Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde odrase, sto manji, to skuplji, e nek me spali grom ako platim krompir vise nego kilo mesa I to kakvog hoces

Ovde obrnuto, sto me je silno iznenadilo, jer se kod moje majke oduvek spremao mlad krompir velicine klikera. I kad sam to rekla dedi na tezgi, on je potvrdio, da je, dok je juga bila zajedno, jedino u Srbiji mogao da prodaje sitan mlad krompir.

Kod mene danas pileca supica, sarmice smotane od blitve i jagode u svim varijantama.

Ovde obrnuto, sto me je silno iznenadilo, jer se kod moje majke oduvek spremao mlad krompir velicine klikera. I kad sam to rekla dedi na tezgi, on je potvrdio, da je, dok je juga bila zajedno, jedino u Srbiji mogao da prodaje sitan mlad krompir.

Kod mene danas pileca supica, sarmice smotane od blitve i jagode u svim varijantama.
Ovde sto sitnije to skuplje. Ono sto sam u Srbiji bacala ovde kosta 6 e. Eto menu u selu raste nekih 10-15 stabala onih sljiva, zutih, ja ne znam kako se to zove, neki zovu dzenarika, ja dzenarikom zovem sitnu zelenu jedva propupelu sljivu. Elem, to opada po celom selu, I svinje vise ne jedu, kad sam prosle godine videla pakovanje od 300 gr za 5 e, samo sto pala nisam. I kupine. Nema svezih, al ima zaledjenih. Isto deru, zaboravila sam cenu, al se secam da je u mom selu (drugom doduse, al opet Srbija) da li 10 da li 20 dinara bilo kilo, ljudi nisu hteli da beru.

Ovde sto sitnije to skuplje. Ono sto sam u Srbiji bacala ovde kosta 6 e. Eto menu u selu raste nekih 10-15 stabala onih sljiva, zutih, ja ne znam kako se to zove, neki zovu dzenarika, ja dzenarikom zovem sitnu zelenu jedva propupelu sljivu. Elem, to opada po celom selu, I svinje vise ne jedu, kad sam prosle godine videla pakovanje od 300 gr za 5 e, samo sto pala nisam. I kupine. Nema svezih, al ima zaledjenih. Isto deru, zaboravila sam cenu, al se secam da je u mom selu (drugom doduse, al opet Srbija) da li 10 da li 20 dinara bilo kilo, ljudi nisu hteli da beru.

Jeste istina da nismo ni svesni, dok se ne udaljimo sa ovog podneblja, koliko smo privilegovani sto se sveg voca i povrca tice. Moja prijateljica iz Skotske (sa astronomskom platom, celog zivota u diplomatiji) kaze - kupim jedan grozd na pijaci, jer mi je navika takva, skupo uvek bilo; kod kuce smo kupovali grozdje tek da probamo, nikako da se najedemo.

U medjuvremenu se i u vasem podneblju prodaje plastika umesto voca/povrca. I tu i ovde svako normalan ko nece to da zdere kupuje kod seljaka, uzgaja sam, kupuje na proverenim mestima. Preferiram da jedem to sto sam uzgajam.

Pa i nije bas tako...razlika je vidljiva, ne treba da si ekspert pa da registrujes sta je sta (sta je doslo iz grcke, turske, albanije, bugarske ili makedonije - sve je razlicito i lako se poredi). Oko malih gradova bezbroj sela, tako da tu gde sam, jos se ne osecam ugrozenom po pitanju "plastike". Na petnaestak stabljika paradajza i pedesetak korencica jagoda u mom dvoristu, gledam kao na cvecarstvo, cista zanimacija.

U medjuvremenu se i u vasem podneblju prodaje plastika umesto voca/povrca. I tu i ovde svako normalan ko nece to da zdere kupuje kod seljaka, uzgaja sam, kupuje na proverenim mestima. Preferiram da jedem to sto sam uzgajam.

Jel lozu na 5 spratu da pustim? Ne zezaj zivota ti.
Zato mi I bila masta ta kuca u Nemackoj sa placem, al kuca se ispostavila gomno, tako da sam uopste od cele te price odustala dok dete bar ne progovori

Pa i nije bas tako...razlika je vidljiva, ne treba da si ekspert pa da registrujes sta je sta (sta je doslo iz grcke, turske, albanije, bugarske ili makedonije - sve je razlicito i lako se poredi). Oko malih gradova bezbroj sela, tako da tu gde sam, jos se ne osecam ugrozenom po pitanju "plastike". Na petnaestak stabljika paradajza i pedesetak korencica jagoda u mom dvoristu, gledam kao na cvecarstvo, cista zanimacija.

