Treba: 1 litar mleka, 240 grama secera, 6 jajeta , 100 grama cokolade
Zumanca umutiti sa secerom da 'pobele' u serpi u kojoj ce se kuvati sladoled. Mleko staviti da provri i kljucalo sipati u zumanca, mutiti i staviti na ringlu da se kuva, onako istiha.. Celo vreme mutiti varjacom, kao kad se kuva fil za sne nokle, cim pocne da se zgusnjava i provri gotovo je. To je osnova,
Za sladoled od vanile dodati vanilin, za cokoladni stavi se istopljena cokolada, moze i lesnik samleven sitno ili kikirik, ili procedjena kafa... vec po ukusu
Ja od pola smese napravim vanilin a od pola cokoladni: u drugoj posudi istopiti 100 grama cokolade sa malo vode ( moze umesto cokolade kasika kakaa sa manje od pola kasike secera i kasicicom putera/margarina ) i tu sipati pola vruce zute smese, izmesati. Ostaviti da se ohladi.
Hladnu smesu sipatati u posudu za sladoled i staviti u zamrzivac i dva-tri puta vaditi i mesati
Ovo je originalni recept, od poslasticara, mog rodjaka, iz vremena kad nije bilo praskastih smesa za sladolede. Ja sam ga "dogradila" tako sto najpre belanca umutim u sneg,( odvojim od onih 240 grama secera kasiku -dve i sipam u sneg) i kad je smesa od zumanaca i mleka kuvana sipam belanca u nju i mikserom mutim 3-4 minuta da se "razbiju" i skuvaju. Dok se hladi ova smesa u kojoj ima i belanaca hoce da se dole izdvaja malo tecnosti ali kad se mesa dok se smrzava to se sve lepo zaledi i tako dobijem vise sladoleda a iskoristim belanca. A ukus mi isti kao i kad pravim bez belanaca.
Inace od belanaca su sladoledzije pravile sladoled sa limunom ili vocem po izboru.
1 litar vode , 350 grama secera nek provri. 1 veliku kasiku belog skroba ( moze stirak, ne gustin), to je oko 30 grama, umutiti sa vodom i sipati u vrelu vodu pa dugo kuvati. Kad je skuvano, najmanje pola sata treba, nekad i sat vremena,dodati sok od 2 limuna ( ko hoce kiselije moze i limuntus ) i sneg od 4 belanca. Sneg dodavati postupno i mutiti mikserom dok se dodaje. Za vocni sladoled umesto limuna dodati gnjecene jagode, maline, lubenice...i mutiti dok se dodaje.
- - - - - - - - - -
Znas sta, dok se smrzava sladoled i povremeno vadi i mesa, bude jedan trenutak kad je smrznut a nije takav da treba da se razbija cekicem. Znaci nije do sladoleda vec do zamrzivaca, verujem da bi u aparatu za sladoled bilo savrseno." Jurila" sam da ga kupim ali ima samo velicina za litru sladoleda, ja bez 3 litre ne pravim

Ali dajem prednost domacem, znam da nema hemije
- - - - - - - - - -
Inace evo recept za one koji ne koriste jaja. U 1 litru mleka skuva se 1 puding, ukusa po zelji, i doda malo putera ili margarina, ne vise od 50 grama kao i secera oko 250 grama ili vec koliko ko voli slatko