Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nori je morska trava susena u koju rolas sushi
tobiko je ikra tj jaja letece ribe, neke japanske vrste uglavnom
nije skup kao kavijar i blagog je ukusa, a lako se boji (zeleni wasabijem, crni sipinim mastilom itd)
prirodna boja mu je onako narancasta
ma moze sve, samo nek neko drugi napravi :)))
zezam se, volim i ja da kuham, dok sam bio u braku sam krenuo kuhati, onda za dijete i sebe.
ali sve to jednostavno, na maslacu i maslinovom ulju.
dijete mi ga obozava, stalno trazi kasicicu da proba kad pravim nesto

pa ne radi se to zato sto ti je dosadno pa si smisljas hobije nego zato sto je ukusno + sastavni dio nekih tradicionalnih jela
u nas da posluzis pasticadu s kupovnim makaronima blijedo bi te gledali 😄
e, sad gomilu zena to mrzi ili kad treba veca kolicina one naruce kod nekog ko pravi
prijateljica od moje matere ih pravi za prodaju
nekoliko vrsta
od kojih moje dijete najvise voli zelene 😄
ja ih isto nekad napravim za rucak i odmah kuvam
ukus je skroz drukciji nego kad su susene
Znam da je drugaciji ukus.Ljepsi sigurno.I rezance za supu ne mozes porediti domace i one fabricke.
Ali zbog oblika makarona sam nekako mislila da se samo fabricki prave.

Znam da je drugaciji ukus.Ljepsi sigurno.I rezance za supu ne mozes porediti domace i one fabricke.
Ali zbog oblika makarona sam nekako mislila da se samo fabricki prave.
pa nisu ovi kao ti fabricki
sijeces na male kvadratice i umotas ih
u nekim krajevima ih oko pletace igle motaju ili utiskuju
neke sijeces na duge trake oko cm sirine

Ма и жене су. Неке. Имају докторате а не знају основне ствари за живот. И стварно, да се нешто деси, не би знали ватру запале. Сели би у бунди и плакали.
ja sam sjedila i slusala mladje koleginice kako se hvale kako nista ne znaju skuvat
to im je bilo nesto kao dokaz feminizma...al mene mrzilo objasnjavat da ispec jaje na oko nije pobjeda patrijarhata...
par godina i par djece kasnije ne znam jel jos takva situacija : ))))

voce tipa jabuka se pecatilo voskom i cuvalo mislim u psenici ili tako nesto
meso se cuvalo u masti
pa razne vrste konzerviranja
To sa cuvanjem mesa u masti smo isprobavali u ratu kad nije bilo struje.I nije uspjelo,sve se pokvarilo.Bile su neke ideje u da se cuva u bunaru,mislim da i to nije bilo uspjesno.
A jabuke i krompir su se cuvali u trapu.Mada ja nemam iskustvo s tim.

ja sam sjedila i slusala mladje koleginice kako se hvale kako nista ne znaju skuvat
to im je bilo nesto kao dokaz feminizma...al mene mrzilo objasnjavat da ispec jaje na oko nije pobjeda patrijarhata...
par godina i par djece kasnije ne znam jel jos takva situacija : ))))
Nedavno gledah neku emisiju gdje Cecina kcerka Anastasija treba kao da pokaze kulinarsko umijece i da napravi palacinke uz pomoc jos jedne djevojke.
Ona bukvalno nije znala ni jaje da razbije i to nije bila gluma.🙂

To sa cuvanjem mesa u masti smo isprobavali u ratu kad nije bilo struje.I nije uspjelo,sve se pokvarilo.Bile su neke ideje u da se cuva u bunaru,mislim da i to nije bilo uspjesno.
A jabuke i krompir su se cuvali u trapu.Mada ja nemam iskustvo s tim.
mi smo u trapu cuvali krompir
a meso u masti mislim da mora bit vec peceno i moze samo hladniji dio godine
znam da je moja baba pravila neko kao mljeveno zacinjeno meso i sipala u tegle pa zalivala mascu
oni su to zvali cevap (ne znam zasto)
i moj otac to obozava jesti
meni je prilicno bljak 😄

+ Пелагић.

Неки дан видех, не знам тачно где, људи чувају свеже грожђе и годину дана, у глини.
Ne vidjeh ovog Pelagica na vrijeme da komentarisem.
Ja imam odavno tu knjigu,ima recepata mozda i dobrih,ali jednom kad vidjeh neko lijecenje kravljom balegom...odustadoh od citanja dalje.😀

mi smo u trapu cuvali krompir
a meso u masti mislim da mora bit vec peceno i moze samo hladniji dio godine
znam da je moja baba pravila neko kao mljeveno zacinjeno meso i sipala u tegle pa zalivala mascu
oni su to zvali cevap (ne znam zasto)
i moj otac to obozava jesti
meni je prilicno bljak 😄
u tatinom kraju se kupus kiselio bez trunke soli, samo natrpaju kupus i onda djecu natjeraju da gazaju. trajao je do septembra iduce godine, planina je cudo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back