Šta kuvamo danas 9

dobro, evo recepta:

MAJIN HLEB

U vangli pomešati 200g ječmenog, 200g speltinog i 100g heljdinog brašna, kašičicu soli, 500ml tople vode (ili maaalo više), kašiku-dve maslinovog ulja. Po želji, a i lepše je, ali nije obavezno, ubaciti šaku-dve raznih semenki (suncokret, golica, susam...) i može malo seckanih maslina (isto ne mora, to ja dorađujem recept jer sam svilja). Zamešati varjačom kao blato i ostaviti jedan sat poklopljeno, na primer- tanjirom.

Posle jednog sata otklopiti. U šolju sipati sok od pola limuna i sad se pozicionirajte sa tom šoljom iznad otklopljenog testa, pa u ceđeni limun dodajte i brzo pomešajte kašičicu sode bikarbone da zapeni i sipajte to u testo. Pomešati to varjačom sa testom.

Prethodno spremite duguljasti kalup za pečenje ( testo ne može da se oblikuje rukama, mora da bude kalup kao npr. za komisbrot, duguljasti hleb..) podmazan uljem (ili još bolje iskrojenim papirom za pečenje namazanim uljem) i sipajte testo, poravnajte malo masu.

Ako želite još semenki odozgo, premažite mlekom površinu hleba (ovo je da bi se semenke zalepile) i pospite semenke.

Peče se 30min na 200C. Pečeni hleb se izvadi na rešetku da se ohladi. Čuva se umotan u krpu.

P.S 1 Čitati sastav brašna, često piše da je npr. ječam ili spelta, a bude mešavina sa pšenicom, a to nećemo. Hleb je strava (meni bolji kad je hladan) i par dana kasnije.

P.S.2 Ovo "i sad se pozicionirajte", u gornjem tekstu, nisam džabe napisala, jer reakcija limun- soda je burna, hoće da pokulja iz šoljice, pa neka onda makar pada u testo

i: kad dođe do sečenja hleba, okreni ga na dasci naopako, gornja površina dole. To ti je način za sečenje svakog hleba kad želiš da se parče ne rasturi.
Hleb je prelep, ja sam oduševljena. Evo pečem drugi.
I krpa je dovoljna, nemojte da se pravite pametni pa da dodajete još i kesu, ne treba. :roll:

@eveline @Red

Je l' imate neku preporuku za brašno? Koje? Mislim na marku.
Ja sam ovakva uzela sva tri, Vega, po pola kg su pakovana. U radnji gde sam bila, nije ni bilo drugih marki, a uzimala sam ranije integralno takvo, lepo je.

1111111111596.jpg

Hleb je prelep, ja sam oduševljena. Evo pečem drugi.
I krpa je dovoljna, nemojte da se pravite pametni pa da dodajete još i kesu, ne treba. :roll:
Stvarno??? Lep?
Ti mora da si udarena mokrom carapom ko moja koleginica sto voli integralno :lol:
Ja cu za vikend da se hebavam s njim
Samo ne znam sta da ocekujem jer cu ja umesto spelte da stavim raz :think:
Ne znam da l da umesto raza stavim nesto drugo? Ko ima iskustva sa tim integralnim sr...ovaj brasnima? :lol: sta da stavim umesto raza da je manje gorko?

Poslednja izmena:
  • Haha
Reactions: Red
Stvarno??? Lep?
Ti mora da si udarena mokrom carapom ko moja koleginica sto voli integralno :lol:
Ja cu za vikend da se hebavam s njim
Samo ne znam sta da ocekujem jer cu ja umesto spelte da stavim raz :think:
Ne znam da l da umesto raza stavim nesto drugo? Ko ima iskustva sa tim integralnim sr...ovaj brasnima? :lol: sta da stavim umesto raza da je manje gorko?
alo! napravi prvi put po receptu bre da vidiš jel ti se sviđa, što si tvrdoglava
ako ti se nije svidela testenina, ne znači da neće hleb

alo! napravi prvi put po receptu bre da vidiš jel ti se sviđa, što si tvrdoglava
ako ti se nije svidela testenina, ne znači da neće hleb
Sad sam kupila u hleb i kifli bezkvasni hleb bez belog brasna, od raznih integralnih brasna i semenki. Ja ne znam kako je ovo nekome ukusno. Mislim jescu ga sad, moram. Ali da kazem da mi se svidja ne mogu hbg. Nemamo svi isti ukus, meni je sve ovo gadno....nekome nije, lepo mu je, ok....

IMG_20241101_164134898_AE.jpg

I nasuvo sa krompirom
Nasuvo praviš sa gotovom testeninom? Pametno! Nisam probala. Ja čekam da mi sestra to umesi (ranije mama) pa da uživam. Da se setim da može i sa gotovom testeninom toga se bosanka setila nije!

Ćerka upravo pravi kineze. Naravno, počela je 5 minuta pre nego što sam ušla u stan i digla nos do nebesa kada sam joj rekla da je trebala da napravi to za ručak, a ne za večeru.

Nasuvo praviš sa gotovom testeninom? Pametno! Nisam probala. Ja čekam da mi sestra to umesi (ranije mama) pa da uživam. Da se setim da može i sa gotovom testeninom toga se bosanka setila nije!

Ćerka upravo pravi kineze. Naravno, počela je 5 minuta pre nego što sam ušla u stan i digla nos do nebesa kada sam joj rekla da je trebala da napravi to za ručak, a ne za večeru.
Pa sad, em trudna
Em po ceo dan im spremam obroke i uzine
Mislim, nisam u stanju i testeninu da im mesim, zabole me 😂

Back