Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Јуче кромпируша, данас супа, похована пилетина и кромпир са рузмарином.

И правила сам оне кокочинке, баш су укусне.

I ja kuvam posle xy vremena...
Nakon svadbe se jelo po restoranima, izvodila familija...baš su uživalo...pre toga su bile duge pripreme, pa se opet nije nešto baš kuvalo..

Ali evo napravila sam bolonjez i sinoć gibanicu...zaboravih da napomenem: od domaćih jaja! Žuta je kao temperama da sam je obojila!

Poslednja izmena:
ja sam stavila mix junetine, junecih secernih kostiju, curetine (ostaci), piletine, sargarepe i persuna da se kuva za dzukelice..plse ubacim samo testeninu ili pirinac i mirni smo sledeca dva dana

nama cu da ispecem laks kare na grilu i da izdinstam sladak kupus onako brzinski..
corbice od zelja ima od pre neki dan..mirne smo i mi dva dana sa tim

bilo gulaša za dva dana, danas mm pravi kosovski đuveč.
inače, moram ovom prilikom da pomenem bokicu i zahvalim joj se za sjajan savet koji je onomad turila ovde-malo kima u goveđem gulašu čini čuda od ukusa :D

inače, moram ovom prilikom da pomenem bokicu i zahvalim joj se za sjajan savet koji je onomad turila ovde-malo kima u goveđem gulašu čini čuda od ukusa :D

i ja ga stavljam
taj kim sam pre dve decije videla u nekom madjarskom receptu za neki sekelji gulas sa piletinom
i od tada obavezno ubacim
i uvek prvo proprzim kim na ulju, pa dodam luk, pa sve ostalo..

Какав је то косовски ђувеч?

Ја спремам касапски, али за овај косовски нисам чула.

Неки рецепт, објашњење, плиииз?

kako god, ali za svakoj zemlji postoji specifična vrsta hrane, e sad dal' smo mi pobrali od turaka
to je evidentno, ali smo bar nasledili neku baštinu pa bile to sarme, proja ili pasulj
znam, jbg. nije nešto ali bar se dobro jede :D

dobro, a jel' bar popara naša ? :lol:

pa naravno da je italijanima nepoznata bečka šnicla kad su im austrijanci maznuli, odneli
i nikad je više nisu vratili :hahaha:

Ja ne mislim da se u Srbiji dobro jede. Nasa je kuhinja prilicno primitivna, zacine i travke ne poznajemo, proju ne bih jela
da me ubijes, kacamak se svuda jeo, psenica je kasnije stigla, nasi su sirevi beskrajno dosadni i tuzni i uopste smo jako
konzervativni i blentavi po pitanju kuhinje. Tu mislim na mator svet, mladi ljudi su otvoreni za sve i dobro je da je tako.

U Nemackoj se kim obavezno stavlja u kupus. A ovaj seklelj je valjda gulas sa kupusom? Ili?

Ким се ставља због бољег варења и надимања од купуса.

Наши стари су у пасуљ, из истих разлога, стављали мало соде бикарбоне.

Нису знали за ким, али је подједнако деловало.

И ја то радим, јер не знам како би ким ишао уз пасуљ, а могла бих да пробам :think:

ja isto htela da pitam kakav je to djuvec

Deco, el zna neko gde ima da se kupi ulje u spreju (kako ga Ameri zovu, "non-stick spray" ili "cooking spray")?

Do pre neki dan nisam znala ni da to postoji.
A saznala sam tako sto mi je koleginica opisivala kako da pravim pomfrit u rerni (onaj smrznuti, polugotov) .. i na kraju, kaze, malo ga naspricas onim uljem u spreju, ako imas.
Molim ? ! Ne znam ni da to postoji.

Sad sam je pitala gde je to kupila. Ne zna, jer uglavnom njen muz obavlja kupovine (ima srece, kao i tvoja zena ; ). Medjutim, kaze da je to funkcionisalo dok je flasa bila puna, a sad kad su pola potrosili nece da prska kad se drzi vodoravno, nego samo uspravno. A koju hranu ces tako da isprskas.Nego ce oni da preseku flasu (plasticna je), pa ce bar ulje da potrose, bez pumpice.
Tako da je rekla da mi to sad ne bi preporucila, skupo je, a nije bas efikasno.
Sad ja tebi tu filozofiram i odgovaram te, a nisi to pitao. Mozda je Andrejin prelog dobar.

@tema: ostalo becarca od prekjuce, isprzicu neke kobasice uz to. Nije bas da se slaze, ali je najbrze sto mogu da smislim

ne znam, ja nisam videla.
ovde na forumu sam vdiela da postoji mnogo vrsta sataraša i đuveča, pa sam zato napisala kosovski, jer ja inače nikad to nisam spremala ni jela, dok nisam otišla na kosovo.
dakle, kod kosovskog đuveča se izdinsta luk, šargarepa, beli luk i paprika. doda se meso (uglavnom suva špic rebra), još se malo krčka pa se dodaju 2, 3 krompira isečena na kocke i šolja pirinča. nalije se vodom (3 šolje otprilike i stavi se malo kuvanog paradajz soka (ili paradajz pirea, štagod) i gurne s eu rernu dok se ne skuva riža i ne upije dovoljno tečnost.

Ким се ставља због бољег варења и надимања од купуса.

Наши стари су у пасуљ, из истих разлога, стављали мало соде бикарбоне.

Нису знали за ким, али је подједнако деловало.

И ја то радим, јер не знам како би ким ишао уз пасуљ, а могла бих да пробам :think:

isto tako, kim ubije okus pasulja, odvratno je

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back