Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
2. Kakve cinije za hleb imate?
Hleb recimo uvek služim na drvetu, ratanu ili bambusu, nekako mi je to mnogo lepše nego porcelan/staklo, ili nedajbože metal ili plastika.... naravno, nema neke logike preterane, uglavnom estetika. Možeš kako hoćeš, ali ako imaš ovo, probaj.

bread.jpg

kako se održava ratan i sl ?
Dovoljno je da ga prebrišeš četkom, usisaš ili ako je prašnjav prebrišeš vlažnom krpom i osušiš... a ako je baš mastan, neće mu biti ništa ni ako ga opereš lagano i odmah staviš da se suši. Ne treba samo da ga natapaš dugo u vodi...
Naravno, ne smeš da ga stavljaš u mašinu za sudove. (ako moja lepša polovina čita ovo: DA! Na to mislim! ;) )

Treba: 1 litar mleka, 240 grama secera, 6 jajeta , 100 grama cokolade

Zumanca umutiti sa secerom da 'pobele' u serpi u kojoj ce se kuvati sladoled. Mleko staviti da provri i kljucalo sipati u zumanca, mutiti i staviti na ringlu da se kuva, onako istiha.. Celo vreme mutiti varjacom, kao kad se kuva fil za sne nokle, cim pocne da se zgusnjava i provri gotovo je. To je osnova,
Za sladoled od vanile dodati vanilin, za cokoladni stavi se istopljena cokolada, moze i lesnik samleven sitno ili kikirik, ili procedjena kafa... vec po ukusu
Ja od pola smese napravim vanilin a od pola cokoladni: u drugoj posudi istopiti 100 grama cokolade sa malo vode ( moze umesto cokolade kasika kakaa sa manje od pola kasike secera i kasicicom putera/margarina ) i tu sipati pola vruce zute smese, izmesati. Ostaviti da se ohladi.
Hladnu smesu sipatati u posudu za sladoled i staviti u zamrzivac i dva-tri puta vaditi i mesati

Ovo je originalni recept, od poslasticara, mog rodjaka, iz vremena kad nije bilo praskastih smesa za sladolede. Ja sam ga "dogradila" tako sto najpre belanca umutim u sneg,( odvojim od onih 240 grama secera kasiku -dve i sipam u sneg) i kad je smesa od zumanaca i mleka kuvana sipam belanca u nju i mikserom mutim 3-4 minuta da se "razbiju" i skuvaju. Dok se hladi ova smesa u kojoj ima i belanaca hoce da se dole izdvaja malo tecnosti ali kad se mesa dok se smrzava to se sve lepo zaledi i tako dobijem vise sladoleda a iskoristim belanca. A ukus mi isti kao i kad pravim bez belanaca.

Inace od belanaca su sladoledzije pravile sladoled sa limunom ili vocem po izboru.
1 litar vode , 350 grama secera nek provri. 1 veliku kasiku belog skroba ( moze stirak, ne gustin), to je oko 30 grama, umutiti sa vodom i sipati u vrelu vodu pa dugo kuvati. Kad je skuvano, najmanje pola sata treba, nekad i sat vremena,dodati sok od 2 limuna ( ko hoce kiselije moze i limuntus ) i sneg od 4 belanca. Sneg dodavati postupno i mutiti mikserom dok se dodaje. Za vocni sladoled umesto limuna dodati gnjecene jagode, maline, lubenice...i mutiti dok se dodaje.

- - - - - - - - - -

То су они чувени домаћи сладоледи који се разбијају длетом и чекићем?