Pa...jeste bas tako. Nemoj samo na sebe da gledas, pricam generalno. Pogotovo u vecim gradovima se jede smece uglavnom.
Ja imam 40 biljaka paradajza, osam raznih vrsta koje se nigde ne mogu kupiti. Imam i kropmir koji sam uzgajam. Smece iz supermarketa i povrce iz baste - nebo i zemlja. Ljudi su ovde uglavnom sad sve vise u fazonu "back to the roots" pa i oni koji imaju qm terasu u Becu sami sade biljke.

- - - - - - - - - -

Zato mi I bila masta ta kuca u Nemackoj sa placem, al kuca se ispostavila gomno, tako da sam uopste od cele te price odustala dok dete bar ne progovori

Necu da komentarisem, mada bih imao mnogo sta reci.

Pa...jeste bas tako. Nemoj samo na sebe da gledas, pricam generalno. Pogotovo u vecim gradovima se jede smece uglavnom.
Ja Imam biljaka paradajza, osam raznih vrsta Koje se nigde ne mogu kupiti. Imam i kropmir koji sam uzgajam. Smece iz supermarketa i povrce iz baste - nebo i zemlja. Ljudi su ovde uglavnom sad sve vise u fazonu "back to the roots" pa i oni koji imaju qm terasu u Becu sami sade biljke.

A vidis mene generalno zabole, ja kad pricam o sebi pricam. Moji baba I deda u srbiji imaju cak I kivi, tako da dok sam bila tamo u trenutku se nikad nisam zamislila o tome.

Овде се зову ринглов, има их од ситних бордо које сазревају крајем маја преко жутих до опет бордо, али крупних које стижу августа, јако су слатке и деца их једу све у шеснаест.
Занимљиво, син моје сестре од тетке из Париза није хтео да их једе убеђен да су отровне, једва смо га намамили!

Овде се зову ринглов, има их од ситних бордо које сазревају крајем маја преко жутих до опет бордо, али крупних које стижу августа, јако су слатке и деца их једу све у шеснаест.
Занимљиво, син моје сестре од тетке из Париза није хтео да их једе убеђен да су отровне, једва смо га намамили!
Pa kad su potpuno zrele i skine im se kozica, a one ko secerne bombone svetlucaju. Moj otac je imao vocnjak sa 60 stabala tog tipa sljiva i uzasno sma mrzela kad nas deda potera da ih skupljamo za rakiju. A posle mi bilo zao kad su ih posekli i zasadili "moderne" vocke.

Pre par godina, u zivoj ogradi odnekud se zasadila sama slicna sljiva i ja je ostavim da raste. A onda mi je iscupa covek koji nam sredjuje drva, kao "pa sta ce u zivoj ogradi sljiva". :evil: Ala sam ga oplela, jadan covek. :lol:

Pa kad su potpuno zrele i skine im se kozica, a one ko secerne bombone svetlucaju. Moj otac je imao vocnjak sa 60 stabala tog tipa sljiva i uzasno sma mrzela kad nas deda potera da ih skupljamo za rakiju. A posle mi bilo zao kad su ih posekli i zasadili "moderne" vocke.

Pre par godina, u zivoj ogradi odnekud se zasadila sama slicna sljiva i ja je ostavim da raste. A onda mi je iscupa covek koji nam sredjuje drva, kao "pa sta ce u zivoj ogradi sljiva". :evil: Ala sam ga oplela, jadan covek. :lol:
А да и за ракију су добре, имају пуно шећера, али треба да одстоје у храстовим бурадима да покупе арому.
Овде обично прво воће за ракију буде црни дуд, тако крајем маја.

Jeste istina da nismo ni svesni, dok se ne udaljimo sa ovog podneblja, koliko smo privilegovani sto se sveg voca i povrca tice. Moja prijateljica iz Skotske (sa astronomskom platom, celog zivota u diplomatiji) kaze - kupim jedan grozd na pijaci, jer mi je navika takva, skupo uvek bilo; kod kuce smo kupovali grozdje tek da probamo, nikako da se najedemo.

sad mi kuka drugar, eno ga u Engleskoj, kaze grozna hrana
ja reko najbolje kod nas dodji
mi smo malo ludi doduse
al je hrana super : )))

mi na terasi u zardinjeri imamo gomilu sumskih jagoda - dijete se samo popne na stolicicu i bere : )
ostalo su zacinske biljke, visegodisnje uglavnom
sad zmu kaci na zidove jagode mjesecarke
malo smo zakasnili s tim zbog krecenja, ali bice ih naredne godine valjda ;)
moja sestra u zg na terasi imala paradajz, tikvice, krastavce, lukac...
missim, ebes cvijece : ))))

- - - - - - - - - -

Bar znamo da nam nije od hrane. :lol:

mislim da je od boga, takoreci
tj od primjenjene religije <3

mi na terasi u zardinjeri imamo gomilu sumskih jagoda - dijete se samo popne na stolicicu i bere : )
ostalo su zacinske biljke, visegodisnje uglavnom
sad zmu kaci na zidove jagode mjesecarke
malo smo zakasnili s tim zbog krecenja, ali bice ih naredne godine valjda ;)
moja sestra u zg na terasi imala paradajz, tikvice, krastavce, lukac...
missim, ebes cvijece : ))))

