Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
bela corba od povrca
falafel, pecen karfiol sa suncokretom i pecen crveni luk sa balzamikom
salata od krastavca, belog luka i grckog jogurta sa limunom
i zetu sam izdinstala snicle

danas sam ofarbala jaja jer sutra idem sa cerkom da kupimo bogumilu za njenu tersu
taman da se rasiri do juna

zato, kica i drugari :)

Prilozi

• viber_image_2022-04-21_16-12-16-977.jpg
    viber_image_2022-04-21_16-12-16-977.jpg
    123,4 KB · Pregleda: 52
  • viber_image_2022-04-21_16-12-17-002.jpg
    viber_image_2022-04-21_16-12-17-002.jpg
    116,4 KB · Pregleda: 52
bela corba od povrca
falafel, pecen karfiol sa suncokretom i pecen crveni luk sa balzamikom
salata od krastavca, belog luka i grckog jogurta sa limunom
i zetu sam izdinstala snicle

danas sam ofarbala jaja jer sutra idem sa cerkom da kupimo bogumilu za njenu tersu
taman da se rasiri do juna

zato, kica i drugari :)
vidi se da si imala i asistenta koji je nadgledao radove :lol.
jaja su ti super inace

U receptu za tulumbe piše skuvati 1300 gr šećera u 9 dl vode.
Užas, koliko šećera. A u istom tom receptu piše da se ne sme smanjivati količina šećera jer neće uspeti.
Onda sam smanjila količinu koju pravim, na trećinu. Sad kad mi ispadne 5 tulumbi...
Ali ja nisam navikla da toliko šećera pojedemo pa tražim opcije.

Danas je dan tekao odlično do pravljenja torte. Ja vidim da nema folije za šerpu, pošto smo pravile tarabu i ajd u prodavnicu. Kad se vratim njoj se nisu umutila belanca, nisu pokvarena, ali nisu ni sveža, neće da se umuti šne. Napali smo je da je zbog toga što joj je upalo malo žumanca, ali nije bilo od toga. Ajd ja ponovo u prodavnicu po jaja. Sledećih 8 belanaca se umuti sa prah šećerom i kad je pomešala sa čokoladom bilo je retko, a onda kad je stalo malo steglo se i na kraju je torta ispala dobro i izdašno, spasismo je. Šta ćemo sa onih 8 belanaca, svekrva i ja rekle da umutimo rolat, da se ne baci jer su jaja ispravna, i tu dodamo 8 žumanaca i umuti se boli glava, preručuj u veliku šerpu. Kad crvc fali prašak za pecivo, i ona onda ajd u prodavnicu, po stoti put i limun da narendamo malo kore. Na kraju je i rolat ispao odlično. Sad imamo danas rolat a sutra tortu. I tako spasismo jaja sva.
Inače mislim da je Maxi pokvario ova uskršnja jaja od ovih redovnih, nikad mimo praznika nismo imale problem sa jajima. Ne znaš gde više da kupiš dobra jaja, ja domaća nemam i nemam neke vere ni da kupim. I tako smo ceo dan provele sa mikserom, prodavnicom i u kuhinji je pala bomba, a sve sam jutros sredila, sad dok sve sredim ima da lipšem. Nebitno.
Bar smo sve spasile, sad ćemo da mažemo i uvijemo rolat, a što reče dete danas kad imamo 4 čokolade, bombonjeru i svega živog ja sam jela malo pite i malo čorbe. Rekoh ješćemo, poješće se, a možemo i da donesemo komšiji.

