Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo sreća što mi je kamera HD
Pogledajte prilog 321035

Samo ovol'ko magneta imaš? :lol:

rakel, ote mi rec iz usta
samo bi ja to malodrugacije formulisala - ala ti frizider ima kilometrazu kao moj! :lol: i ja sam morala da pocnem da kacim magnete bocno :ok:

na silu mi uvalila komsinica pola kile drozdine,kaze moras jos da vezbas.dzaba sto sam zadizala majicu,pokazivala stomak koji preliva... :(
sutra cu ujutru na bazen,uvece na rekreaciju,prekosutra cu da se tovim pogacima....

smoki, ljubomorna ti je bre komsinica!
ja bi joj tu dzordzinu kad zaspi sve izmazala po vratima, a ti kako hoces :lol:

rakel, ote mi rec iz usta
samo bi ja to malodrugacije formulisala - ala ti frizider ima kilometrazu kao moj! :lol: i ja sam morala da pocnem da kacim magnete bocno :ok:

smoki, ljubomorna ti je bre komsinica!
ja bi joj tu dzordzinu kad zaspi sve izmazala po vratima, a ti kako hoces :lol:

to je mamina komsinica u ledincima.inace ta zena ne spava,mlo odrema od deset do 3,a onda ceka do 4 i kaze muzu ajde bre da pijemo kafu,ne mogu vise da lezim :)
radi od jutra do sutra i stalno nama donosi svasta svasta....

Ovo danas bilo za rucak..nisam ja kuvala ali nisam mogla ni celu da pojedem
pljeskavica-1.jpg

danas sarme I punjene susene paprike, domaca supa od junetine I piletine sa dronjcima I coko banana kolac po zelji deteta. veceras proja. sebi sam za narednu nedelju I rucanje na poslu napravila humus koji cu da mazem na dvopek.

Јуче скувала сарме и за данас (иначе, то је поред пасуља и пуњених паприка једино јело које једемо два дана, јер моје дете тражи искључиво дневно скувано јело - дакле таптазе, што би рекли Турци).

Спрчкала и кохић, а за доручак крокети са сиром, ево и рецепта:

Замесити тврђе тесто од 2 јаја, 1 киселог млека (немојте експериментисати са јогуртом, павлаком и слично, није добро - пробала), 1 прашка за пециво, кашичице соли и филије тврдог сира.

Развући оклагијом на дебљину 3-4 мм и сећи крокете.

Пржити на умереној ватри (2 оптимално). Пре стављања у уље, развући прстима.

Једу се топли, са сиром и ајваром.

Вас ис дас
?

Како ви зовете комаде сира?

Сир се код нас прави у филијама, свака отприлике 250 грама.

Дакле, ради се о домаћем преврелом сиру, не о фетама и сличним измишљотинама, јер оне згњецаве тесто.

Јуче скувала сарме и за данас (иначе, то је поред пасуља и пуњених паприка једино јело које једемо два дана, јер моје дете тражи искључиво дневно скувано јело - дакле таптазе, што би рекли Турци).

Спрчкала и кохић, а за доручак крокети са сиром, ево и рецепта:

Замесити тврђе тесто од 2 јаја, 1 киселог млека (немојте експериментисати са јогуртом, павлаком и слично, није добро - пробала), 1 прашка за пециво, кашичице соли и филије тврдог сира.

Развући оклагијом на дебљину 3-4 мм и сећи крокете.

Пржити на умереној ватри (2 оптимално). Пре стављања у уље, развући прстима.

Једу се топли, са сиром и ајваром.
ide u ovo brasno ili ne

Кришке. Преврео сир, кисео* млад а кис'o?

Преврео сир значи да је дуго чуван, тврд је.

Такав сир имају на Златибору и око Краљева, па и овде код нас.

Таман посла да је кисео :)

- - - - - - - - - -

za dorucak lepinjice, za rucak bolonjeze.......

I ja prvi put cujem za filije, kazem isto kriske... Evo kaze mi dragi da mu se ciji da taj izraz koriste u novom pazaru....

Вероватно потиче из Турске, а ми имамо доста турцизама.

- - - - - - - - - -

ide u ovo brasno ili ne

Наравно да иде, ако сам написала "замесити тврђе тесто".

Ја обично ставим пола килограма кад имам тврд сир, ако је сир мекан треба више брашна.

Зато нисам прецизирала количину брашна.

