Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
imam pitanje, nije zaebancija

hteo bih da napravim ćufte u sosu sa krompir pireom
dobro, pire je onaj 'minut', to je lako, ali zanima me sos kako da napravim
i da se ćufte ne raspadnu kad se prže ?

Cufte napravis od 300-400g mesa, 1 jaje, kasicicu aleve oapr.so, malo sredine od starog hleba pitopljeno u mleko a moze i voda, dva cena belog luka, sve lepo sjedinis, pa kad ih pravis malo nauljis rike da se ne lepe i przis, ptavilo je da se cifye ne okrecu do ne budu przene sa hedne strane, nema sta da se raspada, veze ga jaje

Trebalo bi da ih uvaljas malo u brasno ( onako ovlash) i da ih przis jako lagano. Nece se tako nikada raspasti.

za sos imas silne recepte na netu, najjednostvije je da proprzis crni luk, drmnes konzervu onog italijanskog ljustenog paradajza,
stavis kasicicu secera, mnogo bosiljka, ( ako nemas, oregano je OK) i kad se to malo ukuva, onda stavis ove cufte, ali ne sme mnogo
da kljuca, onako na najmanju temperaturu desetak minuta.

znači ćufte posle prženja treba da se obavezno prokuvaju sa tim sosom od paradajza ?

nemam bosiljak, origano će biti okejj :)

još jedno pitanje:
čuo sam da se u faširane šnicle stavlja i star hleb i neko jaje, da li je to u redu i sa ćuftama ,
iz razloga da se spreči raspad prilikom prženja tj. da održi smesu kompaktnom ?

- - - - - - - - - -

Cufte napravis od 300-400g mesa, 1 jaje, kasicicu aleve oapr.so, malo sredine od starog hleba pitopljeno u mleko a moze i voda, dva cena belog luka, sve lepo sjedinis, pa kad ih pravis malo nauljis rike da se ne lepe i przis, ptavilo je da se cifye ne okrecu do ne budu przene sa hedne strane, nema sta da se raspada, veze ga jaje

upravo sam malopre pitao Rayelu ne videvši tvoj post, baš za jaja i stari hleb...znači to je to

a recimo da stavim malo soda bikarbone u smesu mesa da ne kljokne posle prženja ?

p.s.
za to sam čuo da tako prave po kafanama pljeskavice da ne bi se ispuvale :D

jao neka forumasica je kacila slike tih cufti,mljac,mljac...ona ih je jos krckala u sosu,secam se da je bilo super na izgled,al se ne secam ko je kacio

Davno sam i ja jednom to kacila, al ne verujem da se to odnosi na mene. Inace kad hocu da ih oravim u sosu samo ih okrenem na vrelom ulju da meso oromeni boju, fakticki ostanu zive pabu sos, da se ukrckaju..savrsene budu.

jao neka forumasica je kacila slike tih cufti,mljac,mljac...ona ih je jos krckala u sosu,secam se da je bilo super na izgled,al se ne secam ko je kacio
Качила је Бокица јуче, или прекјуче кинеске ћуфте, баш примамљиво изгледају.
Има да их пробам(о) макар их ја морао правити, али сигуран сам да ће после сви имати коментар: То највише волим!:hahaha:

1419956566003.jpg
Gotova, kakva je videcemo dok se malo ohladi :)

znači ćufte posle prženja treba da se obavezno prokuvaju sa tim sosom od paradajza ?

nemam bosiljak, origano će biti okejj :)

još jedno pitanje:
čuo sam da se u faširane šnicle stavlja i star hleb i neko jaje, da li je to u redu i sa ćuftama ,
iz razloga da se spreči raspad prilikom prženja tj. da održi smesu kompaktnom ?

- - - - - - - - - -

upravo sam malopre pitao Rayelu ne videvši tvoj post, baš za jaja i stari hleb...znači to je to

a recimo da stavim malo soda bikarbone u smesu mesa da ne kljokne posle prženja ?

p.s.
za to sam čuo da tako prave po kafanama pljeskavice da ne bi se ispuvale :D
U cufte to ide obavezno. Jedna ili dve,( u zavisnosti od kolicine mesa, recimo na 500 grama mesa dve) zemicke , tvrde,
mozes i neke ostatke od belog hleba potopis u malo mleka, onda to sa jajetom i puno zacina, sitno seckan crni luk, sitno seckan beli luk,
sve lepo izmesas , uvaljas malo u brasno i isprzis sa svih strana, onda drmnes u taj sos.
I da , kako Afro rece te fashirane i tjufte jedo je isto, s tim sto su cufte okrugle, a ove malo pljosnate.