U receptu za tulumbe piše skuvati 1300 gr šećera u 9 dl vode.
Užas, koliko šećera. A u istom tom receptu piše da se ne sme smanjivati količina šećera jer neće uspeti.
Onda sam smanjila količinu koju pravim, na trećinu. Sad kad mi ispadne 5 tulumbi...
Ali ja nisam navikla da toliko šećera pojedemo pa tražim opcije.
Ta voda kojom zalijevaš tulumbe treba da je gusta, smanji šećer ali ga ušpinuj malo i ostavi dugo da kuva. Par kolutova limuna unutra. Kao neko pravilo je da prvo staviš agdu da kuva a onda spremaš tulumbe, dok njih završiš agda je taman.

ja moju nisam slikala. moja torta je totalna modifikacija baron torte. naime, torta s epravi od malina i cokolade, ide i puding i jaja i svasta.

i ja sinoc skontam da necu uspeti da ispecem 3 ili 4 kore kolko treba za tortu. pogledam u svoj ormaric i izvucem onaj lidlov keks sa akcije. po originalu ide 12 jaja za kore tjah belanca, a zumanca u fil. i ide fil od malina preko cokoladnog fila.

e ja prvo kupim visnje umesto malina, jer maline biju kolko su skupe. i umutim po receptu stvaim umesto pudinga od maline u visnju puding od vanile, jer puding od visnje ne postoji kolko znam, a imala sam pudinge sa lidlove akcije pudinga cokoladu i vanilu. e i napravim fil od visnje sve kao z amalinu, samo malo veca mera (600 grama visanja)

onda pogledam onaj nesrecni cokoladni fil, kuva se zumance, i puding od cokolade, pa se doda cokolada i margarin. ja se smorila i lepo uzmem 6 celih jaja, krenem da odvojim zumanca od belanaca, s namerom da samo skuvam zumanca na pari, ubacim u to margarin i cokoladu, dok su jaja topla, posebno skuvam 2 pudinga, po receptu je 1 i spojim ta dva fila. onda da umutim belanca posebno i kad se cokoladni fil ohladi ubacim i belanca. e onda se zahebem, valjda od umora i slupam 2 belanca u zumnaca i spojim ih sve i skuvam i belanca i zumanca na pari, kolko jaja toliko kasika secera, dodala cokoladu i margarin. pudinge skuvala odvojeno i iskoristila otprilike 1 ipo kesicu, nisma sav puding stavila, vec sam isla do granice da ostane osnovni ukus cokoladnog fila tjah da se ne provali da je puding dodadt.

i na kraju valjda ide ganas kao glazura. ja lepo uzela slag dekorisala, stavila sveze jagode preko i torta ispala extra....neprijatno mi da je slikam, torta je zauzela skoro ceo posluzavnik sirine tolike da menja policu u frizider, a skoro nista nije ostalo od torte, mada smo imali i goste danas na kratko. keks sam mocila u mleko sa rumom. jedino sto se meni nije dopalo jeste taj lidlov keks, nekako mi je previse postan.

da li cu ponovo praviti tortu...verovatno, ako mi treba extra brzo napravljena torta koja je pogodna i za veliki broj gostiju.

to je trebalo da bude ova torta. :lol:
trebalo..:mrgreen:

http://www.proverenirecepti.com/2018/01/baron-torta.html

jel to markiza? sto secete piskote na pola..mada j akad pravim markizu i stavim celu piskotu, moram da pravim 1 ipo do 2 mere fila. a po onome sto si pisala rekla bih da jeste markiza.

Zato sto je nismo pravile uvis nego u sirinu. Jeste markiza je.

Jutros sam složila predjelo: svinjsku pršutu, goveđu čajnu, edamer, zlatarski sir, duvan čvarke i kornišone. Nismo pravile salatu.
Za ručak (večeru) je muž ispekao svinjsku plećku i krompir u onom pretopu od mesa, supu nisu hteli, ja napravila šopsku sa prazilukom. Muž je večeras smutio svima po koktel sex on the beach. Marćesinu još nismo otvorili. Posle jedemo markizu, a imamo i rolat sa džemom od kajsija.
Mnogo sam se najela.
Sve nam je ove godine ispalo baš lepo, počevši od jaja.
Srećan vam svima Uskrs 🍷

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back