Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..kod mojih se pravi ovo drugo samo sto ne urolaju nego nekako uz pomoc stolnjaka preklapaju pa bude onako siroka jedno 10cm i to oni zovu guzvara,
u Macvi je to sve jedno isto, bilo slatko bilo slano, guzvara i cao...:)
..sad ove mladje domacice prave i pite i svasta, ali one starije sve to zovu jednim imenom...a sto guzvara kad se nista tu ne guzva ne znam :lol:

meni jegužvara ostala iz Šumadije...gibanica...
postavim dve kore u tepsiju,a ostale gužvam i umačem u fil od jaja,sira i kisele vode,i tako zgužvane ređam u tepsiju...
preklopim sa one dve kore,pospem ostatkom fila i pečem...

Zauz,mnogo se praviš pametna za osobu koja ne robuje šporetu...:roll:
i mnogo soliš pamet domaćicama na temi koje imaju iskustva u kuhinji i za šporetom...

burek,pravi burek se ne pravi sa jajima...pite,gibanice da...ali burek ne...

Moja baka je gužvaru zvala pitu kod koje gužvaš koru i umačeš je u umućena jaja i kajmak, odozgo poškropiš vrelom mašću i sitnim sirom i tako dok ne utrošiš fil i kore. Mislim da je redosled taj, za tačne informacije bih morala da konsultujem mamušku.

...pa da i mi tako zovemo, i moja majka, ali tamo u selu ostalo sve guzvara..valjda im bilo lakse da to sve strpaju u jedan kos:D

Ne drzi ti meni lekcije da ne znam sta je burek u Srbiji a sta pita.Ja pisem kako jeste ako imas problem sa tim nije do mene-ako ne znas nauci,nikada nije kasno.

Kod nas podrazumevam Srbiju,Kosovo nije Srbija tako da opet slucajna greska sa tvoje strane.Svuda u Srbiji Srbi tako prave-oni koji su dosli sa Kosova,iz Bosne,Hrvatske kao i oni koji nisu Srbi mozda drugacije prave al* Srbi na gore opisani nacin.

Kosovo nije Srbija?

Je l mogu ovo c/p na Politiku:lol:

Svuda u Srbiji se burek pravi sa mašću/ili lojem i sa sirom ili mesom. Jaja u bureku nema.
A pite se prave na desetine različitih načina, zavisi od kraja u kom domaćica živi.

Mnogo je smešno kad neko ko veze nema sa kuvanjem i misli da je kečap i mesni narezak zdrava hrana krene da uči kuvarice da kuvaju.

U mom kraju je to - banica. :)

Što volim te neobične izraze za različita jela.

I gde god da odem volim da probam neko novo jelo. Na Goliji sam njupala fantastičnu pitu sa heljdinim korama i kozijim sirom. I mladu jaretinu pod sačom. U Sarajevu jedoh njihovu pitu ali mi se nije dopala. Ukusna jeste ali prejaka je tj. preteška za stomak. Mada je Sarajlije delju na 40+ samo puca i to vrući:sad2:

Kore kao kore nije isto da li su domace ili kupovne.

Domace kore za pitu recimo se prave tako sto se umesi testo,podeli na manje celine-kao na hlepcice,stavi se na cisti stoljnjak po kome se pospe brasno,razvuce se oklagijom svaki posebno a onda se razvlace rucno.
Kore se poprskaju uljem,doda se ono sa cime zelimo da pravimo pitu i stoljnjakom se umotaju.Krajevi se pokidaju,stave u neki hlepcic koji nije jos razvucen i smota se srce pite takozvano koje ide u sredinu tepsije.
Oko srca se savija ostatak pite dok tepsija ne bude puna i onda to ide u rernu.

Spomenule ste Kosovo,a ja Srbiju-zato sam napisala da mislim samo na Srbiju,ne na njen bivsi deo u kontekstu da objasnjenje vazi za Srbiju-kako se dole pravi zaista ne znam.

Poslednja izmena:

I gde god da odem volim da probam neko novo jelo. Na Goliji sam njupala fantastičnu pitu sa heljdinim korama i kozijim sirom. I mladu jaretinu pod sačom. U Sarajevu jedoh njihovu pitu ali mi se nije dopala. Ukusna jeste ali prejaka je tj. preteška za stomak. Mada je Sarajlije delju na 40+ samo puca i to vrući:sad2:

pa gde god da se ode ukusi su različiti...različiti su sirevi i načini proivodnje istog...
svaki kraj ima svoje specifičnosti...

...po mom ukusu lepseg mesa od mlade jaretine nema...

e baš planiram da je pravim ovih dana...al numem da razvlačim kore,pa ću s kupovnim...
valjda će liči na nešto,,,,
Imam ja neki lep recept koji je sa gotovim korama a potseca na banicu skroz...sad cu da potrazim fotke i recept.

A kad se razvuce velika kora, stavi tako velika, otvorena na tepsiju, pa se unutra stave sir i jaja, onda se onaj visak kore "ukarnera" prema sredini tepsije, ali da ipak u sredini ostane otvor, tu se preliju dodatno umucena jaja (ko voli) i na pecenje - e to se zove propec.

attachment.php

Za oko 750gr- 1kg gotovih kora (zavisi od debljine):

U pola kilogram kiselog mleka razmutiti jednu kockicu svezeg kvasca.
Dodati 300ml ulja, malo soli, i 6 puuunih kasika brasna (ja dodam ponekad kukuruzno).
Sve lepo umesati u ujednacenu masu.

