Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja inace spanac kuvam tako sto ga skuvam, onaj iz kesice naravno, posebno skuvam besamel i sipam ga u spanac, a beli luk imam uvek u teglici u ulju, prethodno iseckan u secku. .ne przim taj beli luk, samo ga tresnem u spanac. :rotf: i posle jedete negde spanac i juuuusto je dobar, a veze nema s aonim kako s ekuva kod kuce. :lol:

taj besamel se u kuhinji skuva na veliko, pa se samo sipa. :mrgreen:

pa jel znate da se cesto ne koristi svez luk nego se przi na ulju sa vegetom tjah bilo kojim zacinom tog tipa, neko sipa i vodu, ali je bolje samo kada ide ulje. i to se spakuje u kantu i samo se sipaju kutlace u serpe. znaci, ono kod kuce prziti luk vezite macki o rep. :lol: to kad se kuva na veliko. tako covek moze da stavi odjednom serpi koliko god ima ringli ili topova, ako je plinski sporet. :lol:

najbolja su jela se mlevenim mesom...to se izdinsta gomila mlevenog mesa kao osnova sa tim lukom i zacinima. i posebno se skuva pirinac. pa se pune paprike, tikvice, posebno se mesa mleveno meso sa pirincem za tu potrebu, a to isto meso bez pirinca ide npr. u musaku. :lol:

a krompir za musaku se pece posebno (prethodno ga renda neki nesrecnik na rucnoj rendaljki ili ako ima srece sece ga masina na tanke okrugle listove, pa se koristi i za posne i za mrsne musake i za svasta drugo, samo se redja ona masa mesa sa tim pecenim krompirom, pa se zalije i zapece. ili povrce za posnu musaku. :mrgreen:

to meso ide i za sve vrste sarmi....sve to iz jednog lonca. :rotf:

i lazanja moze od tog mesa, samo se dodaju u deo mesa origano i bosiljak. :lol:

samo da bude sto krace i sto brze.

najbolja su jela se mlevenim mesom...to se izdinsta gomila mlevenog mesa kao osnova sa tim lukom i zacinima. i posebno se skuva pirinac. pa se pune paprike, tikvice, posebno se mesa mleveno meso sa pirincem za tu potrebu, a to isto meso bez pirinca ide npr. u musaku. :lol:

a krompir za musaku se pece posebno (prethodno ga renda neki nesrecnik na rucnoj rendaljki ili ako ima srece sece ga masina na tanke okrugle listove, pa se koristi i za posne i za mrsne musake i za svasta drugo, samo se redja ona masa mesa sa tim pecenim krompirom, pa se zalije i zapece. ili povrce za posnu musaku. :mrgreen:

to meso ide i za sve vrste sarmi....sve to iz jednog lonca. :rotf:

i lazanja moze od tog mesa, samo se dodaju u deo mesa origano i bosiljak. :lol:

samo da bude sto krace i sto brze.
zar ne ide nekuvani pirinac za punjene paprike i sl. samo onako proprzen kratko sa mesom, da bi posle upio tecnost tokom kuvanja

zar ne ide nekuvani pirinac za punjene paprike i sl. samo onako proprzen kratko sa mesom, da bi posle upio tecnost tokom kuvanja

da kod kuce (ja kod kuce i dalje kuvam tako sto kad proprzim meso ubacim pirinac kratko i onda punim paprike, tikvice, motam sarme), ali profi kuhinja nema bas mnogo veze sa tim. mislim na kuhinje gde se kuvaju velike kolicine...ono tipa u gradu ona kuvana jela i slicno. radi se sa masama...znaci dinstas to mleveno meso i odvojeno pirinac koji tako kuvan umesas za punjene paprike i napunis i peces...mozda neko i kuva, ali ja sto znam pece se i sve to onda traje krace (pogotovo sto kas stavis u rernu to je jedna briga manje). ostatak mesa koristis za musake, lazanje, sarme...za sarmu isto u deo mesa ubacis kuvani pirinac. bilo da je od zelja, bilo od kelja, bilo od kiselog kupusa.

pa tacno bi poludeli da se sve sprema kao kod kuce po redu. nisi ni svesna koliko jela na taj nacin za kratko vreme mozes da izbacis. plus ako racunas pripremu od prethodnog dana...a dosta toga ide iz pripreme. recimo becka se radi dan ranije cesto, zavisi od kolicine, ako je manja kolicina moze i dan za dan, ali za vecu kolicinu obavezno se stavlja u poh dan ranije tokom pripreme....spremis i samo iduceg dana ubacujes u fritezu, sve pohovano moze tako...pileci stapici npr. razna rolovana mesa idu iz pripreme prethodnog dana.

pirinac se cesto kuva svaki drugi dan, a ne svaki dan.

poenta je da kad bi se radilo sve kao kod kuce, nikada ne bi stigla da brzo i efikasno uradis sva jela, a na to racunaj i kolicinu za svako jelo.

recimo kod kuce ti kada kuvas grasak sa mesom kuvas grasak i meso zajedno. cesto se ne kuva tako, nego se kuva grasak odvojeno i meso se przi odvojeno. jedan dan imas posni, jedan dan mrsni grasak. boranija isto. ali najvece varijacije su s amlevenim mesom tjah jelima koja imaju mleveno meso. sve potice iz iste mase mesa.

mozda to iz kucne perspektive deluje cudno, ali skracuje vreme.

Лалалала
IMG_20211011_205157.jpg

kali je nocas imala epizodu i povracala je citave noci
jedva sam docekala jutro da se otvori klinika i da je odvedem na infuziju
kad sma joj stavila povodnik oko vrata i zakacila oko grudi, cela je mogla da se izvuce, a juce joje j bio knap
toliko je dehidrirala
odvezla sam je na zvezdaru, ja nisam trenula citave noci, sto zbog njenog dahtanja i uznemirenosti, sto zbog ciscenja
oko 6h sam je pustila u dvoriste da promenim posteljinu na njenom lezaju i nisam videla da je sestra pustila samojeda i da je ostavila otvorenu kapiju da udje kad se bude vratio
izasla sam samo u spavacici da uvedem kali i sledila sam se kad sam je videla na sred ulice kako se vrti u krug
zaustavlja se neki mali fiat, prozor otvara muskarac mojih godina zaglavljen izmedju volana i sedista, gabarita petra bozovica
da se razumemo ni ja nisam tvigi, i spavacica je bila vise nego neprimerena zbog nikakve duzine, al da sam na njegovom mestu brinula bih svoju brigu
- sta je, debela pa nece da ide
- pas je bolestan
- sigurno je stara
- ima tek sedam godina
- izvini izvini onda
pa majku mu, kako vidis da je pas debeo, a sebe ne vidis iako moraju da seku krov da bi te iz auta izvadili

i tako..vratila sam se sa zvezdare bas umorna, jedva sam doveza auto do kuce
cerka se vratila ranije da mi pomogne, zao mi je zbog toga..da nije bilo nje stvarno ne znam kako bih je sama unela uz onolike stepenice

zato nisam imala snage za kuvanje, pa sam na brzinu spremila spagete sa mojim domacim paradajz sosom

• Voli
Reactions: Red
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back