Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupi pumpicu kod plasticara i sipaj ulje ;)
Ovo ispade najbolji savet... sad sam bio u Merkatoru, imaju obično maslinovo u spreju, 520din za 200ml :roll:... obzirom da već imam dobro maslinovo ulje, probaću da ga sipam u bočicu.

Problem je u tome što je pravi cooking spray drugačiji od ulja, ima mnogo ređu konzistenciju i drugačiji je kad se naprska, ko je probao PAM zna o čemu pričam.

pam-original-cooking-spray-72450.jpg

ne znam, ja nisam videla.
ovde na forumu sam vdiela da postoji mnogo vrsta sataraša i đuveča, pa sam zato napisala kosovski, jer ja inače nikad to nisam spremala ni jela, dok nisam otišla na kosovo.
dakle, kod kosovskog đuveča se izdinsta luk, šargarepa, beli luk i paprika. doda se meso (uglavnom suva špic rebra), još se malo krčka pa se dodaju 2, 3 krompira isečena na kocke i šolja pirinča. nalije se vodom (3 šolje otprilike i stavi se malo kuvanog paradajz soka (ili paradajz pirea, štagod) i gurne s eu rernu dok se ne skuva riža i ne upije dovoljno tečnost.

Tako se pravi i u Zajecar:)
Mozda je kosovski specijalan zbog meshavine rize i pirincha;)
Ja u djuvec stavljam i plavi patlidzan, ali i tikvice.

Ja ne mislim da se u Srbiji dobro jede. Nasa je kuhinja prilicno primitivna, zacine i travke ne poznajemo, proju ne bih jela
da me ubijes, kacamak se svuda jeo, psenica je kasnije stigla, nasi su sirevi beskrajno dosadni i tuzni i uopste smo jako
konzervativni i blentavi po pitanju kuhinje. Tu mislim na mator svet, mladi ljudi su otvoreni za sve i dobro je da je tako.

ne znam, možda si u pravu, možda je moje mišljenje subjektivno
jer sam se uželeo domaće kuhinje pošto sam neko vreme u inostranstvu
pa mi je slatka savka pomisao na domaću kuvanu hranu

mada i kad sam bio u zavičaju, nikad nisam odbijao recimo hleb, tikvenjak( moravski izraz za beOgradsku bundevaru)
đuveč, jagnjetinu ispod sača, to mi je uvek bio specijalitet i jako ukusno
inače, volim nekad da eksperimentišem sa klopom pa probam svašta...nekad uspe nekad ne,
uglavnom volim začine i začinjenu hranu sa što više sitne, crvene paprike, belog luka i da bude ljuto do suza

ne znam, možda si u pravu, možda je moje mišljenje subjektivno
jer sam se uželeo domaće kuhinje pošto sam neko vreme u inostranstvu
pa mi je slatka savka pomisao na domaću kuvanu hranu

mada i kad sam bio u zavičaju, nikad nisam odbijao recimo hleb, tikvenjak( moravski izraz za beOgradsku bundevaru)
đuveč, jagnjetinu ispod sača, to mi je uvek bio specijalitet i jako ukusno
inače, volim nekad da eksperimentišem sa klopom pa probam svašta...nekad uspe nekad ne,
uglavnom volim začine i začinjenu hranu sa što više sitne, crvene paprike, belog luka i da bude ljuto do suza

Ja sam ranije ( kao dete) obozavala taj tikvenjak ( pa to se svuda u Srbiji tako zove), nisam ga dugo jela, a zadnji put vise i nisam mogla da ga jedem.
Menja covek ukus, cak i za hranu;)
Nema veze s tobom i nasom pricom, ali je zanimljivo da je svaki covek na ovom svetu jako konzervativan bas ako je hrana u pitanju i ako zivi
negde u belom svetu. Pre ce da promeni veru nego ljubav prema nekoj kuhinji koje se seca iz detinjstva;)

Ja sam ranije ( kao dete) obozavala taj tikvenjak ( pa to se svuda u Srbiji tako zove), nisam ga dugo jela, a zadnji put vise i nisam mogla da ga jedem.
Menja covek ukus, cak i za hranu;)
Nema veze s tobom i nasom pricom, ali je zanimljivo da je svaki covek na ovom svetu jako konzervativan bas ako je hrana u pitanju i ako zivi
negde u belom svetu. Pre ce da promeni veru nego ljubav prema nekoj kuhinji koje se seca iz detinjstva;)

da, vidiš, interesantan 'fenomen'
hrane iz detinjstva ili mlađih dana svi se rado sećamo, naročito kad ostanemo uskraćeni kasnije
jer nam nije dostupna kao recimo kad pomislim baš na taj tikvenjak(bundevaru :roll:), onda se setim
babe kako u rernu 'smederevca' gura pleh uvijenim korama rendanom tikvom filovane i pečenu je vadi,
a ona miriše kao duša, isto kao i domaći hleb

možda takva hrana na neki način 'dosadi' pa onda maštamo o nekim pikantnim stvarima što se jede u svetu
pa nam to dosadi, pa se opet vraćamo želji ukusa domaćeg...nostalgija, šta li je već :neutral:

Ok, ako Vojvodinu još uvek priznajete kao Srbiju, morate da prihvatite da se ovde zove bundevara, a ne da se to svuda u Srbiji zove tikvenjak :)))
Ako je ne priznajete, ništa, pa da se separatišemo :malav:

Mi smo baš zbog potrebe korišćenja prcić količina ulja uglavnom uvek u kuvanju (tj, skoro pa potpunog izbegavanja istog) pre par meseci sipali u bočice koje smo kupili kod plastičara.
U jednoj nam je redovno, za termičku obradu, u drugoj nam je ona varijanta maslinovog sa belim lukom i ljutom paprikom :heart:

Ok, ako Vojvodinu još uvek priznajete kao Srbiju, morate da prihvatite da se ovde zove bundevara, a ne da se to svuda u Srbiji zove tikvenjak :)))

Mi smo baš zbog potrebe korišćenja prcić količina ulja uglavnom uvek u kuvanju (tj, skoro pa potpunog izbegavanja istog) pre par meseci sipali u bočice koje smo kupili kod plastičara.
U jednoj nam je redovno, za termičku obradu, u drugoj nam je ona varijanta maslinovog sa belim lukom i ljutom paprikom :heart:
ja sam iz beograda i bundevara je oduvek bila bundevara, nikad cula za tikvenjak.

...koliko ja znam i u Beogradu se zove bundevara, a i u Macvi...
..ja tek ovde cuh da se negde zove tikvenjak, mi nikad ne kazemo tikva....vec iskljucivo bundeva, mada je meni svejedno kako god da je neko zove ja to ne jedem....

To iz cg mama i tata koriste meni ima jak miris i oporo je valjda zato sto melju i kospice. Kupovala sam Monini, kao extra vergine pa procitam da extra vergine ima rok trajanja 1g od branja maslina i da italijani najvise fuserisu sa tim uljima

...ja kupim od jedne zene na pijaci, znam je skoro 20 godina...i odlicno joj je ulje, ne melju nista..jeste jako, ali je domace pravo, cisto....koristili smo ga i za lek svi su bili zadovoljni....inace to je Barsko
ulje, samo ga ona na pijaci u Bd prodaje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back