Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravim reform tortu pa razmisljam da li nekako tu da umuvam visnje i slag da mi ne kljokne od tezine...znaci kora od belanaca, preko slag i visnje a onda fil od zumanaca cokolade i butera, pa opet kora 4 ukupno... ili koji vec redosled...je li neko tako pravi ili zna moze li to uopste...domacica bi znala sigurno ...vec sam ispekla kore treba mi savet hitno

Verovatno sam zakasnila, ali da znaš za ubuduće. To može da se izvede bez problema, ja pravim takvu tortu, i zove se "mocart". Kore od belanaca i oraha, kao za reform, fil žumanca na pari, sa čokoladom, kao reform, po njemu višnje, pa sl. pavlaka ili šlag preko njih. I ja pravim sa najmanje 5 kora i 4 sloja fila, ako je pravougaona, ili sa 8/7 ako je okrugla. Nikada se nije mrdnula ni za milimetar.

Gotova ruska salata :D
20141230_205022.jpg

• Podržavam
Reactions: Tol
Kucam ja na dobra vrata, nego ti neces da mi otvoris! :evil:
Oh, Sezame...

Zadovoljna Domacica
je, prema mojim saznanjima, najbolja kuvarica jer je pozamasna. Sto bi narod rekao - IMA JE! :srecan:

Demantuj ako mozes.

1. Немам везе са Бачком.

2. Не знам да правим торте, тј нећу да ризикујем са материјалом (новцем) али итекако добро знам шта је права торта а шта кулинарски кич.

3. @Задовољна домаћица је свакако одлична у кухињи.

Verovatno sam zakasnila, ali da znaš za ubuduće. To može da se izvede bez problema, ja pravim takvu tortu, i zove se "mocart". Kore od belanaca i oraha, kao za reform, fil žumanca na pari, sa čokoladom, kao reform, po njemu višnje, pa sl. pavlaka ili šlag preko njih. I ja pravim sa najmanje 5 kora i 4 sloja fila, ako je pravougaona, ili sa 8/7 ako je okrugla. Nikada se nije mrdnula ni za milimetar.

nisi zakasnila domacice sad bih te izljubila...znaci moze:super:

ja u fil umesto one tamne cokolade stavim 300g milke noiset na 10 zumanaca pa malo klizavo a slag bi bio od umucene slatke pavlake...znaci mocart, lepo ime za novogodisnju tortu :jelka2:

Kucam ja na dobra vrata, nego ti neces da mi otvoris! :evil:
Oh, Sezame...

Zadovoljna Domacica
je, prema mojim saznanjima, najbolja kuvarica jer je pozamasna. Sto bi narod rekao - IMA JE! :srecan:

Demantuj ako mozes.

e, aj ne smaraj vise s tim ljeba ti
ima tema gdje ljudi kace svoje slike
idi tamo

- - - - - - - - - -

bravo
i ja sam sad spichila francusku
sarma je pri kraju
odo cokoladni ciz da zavrsim pa
jos susam salata
proju ce donijet kumova draga
od urnebesa odustajem
zaboravila sam kupit paprike
a stvarno me mrzi da se cimam sutra
ko ga ebe
jos sutra pecenje i ja zavrsila : )

Baš lepo izgleda, a sigurno je i super ukus :D
Ajde ajde, napravi pa pošalji malo :mrgreen:
Nešto nisam zadovoljna kako mi ide. Nisu se kore dobro ispekle. MOžda je ipak trebala jača vatra, a i tih 15 minuta koliko piše sam produžila na pola sata i skroz su pale, onako se zdepale z:((

ove godine ja pravim samo rusku...ostalo ce drugi. pretrgla sam se. :zcepanje:

- - - - - - - - - -

e jednom i ja da nista ne pravim i dignem sve cetri u vis...mada mogu i dve. al' zato locem za sve tri medalje. :mrgreen:
e to ću i ja jednog dana kad mi pukne film. Samo gledam familiju, kako leže, niko ne ume da okiti jelku, ne može da samelje orahe, ne ume da oriba kupatilo. Ove godine nam dolaze prijatelji na doček, pa mora da se spremi. Ali posle, uzimam odmor od kućnih poslova... U medjuvremenu se i ja dopingujem. Pa kako bih postigla...:andjeo:

Не може. Направићеш огавну комбинацију - фил од реформе није фил уз који иду вишње. Оне иду уз чоколад-мус.

Што ти да правиш две торте? Нека она направи ту воћну ако је баш навалила.

Ne znam što si tako isključiva po pitanju kombinacije čokoladni fil - višnje.

Jedna od najpoznatijih mađarskih poslastica je lud lab torta, kombinacija čokoladnog fila (koji nije čokoladni mus) i višanja. Ja ne jedem višnje, ali ko god je probao, kaže da je savršena. Isto i ova "mocart".