Znas sta, dok se smrzava sladoled i povremeno vadi i mesa, bude jedan trenutak kad je smrznut a nije takav da treba da se razbija cekicem. Znaci nije do sladoleda vec do zamrzivaca, verujem da bi u aparatu za sladoled bilo savrseno." Jurila" sam da ga kupim ali ima samo velicina za litru sladoleda, ja bez 3 litre ne pravim :D
Ali dajem prednost domacem, znam da nema hemije

- - - - - - - - - -

Inace evo recept za one koji ne koriste jaja. U 1 litru mleka skuva se 1 puding, ukusa po zelji, i doda malo putera ili margarina, ne vise od 50 grama kao i secera oko 250 grama ili vec koliko ko voli slatko

Treba: 1 litar mleka, 240 grama secera, 6 jajeta , 100 grama cokolade

Zumanca umutiti sa secerom da 'pobele' u serpi u kojoj ce se kuvati sladoled. Mleko staviti da provri i kljucalo sipati u zumanca, mutiti i staviti na ringlu da se kuva, onako istiha.. Celo vreme mutiti varjacom, kao kad se kuva fil za sne nokle, cim pocne da se zgusnjava i provri gotovo je. To je osnova,
Za sladoled od vanile dodati vanilin, za cokoladni stavi se istopljena cokolada, moze i lesnik samleven sitno ili kikirik, ili procedjena kafa... vec po ukusu
Ja od pola smese napravim vanilin a od pola cokoladni: u drugoj posudi istopiti 100 grama cokolade sa malo vode ( moze umesto cokolade kasika kakaa sa manje od pola kasike secera i kasicicom putera/margarina ) i tu sipati pola vruce zute smese, izmesati. Ostaviti da se ohladi.
Hladnu smesu sipatati u posudu za sladoled i staviti u zamrzivac i dva-tri puta vaditi i mesati

Ovo je originalni recept, od poslasticara, mog rodjaka, iz vremena kad nije bilo praskastih smesa za sladolede. Ja sam ga "dogradila" tako sto najpre belanca umutim u sneg,( odvojim od onih 240 grama secera kasiku -dve i sipam u sneg) i kad je smesa od zumanaca i mleka kuvana sipam belanca u nju i mikserom mutim 3-4 minuta da se "razbiju" i skuvaju. Dok se hladi ova smesa u kojoj ima i belanaca hoce da se dole izdvaja malo tecnosti ali kad se mesa dok se smrzava to se sve lepo zaledi i tako dobijem vise sladoleda a iskoristim belanca. A ukus mi isti kao i kad pravim bez belanaca.

Inace od belanaca su sladoledzije pravile sladoled sa limunom ili vocem po izboru.
1 litar vode , 350 grama secera nek provri. 1 veliku kasiku belog skroba ( moze stirak, ne gustin), to je oko 30 grama, umutiti sa vodom i sipati u vrelu vodu pa dugo kuvati. Kad je skuvano, najmanje pola sata treba, nekad i sat vremena,dodati sok od 2 limuna ( ko hoce kiselije moze i limuntus ) i sneg od 4 belanca. Sneg dodavati postupno i mutiti mikserom dok se dodaje. Za vocni sladoled umesto limuna dodati gnjecene jagode, maline, lubenice...i mutiti dok se dodaje.

- - - - - - - - - -

Znas sta, dok se smrzava sladoled i povremeno vadi i mesa, bude jedan trenutak kad je smrznut a nije takav da treba da se razbija cekicem. Znaci nije do sladoleda vec do zamrzivaca, verujem da bi u aparatu za sladoled bilo savrseno." Jurila" sam da ga kupim ali ima samo velicina za litru sladoleda, ja bez 3 litre ne pravim :D

- - - - - - - - - -

Inace evo recept za one koji ne koriste jaja. U 1 litru mleka skuva se 1 puding, ukusa po zelji, i doda malo putera ili margarina, ne vise od 50 grama kao i secera oko 250 grama ili vec koliko ko voli slatko

Ja napravio baš juče od jagoda
umutio mikserom onu slatku pavlaku za šlag od pola litre , dodao oko 250 ml grčkog jogurta Dukatos , pošto je slatka pavlaka sasvim slučajno da ne kažem greškom bila biljna
u blenderu izmiksovao 800g jagoda i oko 150 g šećera smedjeg i onda to takodje miskerom umutio sa šlagom od slatke pavlake i jogurta
uks ,boja i miris fenomenalni , al se danas desilo baš to što elektrika reče- da je jako zaledjen i tvrd , sve dok se ne otopi
naravno nije izgubio ništa na ukusu i to , al me ta tekstura malo nervira
Jel ima neki fazon da se doda u masu da bi bio onako kremastiji kao oni kupovni , ili je to mešanje dok se smrzava rešenje ?

