Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kuvana sunka je praska, stisnjena itd...to je nama sunka, sve dimljeno i suseno osim prsute je suvo meso...

И ја тако мислим.

Шунка је розе, пршута је тамноцрвена или браон. :mrgreen:

А то су мазнули од Италијана који опет најчешће пршуту нису видели у животу већ су живели на тестима јер је Италија била пренасељена зато су они мајстори за пице, макароне и сл.

...ne mogu da tvrdim, ali mislim da je to preuzeto iz te kulture i obicaja iz vremena Austrougarske...

..uostalom rekla je Bi to je specijalitet i postujem ali kod vas se nesto prosto drugacije spremi i kuva...kod nas drugacije....i to je lepo nema tu neke velike nauke, kod vas sunka kod nas prsut i svi
srecni...vi kuvate mi necemo...prosto...

..nije to prva namirnica koja ima vise od jednog naziva kod nas u nasoj zemlji, prosto puno je naroda i svako ima neki svoj obicaj do koga drzi...ono sto je kod vas specijalitet kod mojih u Macvi
bi bolo skrnavljenje i obrnuto...sto ne znaci ni da "pljujemo po tome, niti velicamo" svako svoj obicaj i sto je vise obicaja to je kultura i kulinarstvo bogatije....
..mislim da smo se sad razumeli...

- - - - - - - - - -

..pa rekoh ja da su Hvati to uzeli od Nemaca....

- - - - - - - - - -

..kad kazem novokomponovnao mislim a poslednjih xy godina od kad se to kupuje u prodavnici, a nekad je to jeo samo onaj ko je imao sta da zakolje, osusi i tako dalje...

..ne kazem ja sta je pise u knjigama vec sta je u narodu...

...mislim da smo jednom ovak odanima raspravljali kaze li se ofinger, aufinger ili vesalica :lol:

- - - - - - - - - -

...i sta ja sad da radim kad nemam ni prsut, ni sunku ni suvo mesooooooooo :rida: mogli ste danas to da iskulirate :mrgreen:

Uzivaj... mozda vise nikada neces ni kuvati... :lol:

Ових дана се разбијам од пијачног зелениша.
Вечерас салата од свега што имам у фрижидеру - беби парадајз, краставац, млади лук, фета, мало нацепкане панцете, рукола, маслиново уље.

Ових дана се разбијам од пијачног зелениша.
Вечерас салата од свега што имам у фрижидеру - беби парадајз, краставац, млади лук, фета, мало нацепкане панцете, рукола, маслиново уље.

Nista pametnije nisi mogla, dddda mi je tako svaki dan, majko moja

Овде се зову ринглов, има их од ситних бордо које сазревају крајем маја преко жутих до опет бордо, али крупних које стижу августа, јако су слатке и деца их једу све у шеснаест.
Занимљиво, син моје сестре од тетке из Париза није хтео да их једе убеђен да су отровне, једва смо га намамили!

I ovde je ringlov!
Citam jos od šunke, kod tebe i mene se sve isto zove...
Mada je mi stvarno nikada nismo kuvali, iako sam jela i znam sta je.Prosle godine u Ljubljani, za Uskrs, kuvana šunka u testu za dorucak u hotelu...i oni imaju isti obicaj...pretpostavljam da je u vezi sa Austrougarskom.Isto rade i moji poznanici Madjari.
Evo te iz Slovenije

image.jpg

Kad sam pocela da radim , kolege koje nisu iz Vojvodine, nisu cule za rinflajs...pa ni za supe, sosa, mesa...doduse, to poneki.Probali, dopalo im se, ali ne praktikuju.Nije to umetnost,ali kad odrasteš na tome....
Valjda tako i sa ovom sunkom...koje podneblje kako voli i kako je naviklo...
Samo me u srce pogodi ono poredjenje sa praskom sunkom...i tim kuvanim i dustrijskim šunkama u najlonu...

Danas ne kuvam, mami je rodjendan, familijarno idemo u restoran...vec znam sta cu...