Ovom smesom cetkicom premazivati svaku koru, lepo od ivice do ivice. Na pocetku kore staviti zeljeni fil, zarolati celu koru (kao za rolat) i staviti u pleh (ja uvek na papir za pecenje).
Mogu da se redjaju u krug, ili jedna pored druge, ili svaka za sebe, pa budu kao male pitice.
Ostave se neko vreme da narastu, pre pecenja mogu da se premazu jajetom, pospu susamom (ko sta voli) poprskaju malo uljem i idu na pecenje.

(Najbitnije od svega je da se kora cela lepo premaze i da krajevi ne ostaju suvi.)

Poslednja izmena:
attachment.php

Za oko 750gr- 1kg (zavisi od debljine):

U pola kilogram kiselog mleka razmutiti jednu kockicu svezeg kvasca.
Dodati 300ml ulja, malo soli, i 6 puuunih kasika brasna (ja dodam ponekad kukuruzno).
Sve lepo umesati u ujednacenu masu.

Ovom smesom cetkicom premazivati svaku koru, lepo od ivice do ivice. Na pocetku kore staviti zeljeni fil, zarolati celu koru (kao za rolat) i staviti u pleh (ja uvek na papir za pecenje).
Mogu da se redjaju u krug, ili jedna pored druge, ili svaka za sebe, pa budu kao male pitice.
Ostave se neko vreme da narastu, pre pecenja mogu da se premazu jajetom, pospu susamom (ko sta voli) poprskaju malo uljem i idu na pecenje.

(Najbitnije od svega je da se kora cela lepo premaze i da krajevi ne ostaju suvi.)

Ovo mora da je pita od gibanice?

Kore kao kore nije isto da li su domace ili kupovne.

Domace kore za pitu recimo se prave tako sto se umesi testo,podeli na manje celine-kao na hlepcice,stavi se na cisti stoljnjak po kome se pospe brasno,razvuce se oklagijom svaki posebno a onda se razvlace rucno.
Kore se poprskaju uljem,doda se ono sa cime zelimo da pravimo pitu i stoljnjakom se umotaju.Krajevi se pokidaju,stave u neki hlepcic koji nije jos razvucen i smota se srce pite takozvano koje ide u sredinu tepsije.
Oko srca se savija ostatak pite dok tepsija ne bude puna i onda to ide u rernu.

Spomenule ste Kosovo,a ja Srbiju-zato sam napisala da mislim samo na Srbiju,ne na njen bivsi deo u kontekstu da objasnjenje vazi za Srbiju-kako se dole pravi zaista ne znam.
bar priznajes da ne znas i ne pricas bez osnova o necemu sto ne znas

na kosovu i metohiji su srpske porodice, oduvek, bile brojne. troje i vise dece, petoro pa i sedmoro. samim tim i ishrana je bila domacinska, odmerena, skromna. pite su bile svakodnevni deo ishrane. razne pite. koje god postoje. razvlacenje kora kuci je bilo uobicajeno, cak mislim da se nikad nisu ni kupovale kore. i pite su bile sjajne. kao da ih sad vidim ispred sebe.

takodje su razvlacili i susili kore i dobijeli jufke. to je moglo da se drzi i koristi po potrebi

kosovski rostilj je bogat, kvalitetan i obilan. dobro je i suvo meso, domace, a kobaje su najbolje koje sam ikad igde jeo.metohija je poznata po ranom povrcu, paprika kao u leskovcu, a vinogradi nepregledni. kilonetri i kilometri, crno vino iz orahovca ili hoce - nije crno nego teget bre. pijes vino a sutra ti bude bolje. lekovito je

eeee....

ps @zauz. kosovo jeste srpsko. i dan danas su dole desetine hiljada nasih sugradjana i drzavljana. a stotine hiljda su pobegle pred nasilnicima i zlocincima. u kuci moje tazbine su svo vreme siptari. i u drugim kucama, stanovima i imanjima. e pa sad kazi da je to njihova kuca? gde ce ti dusa

Poslednja izmena:
idi bre Afro u pi***...gde sad spomenu jaretinu...:zbalavi:

:ceka:

Seljačka pita bude sa puuuno kajmaka, pa kad je pritisneš curi masnoća iz nje:lol:

Pokojna bakuta volela da jede i pravi tu masnu pitu od domaćih kora.
I pogačice sa čvarcima. Moje omiljene:zaljubljena:

...za sve je Pile kriva, evo vidis sad jos posle jaretine ona prica o pogacicama sa cvarcima:lol:

..joj bre ovde na temi da se ugojis od citanja:(

..neka, neka samo vi meni jacajte karakter:manikir:

Malo(ali malo) suvog dimljenog mesa da razbije monotoniju i salatni majonez umesto običnog po meni prave razliku.
I fino iseckano povrće je jako bitno,poludim kada osetim krupne kockice krompira u salati :)

Salatni majonez? :think: koja je razlika i kako da ga razlikujem od normalnog ovde u Beču? :rumenka: :lol:
A hoću da napravim nju jer je jeftina, a ukusna, tako da ću izbaciti dimljenog mesa :zplez:
Hvala na savetu za seckano povrće :ok:

Salatni majonez? :think: koja je razlika i kako da ga razlikujem od normalnog ovde u Beču? :rumenka: :lol:
A hoću da napravim nju jer je jeftina, a ukusna, tako da ću izbaciti dimljenog mesa :zplez:
Hvala na savetu za seckano povrće :ok:

Kako sada da objasnim razliku u ukusu ?
Mora da ima u Beču, posebno je pakovanje i piše salat,siguran sam da Thomy ima.

Evo,mada je ovde drugačija ambalaža:

http://www.amazon.co.uk/German-Thomy-Salad-Mayonnaise-With-Sunflower/dp/B003RG56EE

P.S. Šteta za meso. Onako da malo,diskretno da tu dimljenu notu,nikako da dominira. Stvar ukusa naravno.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back