Преврео сир значи да је дуго чуван, тврд је.

Такав сир имају на Златибору и око Краљева, па и овде код нас.

Таман посла да је кисео :)

- - - - - - - - - -

Вероватно потиче из Турске, а ми имамо доста турцизама.

Не бих рекао да је филија турцизам. Они то на мере, хватове или тако нешто...

Нисам прочитао тврд, после сам видео да си написала тврд, значи стар сир. Јесте, краљевачки, ал бољше копаонички или ко воли јаче сиреве и златарски, сјенички ;)

Не бих рекао да је филија турцизам. Они то на мере, хватове или тако нешто...

Нисам прочитао тврд, после сам видео да си написала тврд, значи стар сир. Јесте, краљевачки, ал бољше копаонички или ко воли јаче сиреве и златарски, сјенички ;)

Сјенички је фантастичан, само што га ја могу наћи само у Максију, и то ретко.

Зато узимам сељачки, "преврео" :zper:

Иначе, за теста сир и мора бити тврд.

Srecom, moj svekar nas je naucio ovde kad smo gde sta da nabavljamo domace I dobro....
Sad imam tog starog tvrdog sira, kupila u raskoj, sa golije, jako dobar, I kajmak njihov, znaci kasikom da ga jedes klot, divota, to nema gore u bg I ns da se nadje takac, sigurno.... U pazaru imaki tacno zenu na.pijaci kod koje kupujemo sireve, I njeni su super...

Нема у пијачним продавницама? Море, макло је греота да иду у крокете, добри сиреви су за мезе.

Код нас нпр. краљевачки је око 300, нижа категорија, али Краљево је познато и по кајмаку, тако да где се прави сир, онда се не купује кајмак..то бабе старе кажу да је испоштен сир. Не можеш да имаш и поштен сир и поштен кајмак.

Сјенички и копаонички су негде око 600 дин у јефтинијим продавницама, ја пазарим сирац на Зелењаку, само сир, јајца, павлаке, путер домаћи, паприке у павлаци и слично продају, коре за питу итд.. ;)
Златарски исто тако. Цене тих квалитетнијих сирева су 500-700. У нафураним продавницама не знам, нешто их заобилазим...оскудација.

Poslednja izmena:
za hleb nemam pojma,ali ja uvek kupim kilo mesa na veliku glavicu kupusa koja ima preko 2 kg.kad izdinstam meso u njega ubacujem jaje,pirinac i na jako sinto seckane kockice suvog mesa,negde oko 400 g.moja mama je uvek pravila sa suvom prsutom,al meni je preskupa.e sad koliko ces komada dobiti zavisi od toga kolike sarme pravis.moje su prave vojvodjanske,kao macija glava,jedna pa se preliva iz tanjira :lol:
dobijem oko 20 komada

mene nesto drugo zanima.muz stalno kuka kako samo pravimo kolace koje on ne voli,a on bi nesto kremasto pudingasto...:roll:
hocu za sutra da napravim mafine sa cokoladom i posebno sa jabukama,a interesuje me jel moze da se napravi posebno puding,pa da se u modlu uspe malo mase za mafin,pa malo pudinga od vanile,pa opet masa za mafin,pa da se ispece?

Ispeci mafine. Skuvaj pudding (od vanile pa dodaj rendanu čokoladu I kandirano voće ili od čokolade). Kad se mafini ohlade odseci im kapicu, tj. poravnjaj ih ili ih čak malkice izdubi pa sipaj pudding:)

Od kako nemamo psa, počeli su da nam se gomilaju ostaci hleba. Nema togo puno, ali nakupi se danima. Kad ostane više, pravim prženice, kad ostane manje, osušim pa sameljem za prezle.
E, sad, nakupilo se mnogo prezli pa ne znam šta ću sa njima. Spremala gomboce, evo, danas ću pohovati mozak, ali opet, ostaje previše za normalnu upotrebu.
Imate li neke ideje kako da iskoristim prezle ?

Како ви зовете комаде сира?

Сир се код нас прави у филијама, свака отприлике 250 грама.

Дакле, ради се о домаћем преврелом сиру, не о фетама и сличним измишљотинама, јер оне згњецаве тесто.

A kod nas su to velije: )

Elem, idem danas i neki sladoled sa kupim za uz americku pitu, moraa sve da bude po ps-u :D
Imacu 300 kile:zkez:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back