Ja sam tortu napravila. Cvetnu livadu. Napravila sam i rolate od oblandi i prvi deo belih bajadera. Čekam da se malo prohladi, pa da nastavim. Sutra pravim kolače na kukurzovini, jer se jedu mom svekru, kupus kifle i carsku pitu. Sveki će se pobrinuti oko večere, nisam u toku šta će da sprema.

e to ću i ja jednog dana kad mi pukne film. Samo gledam familiju, kako leže, niko ne ume da okiti jelku, ne može da samelje orahe, ne ume da oriba kupatilo. Ove godine nam dolaze prijatelji na doček, pa mora da se spremi. Ali posle, uzimam odmor od kućnih poslova... U medjuvremenu se i ja dopingujem. Pa kako bih postigla...:andjeo:

ove godine najbolja drugarica kuva i jos jedna...bicemo kod nje. kupili namirnice, podelili pare i ja reko pravite sta znate i kako znate. :lol:

ja cu da pravim mimoza salatu kad zavrsim tortu:zcool:

Tu Mimozu cu ja za Bozic. A nesto razmisljam posto ne pravim konkretnu tortu a Cupavica voli jagode i sve od njih, mogla bi nju da obradujem i nspravim onaj najjednostavnoji kolac/tortu sa piskotama i pavlakom, pa u to jsgode. Ako niko ne bude hteo ni ne mora, ona ce se radovati i jecse sigurno, to cu sutra popodne da napravim.

sad ce tebi teta smokva da objasni kako se to radi:deda:
tata i snajka vole tortu sa crvenim vocem,a moji muski sa bananama.2 torte?? ni luda!
zato se pravi pola torte za jedne,a pola za druge.jos sutra ide od gore slag
ovo je druga kora,ispod je kora,fil koji sam kuvala od mleka,voce i fil
partizan-446-1.jpg

i ovo je drugi red voca,preko toga ide jos jednom fil pa slag
partizan-448-1.jpg
Smoki ovo nesto slicno onoj Ruza torti, takav sam ja bar imala recept sa tim rolatima, i onaj zuti fil sa mlekom se kuvao, a ti si samo dodala jos voce, jel to to? Super je inace ta torta, nekad sam je cesto pravila. Moja deca vole cokoladnu tortu pisala sam recepr 100x, al ovde spiret be valja nista pa mi se ne rizikuje tako skup msterijal nikako, zao mi je al tako je stanje trenutno.

Ne znam što si tako isključiva po pitanju kombinacije čokoladni fil - višnje.

Jedna od najpoznatijih mađarskih poslastica je lud lab torta, kombinacija čokoladnog fila (koji nije čokoladni mus) i višanja. Ja ne jedem višnje, ali ko god je probao, kaže da je savršena. Isto i ova "mocart".

Ja sam tortu napravila. Cvetnu livadu. Napravila sam i rolate od oblandi i prvi deo belih bajadera. Čekam da se malo prohladi, pa da nastavim. Sutra pravim kolače na kukurzovini, jer se jedu mom svekru, kupus kifle i carsku pitu. Sveki će se pobrinuti oko večere, nisam u toku šta će da sprema.

Лудлаб (а не луд лаб) торта ЈЕСТЕ чоколад-мус и то од тамне чоколаде. Густ и не много сладак.

n_16_ludlab-torta-tejszines-kremmel-kivalo-nagyon-finom-keszitsd-el-te-is-ballagasra.jpg

Фил за реформ-торту је светлосмеђи и пун је путера. То баш и није право окружење за вишње и шлаг. Штавише - зло ми је од такве комбинације.

Poslednja izmena od moderatora:
Dobro, elektriko, odustajem.

Meni je jedna forumašica dala recept za lud lab (ludlab, kako god) od svoje prababe, Mađarice iz Pešte, gde fil nije čokoladni mus. I lud lab (ludlab) uopšte nije torta, to je kolač sa jednom čokoladnom korom, jednim čokoladnim filom kuvanim u mleku, i višnjama. To su nove domaćice, u novije vreme, preinačile u tortu.

Dobro, elektriko, odustajem.

Meni je jedna forumašica dala recept za lud lab (ludlab, kako god) od svoje prababe, Mađarice iz Pešte, gde fil nije čokoladni mus. I lud lab (ludlab) uopšte nije torta, to je kolač sa jednom čokoladnom korom, jednim čokoladnim filom kuvanim u mleku, i višnjama. To su nove domaćice, u novije vreme, preinačile u tortu.

Јела сам је неколико пута у Пешти (чувени Жербо). Да ли је колач или торта - не знам, али то је оно што сматрам добрим слатким послужењем.

Покушаћу да је направим, нема друге.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back