U cufte to ide obavezno. Jedna ili dve,( u zavisnosti od kolicine mesa, recimo na 500 grama mesa dve) zemicke , tvrde,
mozes i neke ostatke od belog hleba potopis u malo mleka, onda to sa jajetom i puno zacina, sitno seckan crni luk, sitno seckan beli luk,
sve lepo izmesas , uvaljas malo u brasno i isprzis sa svih strana, onda drmnes u taj sos.
I da , kako Afro rece te fashirane i tjufte jedo je isto, s tim sto su cufte okrugle, a ove malo pljosnate.

količina mesa je upravo pola kila, pa kontam koji bi to odnos bio hleba i jaja
imam kupovni pržen crni luk, verovatno to može da nadomesti ovaj sveži...čak mislim da ima i bolji šmek
od sirovog kada se proprži jer ima aromu na dim

beli luk obavezno, to volim u većim količinama

Juce bila corba sa jajima.
Skuvala i domacu supu.
I njoke u gorgonzola sosu. (Nasla sam posle 2 godine jedne jedine kupovne njoke koje su kao domace. Mara sombor)

Danas supa domaca
Mama donela pasulj i sarmu i pitu sa spanacem

Za dorucak spremila tostiran hleb sa dimljenim lososom i parmezanom i persunom
Paketice sa jabukama

izvadila sam ribic i piletinu za sutra... i visnje...

količina mesa je upravo pola kila, pa kontam koji bi to odnos bio hleba i jaja
imam kupovni pržen crni luk, verovatno to može da nadomesti ovaj sveži...čak mislim da ima i bolji šmek
od sirovog kada se proprži jer ima aromu na dim

beli luk obavezno, to volim u većim količinama
Moja maman nije ni stavljala crni luk, samo povece kolicine belog, ja stavljam, ali nisam sigurna da bas i treba.
Da, tako je, na pola kila mlevenog idu te dve zemicke ili tri kriske suvog belog hleba.

Juce bila corba sa jajima.
Skuvala i domacu supu.
I njoke u gorgonzola sosu. (Nasla sam posle 2 godine jedne jedine kupovne njoke koje su kao domace. Mara sombor)

Danas supa domaca
Mama donela pasulj i sarmu i pitu sa spanacem

Za dorucak spremila tostiran hleb sa dimljenim lososom i parmezanom i persunom
Paketice sa jabukama

izvadila sam ribic i piletinu za sutra... i visnje...
:klap:...............

Pravim reform tortu pa razmisljam da li nekako tu da umuvam visnje i slag da mi ne kljokne od tezine...znaci kora od belanaca, preko slag i visnje a onda fil od zumanaca cokolade i butera, pa opet kora 4 ukupno... ili koji vec redosled...je li neko tako pravi ili zna moze li to uopste...domacica bi znala sigurno ...vec sam ispekla kore treba mi savet hitno

Pravim reform tortu pa razmisljam da li nekako tu da umuvam visnje i slag da mi ne kljokne od tezine...znaci kora od belanaca, preko slag i visnje a onda fil od zumanaca cokolade i butera, pa opet kora 4 ukupno... ili koji vec redosled...je li neko tako pravi ili zna moze li to uopste...domacica bi znala sigurno ...vec sam ispekla kore treba mi savet hitno

Какав шлаг, какве вишње...Свашта.

evo ideja kako sacuvajte svjezi bosiljak za zimu :

potrebni sastojci i materijal:
bosiljak, so, maslinovo ulje, teglica
listove svjezeg bosiljka dobro operite hladnom vodom i ostavite da se u potpunosti osuse.
na dno teglice stavite malo soli, zatim dodajte jedan red listova bosiljka, poprskajte sa malo maslinovog ulja i tako slazite sve do vrha teglice: red soli, red bosiljka, red ulja....
kad ste teglicu napunili do vrha, gornji sloj bosiljka pospite sa solju i sa uljem pa nežno pritisnite i cvrsto zatvorite poklopac.
teglica u frizideru moze da stoji i do dvije godine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back