Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li dodavanje ulja prilikom kuvanja paste sprecava da se ono malo zalijepi za dno serpe...ili ako imate neki trik. :P

Ubih se od mijesanja ali mi se uvijek malo zalijepi. :(
Meni se nikada ne lepi za dno serpe. To bi znacilo da imas previse paste u odnosu na vodu.

U vodu stavim malo soli i maslinovo ulje. Kad provri stavim pastu, poklopim, pustim da se jednom zapeni, skinem poklopac, smanjim temperaturu, kad vise ne kuva prejako opet poklopim tu i tamo.

Meni se nikada ne lepi za dno serpe. To bi znacilo da imas previse paste u odnosu na vodu.

U vodu stavim malo soli i maslinovo ulje. Kad provri stavim pastu, poklopim, pustim da se jednom zapeni, skinem poklopac, smanjim temperaturu, kad vise ne kuva prejako opet poklopim tu i tamo.
Ma ti si faca. :)

Prokljuca, stavim pastu i cijelo vrijeme kljuca bez poklopca, otvorena serpa. Svako malo promijesam ali se opet u tragovima zalijepi. Kao da krene cijeli komad da se zalijepi ali mu mijesanjem ne dam vec ono malo sto se uhvatilo ostane na dnu.

Probacu sa malo maslinovog ulja sledeci put...

Imam neku bas veliku u kojoj kuvam vino, e to umijem doktorski.

Malo ovlazim dno, dodam 5 velikih kasika secera i na tihoj vatri ga mijesam bez prestanka dok se ne karamelizuje...onda naspem 2l vina i 0.3l vode, to malo zadimi ali nije strasno, malo izmijesam i sastruzem secer koji se samo trenutno uhvatio za serpu, kad prokljuca dodam cimet, promijesam...gotovo. U casi se stavi komad pomorandze da pokupi cimet a i malcice arome doda.

P. S plantaze litarsko vam je pravo za kuvanje, nije ni skupo.

Zavisi i od sastava šerpe, meni je u metalčevim emajliranim i solo voda zagorevala, sve sam ih poklonila svekrvi :lol:

Evo, ne znam šta je problem vama bio, meni se nikad ništa ne zalepi. Znam, zato sam ti ih i dala :lol:
Da znas da je serpa metalac, ruzna, zelena. :D

Ovo je dokaz da slika ne govori više od hiljadu reči, ali je svejedno kačim, a vi je zamišljeno probajte :lol:
Ispala je standardno. Vrlo je zasitna, ova riba što se peče biće nam za večeru. A čorbe ima i za sutra.

Prilozi

• IMG_20220403_134739_1.jpg
    IMG_20220403_134739_1.jpg
    75,9 KB · Pregleda: 43
Što se tiče testenine, kuvam je po svom osećaju i ima razlike. Vrlo sam zadovoljna Panona i Premia testeninom. Uvek ih kupujem, a nisu ni skupe. Testenina bude lepa i sjajna, ne raspada se i nije brašnjava. Ja u vodu za kuvanje stavim malo soli i malo ulja, a kuvam na umerenoj vatri. Nekada na tihoj, zavisi od tipa testenine.

Ja koliko znam plavuse ne kuvaju nego narucuju hranu, stvarno treba da se ofarbas ili kao prave tradicionalne zene da speres farbu i nosis prirodnu boju. :D

Vidiš ja sam plavuša koja kuva :lol: doduše farbana :(
Stvarno me poslušaj za testeninu, to me je sestra učila, koja je fan italijanske kuhinje. Duplo više vode nego testenine, pasta u kipuću vodu, u hladnu vodu prstohvat soli i ulja kroz prste od čepa sipaš po vrhu. Kuva se i meša dok voda ne pobeli, a ako treba dodaje se po malo vode u toku kuvanja. Probaš pastu pred kraj kuvanja. Ako hoćeš eldente kako ona to zove, uzmi durum. Ili pastu procedi pre nego što voda skroz pobeli. Nema na čemu :hvala:

Vidiš ja sam plavuša koja kuva :lol: doduše farbana :(
Stvarno me poslušaj za testeninu, to me je sestra učila, koja je fan italijanske kuhinje. Duplo više vode nego testenine, pasta u kipuću vodu, u hladnu vodu prstohvat soli i ulja kroz prste od čepa sipaš po vrhu. Kuva se i meša dok voda ne pobeli, a ako treba dodaje se po malo vode u toku kuvanja. Probaš pastu pred kraj kuvanja. Ako hoćeš eldente kako ona to zove, uzmi durum. Ili pastu procedi pre nego što voda skroz pobeli. Nema na čemu :hvala:
da me ne shvatis pogresno, ali ako ne stavis dovoljno vode na pocetku, tad kad moras da dodas vec si zeznula stvar
ako dodajete ulje u vodu, preliv koji pravite za pastu ce samo da sklizne sa nje
dovoljna je voda i so i mora da bude dovoljna kolicina vode 3:1
ako ima vise vode, nista se ne pogresi, ako je manje eto problema

Nemoj ni ti mene pogrešno da shvatiš. Kuvam makarone i špagete ceo život na isti način i uvek ću. Nas dve ne kupujemo isti kvalitet paste. Za ovaj moj široko rasprostranjen niži kvalitet moj način meni savršeno radi. I nadalje ću je spremati ovako. Nikad mi se nije raspala testenina i ne vidim nauku u kuvanju paste uopšte.
Ne spremaš sarmu pobogu ili riblju čorbu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back