- - - - - - - - - -

mislim da je od boga, takoreci
tj od primjenjene religije <3

...ovo je super ko iole ima vecu terasu i pristojne zardinjere..moze svasta nesto da posadi....
..ja na mojoj terasi ne mogu vise nista, ali to je muka sa malim stanovima, pa jos nemas ostavu ni spaiz onda zatvoris terasu da bi negde sve
sto ti treba smestio...onda nema ni cveca, a ne neceg drugog..ali ko ima treba da posadi i da uziva i u mirisu i u ukusu svaceg neceg..a lako je
samo kad je sunca i vode...

kuvana sunka je praska, stisnjena itd...to je nama sunka, sve dimljeno i suseno osim prsute je suvo meso...

И ја тако мислим.

Шунка је розе, пршута је тамноцрвена или браон. :mrgreen:
Misliti i srati nije jedno te isto :malav:
А то су мазнули од Италијана који опет најчешће пршуту нису видели у животу већ су живели на тестима јер је Италија била пренасељена зато су они мајстори за пице, макароне и сл.
E bas... italijanski proscuto... je blagi uzas... bljak
...ne mogu da tvrdim, ali mislim da je to preuzeto iz te kulture i obicaja iz vremena Austrougarske...

..uostalom rekla je Bi to je specijalitet i postujem ali kod vas se nesto prosto drugacije spremi i kuva...kod nas drugacije....i to je lepo nema tu neke velike nauke, kod vas sunka kod nas prsut i svi
srecni...vi kuvate mi necemo...prosto...

..nije to prva namirnica koja ima vise od jednog naziva kod nas u nasoj zemlji, prosto puno je naroda i svako ima neki svoj obicaj do koga drzi...ono sto je kod vas specijalitet kod mojih u Macvi
bi bolo skrnavljenje i obrnuto...sto ne znaci ni da "pljujemo po tome, niti velicamo" svako svoj obicaj i sto je vise obicaja to je kultura i kulinarstvo bogatije....
..mislim da smo se sad razumeli...

- - - - - - - - - -

..pa rekoh ja da su Hvati to uzeli od Nemaca....

- - - - - - - - - -

..kad kazem novokomponovnao mislim a poslednjih xy godina od kad se to kupuje u prodavnici, a nekad je to jeo samo onaj ko je imao sta da zakolje, osusi i tako dalje...

..ne kazem ja sta je pise u knjigama vec sta je u narodu...

...mislim da smo jednom ovak odanima raspravljali kaze li se ofinger, aufinger ili vesalica :lol:

- - - - - - - - - -

...i sta ja sad da radim kad nemam ni prsut, ni sunku ni suvo mesooooooooo :rida: mogli ste danas to da iskulirate :mrgreen:

Prsut se ne kuva!
Sunka se kuva!

...ovo je super ko iole ima vecu terasu i pristojne zardinjere..moze svasta nesto da posadi....
..ja na mojoj terasi ne mogu vise nista, ali to je muka sa malim stanovima, pa jos nemas ostavu ni spaiz onda zatvoris terasu da bi negde sve
sto ti treba smestio...onda nema ni cveca, a ne neceg drugog..ali ko ima treba da posadi i da uziva i u mirisu i u ukusu svaceg neceg..a lako je
samo kad je sunca i vode...

ma ona je sadila u nekim saksijama i sanducima sto je kupila, dobila, nasla na krupnom otpadu...: D
al izgledalo je super
u principu mozes posadit i na malom prostoru ono sto se vere kad raste ili okaciti na zidove
nije da ces dobiti gomilu toga, al je zabavno i dekorativno ako se odradi kako treba
mozes recimo imati limun u saksiji citavu godinu

ma ona je sadila u nekim saksijama i sanducima sto je kupila, dobila, nasla na krupnom otpadu...: D
al izgledalo je super
u principu mozes posadit i na malom prostoru ono sto se vere kad raste ili okaciti na zidove
nije da ces dobiti gomilu toga, al je zabavno i dekorativno ako se odradi kako treba
mozes recimo imati limun u saksiji citavu godinu

...znam da moze, ali treba prostora za to, a kod mene nema prostora za nista ako dodje dvoje ljudi...tako da nista do gajenja bilo cega...na zidove takodje ne moze, ni nema ih
bas, a ovaj koji imam mi treba za susenje vesa jer ga nemam gde drugo...a gledala sam i mnogo lepih stvari ima, da mi je terasa veca samo kvadrat ipo bila bi druga prica, ovako
nista..samo mogu da gleda i tugujem sto ja ne mogu ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back