Poslednja izmena:
Ne znam zasto mi je ovako okrene kad prethodno stoji lepo, ali vidi se sve sto treba

ja sam se u sloveniji navukla na strukle
zlo :)
ovih dana nisam kuvala nesto, dete mi na moru
pre neki dan cicak spomenula budjolu, ja pre neku noc u nabavci i proradi mi crv pa je kupim
sinoc uzmem da isecem i omakne mi se ruka, pa isecem malo deblje
kao ajde nema veze, inako sam samo htela samo jedan zalogaj sa nogu jer nisam nista soljeno jela par dana..
i da je pregrizem, hoces djavola..zvacem onako, zvoni telefon, sta cu ne mogu punih ustiju da se javim, i resim da progutam
zaglavi mi se ona budjola u grlu..ni napred, ni nazad
prodje minut, stisnula mi dusnik i ne mogu da udahnem
ne mogu ni da progutam, ni da pustim glas, ni da disem..uzas
samo i je proslo kroz glavu - kad se sutra dete vrati sa mora i nadje me na podu iskolacenih ociju..valjda se tako umire kad se davis
pojma nemam kako sam se iz toga izvukla
**** budjolu i preradjevine i mobilni :(

ja sam se u sloveniji navukla na strukle
zlo :)
ovih dana nisam kuvala nesto, dete mi na moru
pre neki dan cicak spomenula budjolu, ja pre neku noc u nabavci i proradi mi crv pa je kupim
sinoc uzmem da isecem i omakne mi se ruka, pa isecem malo deblje
kao ajde nema veze, inako sam samo htela samo jedan zalogaj sa nogu jer nisam nista soljeno jela par dana..
i da je pregrizem, hoces djavola..zvacem onako, zvoni telefon, sta cu ne mogu punih ustiju da se javim, i resim da progutam
zaglavi mi se ona budjola u grlu..ni napred, ni nazad
prodje minut, stisnula mi dusnik i ne mogu da udahnem
ne mogu ni da progutam, ni da pustim glas, ni da disem..uzas
samo i je proslo kroz glavu - kad se sutra dete vrati sa mora i nadje me na podu iskolacenih ociju..valjda se tako umire kad se davis
pojma nemam kako sam se iz toga izvukla
**** budjolu i preradjevine i mobilni :(

....jaaaooooooo :lol: nasmejala si me, ali nije to ni smesno, jedino sto mene asocira na jedno moje davljenje gutljajem soka koji sam
usahnula umesto da progutam jer su me zasmejali...pa ni tamo ni ovamo, oci iskolacila isto sve tako kako si opisala...znaci strasno
daleko bilo...jos sam bila u punom restoranu, a svi sokirani niko da reaguje...posle kazem niste normalni tako bi se pred vama lagano
udavila dok vi shvatite da se ne salim...ludaci :mrgreen:

...al da je gadno, gadno je...katasrtofa...:(

...stavila batak i karabatak neka se dinsta na vodi i svojoj masnoci, domace pa masnooooo...pa cu pred kraj da dodam kari zacin, tikvicu i malo brokolija par cvetica ostalo od
neki dan...pa da se pojede...

inače moj pilav je lepši od svekrvinog
manje ulja stavim, više mesa, više pirinča
bude gušći i taman začinjen
njen je redak i masniji
a moja zaova izjavila malo imaš pirinča
ženo, nemam toliku šerpu!

- - - - - - - - - -

:besan2:napravi ga ti

I ovde je ringlov!
Citam jos od šunke, kod tebe i mene se sve isto zove...
Mada je mi stvarno nikada nismo kuvali, iako sam jela i znam sta je.Prosle godine u Ljubljani, za Uskrs, kuvana šunka u testu za dorucak u hotelu...i oni imaju isti obicaj...pretpostavljam da je u vezi sa Austrougarskom.Isto rade i moji poznanici Madjari.
Evo te iz Slovenije

Pogledajte prilog 386411
Kad sam pocela da radim , kolege koje nisu iz Vojvodine, nisu cule za rinflajs...pa ni za supe, sosa, mesa...doduse, to poneki.Probali, dopalo im se, ali ne praktikuju.Nije to umetnost,ali kad odrasteš na tome....
Valjda tako i sa ovom sunkom...koje podneblje kako voli i kako je naviklo...
Samo me u srce pogodi ono poredjenje sa praskom sunkom...i tim kuvanim i dustrijskim šunkama u najlonu...

Danas ne kuvam, mami je rodjendan, familijarno idemo u restoran...vec znam sta cu...
Бечеј није колонистичко место, али у неким другим градовима и општинама(Ловћенац, Врбас, Кула...) где су после истераних Немаца насељени колонисти из БиХ и ЦГ дословно би бацили воду у којој се кувало месо...
Супа, шта је то?!?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back