NIje baš odgovor na tvoje pitanje, ali je predlog za takve sladolede. Imaju sad da se kupe kalupi kao na slici, pa ubaciš smesu u to i kad se zamrzneš dobiješ sladoled na štapiću. Za decu je to sigurno interesantnije nego sladoled u činiji.

kalupi za sladoled.jpg

- - - - - - - - - -

Ja sam ga imala i isto mi je to bio problem. Dugo radi, dok meša i zamrzava taj sladoled, a onda nema za sve. A neki bi i repete.

Ja napravio baš juče od jagoda
umutio mikserom onu slatku pavlaku za šlag od pola litre , dodao oko 250 ml grčkog jogurta Dukatos , pošto je slatka pavlaka sasvim slučajno da ne kažem greškom bila biljna
u blenderu izmiksovao 800g jagoda i oko 150 g šećera smedjeg i onda to takodje miskerom umutio sa šlagom od slatke pavlake i jogurta
uks ,boja i miris fenomenalni , al se danas desilo baš to što elektrika reče- da je jako zaledjen i tvrd , sve dok se ne otopi
naravno nije izgubio ništa na ukusu i to , al me ta tekstura malo nervira
Jel ima neki fazon da se doda u masu da bi bio onako kremastiji kao oni kupovni , ili je to mešanje dok se smrzava rešenje ?

nema sanse svi se zalede u zamrzivacu posebno ti od voca.... treba ti neki sastojak (zaboravih kako se zove) ali nema kod nas da se kupi...jedini sladoled koji mi se nije zaledio je onaj koji pravim sa nutelom valjda nutela ima u sebi taj sastojak koji ga ne ledi

mrs.bi one rolnice sa cimetom su fantasticne

Lol

Meni najdraže da izblendiram zaleđeno voće i jogurt ili pavlaku, pa kao šejk lagano pijuckam onako hladno.

Sladoled nisam pravila sto godina, al ovaj recept je dobar, tako moja tetka pravi, kod nje sam i probala.

Kako ne radi, pa jel imaš garanciju il nešto? :/ Koristim često blender, super je to spravica, kupi.

Sokovnik npr. retko kad koristim, msm napravim litar soka kad pravim, al mrzi me da sve to posle sklapam i perem, iskreno.

Danas ne kuvamo...danas se nastavlja jučerašnje slavlje....samo veselo:srecna:....drugim rečima restoran:zjede:

Bogomoljka, hvala još jednom za recept...torta je vrhhh:ok::worth: prava letnja poslastica. Ja bih je svrstala u sladoled torte:heart:

Nema na cemu. Drago mi je sto se i vama svideo :)

- - - - - - - - - -

Dal da kupujem ili ne?

Vise nemam blender :( A nikako da kupim novi. Sada ga menja cop-cop, donekle. Po meni, to je jedan od najkorisnijih aparata u kuhinji, uz mikser i pekac za tople sendvice.

ja sam skoro kupila stapmni mikser, kako su me savetovale pametne zene ovde
jao bre sto je to dobra stvarcica
napravila sma tako dobru krem corbu od vrganja, da sam se unistila dva dana istom
brzinski recept: proprze se na maslacu kockice krompira (1 komad veci krompira), dodala na to rehidratisane suve vrganje (celu ciniju) malo iseckane, lovorov list, morsku so, vodu
kuvala
izblendirala
i cao
dobra je i varijanta sa sampinjonima ili bukovacama uz vrganje

ja juce otvoim ormaric gde mi stoje zacini i pomerim kutiju sa susenim vrganjima da bih uzela neki iza, a u kutijici moljaca koliko hoces
znaci vrganji bili crvljivi
ne znam kad cu sledeci put da ih kupim

danas sam stavila kupus sa junetinom, ne secam se kad sam ga poslednji put spremala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back