a povrće dominantno. UH retki, najčešće kao pasulj, boranija ili ostale mahunarke.
Jednostavno je takva vrsta kuhinje ovde i ne znam nikoga ko se pretovara mesom.

- - - - - - - - - -

Pričam o obrocima sa mesom, naravno da najviše volim da se usvinjim nasuvom s krompirom :)))))

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back