Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja inace mnogo volim vidikovacku pijacu i oko praznika i vikendom. :lol:

sad me ona gronik slanina podsetila na leksikone kada smo bili u osnovnoj. bilo je sramota odgovoriti na pitanje sta volis da jedes (omiljena hrana), bilo sta drugo osim pomfrita i u meku. kako smo bili iskomplexirani ko dec ybt. msm, nema veze sa temom, al' mi to pada na pamet.

...onda se nas dve srecemo povremeno tamo, a da ne znamo:)
...ja volim i idem svakog vikenda, makar i za salatu...isplati se 4 kom 100 dinara...i tako svasta nesto....
...a sto ima u tom delu gde je sir i kajmak i suhomesnato, covek koji prodaje cvarkeee....jooooooooj 850 dinara je bilo kg, a savrseni su...ja probala, nisam kupila...nisam karakter...

cijenim iskljucivo stari kajmak, koji je budjav. kajmak se ne moze praviti ispod 1000m nadmorske visine, potrebni su odredjena temperatura, promaja i zemljani sudovi.

mi u kuci smo uvek jeli, a i danas kad kupujem kupim samo takav, mlad kajmak koji je star tek dva tri dana..blago slan, i onako slozen kao talas..to, hrskavi hleb i paradajz - vrh!
i secam se kad se jednom tata vratio sa nekog puta i doneo taj stari kajmak u nekoj maloj kaci - zut kao maslacak, kiselkast i cvrst da je maziv samo na vrelom tostiranom hlebu..sestra i ja se stresle kad smo probale, mama nije htela ni da proba, a tata uzivao u njegovom ukusu..puna dva dana..
treceg dana otvorio frizider, ceprkao po njemu, pa pitao mamu - gde si stavila onaj kajmak..
a ona kaze - u kontejner, ubudjao se :lol:

Poslednja izmena:
Ja ne volim mlad kajmak, ni mlade sireve...nego sve onako zrele i jake.
Ovčiji obožavam, ali ga kupujem samo od jednog čoveka, od čije smo bake još kupovali kad sam bila mala i ne oseća se..bar ne onako intenzivno...

jao jesam vam rekla kad sam skoro kupila neki kozji jogurt - ukusan do bola i aromatizovan da ti je ukus u ustima kad ga popijes kao da si olizao celu kozu - svud po telu :sad2:

...onda se nas dve srecemo povremeno tamo, a da ne znamo:)
...ja volim i idem svakog vikenda, makar i za salatu...isplati se 4 kom 100 dinara...i tako svasta nesto....
...a sto ima u tom delu gde je sir i kajmak i suhomesnato, covek koji prodaje cvarkeee....jooooooooj 850 dinara je bilo kg, a savrseni su...ja probala, nisam kupila...nisam karakter...

rece mi drugarica koja zivi blize vidikovackoj pijaci da imaju neki i masine da seku to suhomesnato. al' nisma isla u halu. moracu pod hitno iduci vikend. meni trebaju cvarciiiiii....:zper: al' to za uskrs, da ne bude zabune. sad jos samo gulas od srca...lepo mi dodje da ga danas napravim.:prstic:

- - - - - - - - - -

sta ja pisem iduci vikend:eek:...vec ovaj sutra ili prekosutra.

Ja ne volim mlad kajmak, ni mlade sireve...nego sve onako zrele i jake.
Ovčiji obožavam, ali ga kupujem samo od jednog čoveka, od čije smo bake još kupovali kad sam bila mala i ne oseća se..bar ne onako intenzivno...

:huh: ja volim intenzivan ukus. a koziji jos vise. a volim svaki kajmak i sir i mladi i stari.
drugarica iz francuske donela ovciji sir sa plavom plesni. oci sam posle u tempu izbila sebi trazeci nesto slicno, ali nema. :rida: kakav je ono intenzitet, masnoca....

- - - - - - - - - -

ima na tarzaniji text
kao svi smo pisali omiljeno jelo: pizza, omiljeno piće: coca cola :lol:
a pritom od pice smo vidjali pogaču od dva prsta sa gumenim kečapom i parizerom ozgo
a od soka step sokiće na razmućivanje :)

da, da i pizza i coca cola. a ja coca colu skoro da sad i ne pijem, a nisma ni tada ludovala za njom. :lol:

:huh: ja volim intenzivan ukus. a koziji jos vise. a volim svaki kajmak i sir i mladi i stari.
drugarica iz francuske donela ovciji sir sa plavom plesni. oci sam posle u tempu izbila sebi trazeci nesto slicno, ali nema. :rida: kakav je ono intenzitet, masnoca....
i ja isto. mlade sireve ne priznajem ko sireve, a najvise volim kozije bas zbog mirisa i ukusa....sir mora da ima jak ukus i miris da bih pozelela da ga jedem samog a ne kao dodatak uz nesto (topljeni itd...)...kakvih kozijih i ovcijih ima po evropi da se nadje, to je ludnica :heart: inace ja se uvek usplahirim ko mlada siparica kad naletim na tezgu sa sirom na ferijama, pa probam sve redom dok ne nadjem sta mi se svidja i onda to pazarim pa odem kuci da jos jedem :rumenko: trenutno jedem najvise neki spanski masni koziji sa ruzmarinom i fetu od koze...i plavi sir je tu redovna postavka, on uz sve moze :zper:

i ja isto. mlade sireve ne priznajem ko sireve, a najvise volim kozije bas zbog mirisa i ukusa....sir mora da ima jak ukus i miris da bih pozelela da ga jedem samog a ne kao dodatak uz nesto (topljeni itd...)...kakvih kozijih i ovcijih ima po evropi da se nadje, to je ludnica :heart: inace ja se uvek usplahirim ko mlada siparica kad naletim na tezgu sa sirom na ferijama, pa probam sve redom dok ne nadjem sta mi se svidja i onda to pazarim pa odem kuci da jos jedem :rumenko: trenutno jedem najvise neki spanski masni koziji sa ruzmarinom i fetu od koze...i plavi sir je tu redovna postavka, on uz sve moze :zper:

Amin.

Onaj bljutavi mladi ni na fotografiji ne volim videti.

Jela sam koziji grčki i španski ovčiji sir. Mmmm, preukusni su. Francuske neću ni da pominjem. Holandski žuti tvrdi sir, pojma nemam kako se zove, ali ima ukus kao jako slan kačkavalj, malko rezi i nije gorak poput švajcarskog je oooodličan. Bugari imaju sjajan domaći puter, ide uz vrć hleb i onu njihovu crvenu kobacicu...liči na pirotsku peglanu samo je ljuta i pikantna.

tjuti znam...bolje da nikada nisam saznala. :rida: ovaj je bio takav sir za neko vince i uzivancija. stvarno volim intenzivne ukuse, neobicne, al' ne bezim ni od tzv. tradicionalnih jela. licno mi bas odgovara povremeno da presecem cudnjikavu hranu za nase podneblje nekim jelom tipa pasulj, proja, krompir paprikas, sarma...

Je l to onaj uvaljan u ruzmarin?:rida:

Meni je šaran OK, som mora u marinadu bar 12 sati, a amur i tolstolobik su dobri za riblje kobasice s tim da prvo ko i som idu u marinadu.
Losos, a tuna pogotovo budu sjajni kao presni ako se iseku na filete debljine 2-3 santimetra i prvo istrljaju limunovim sokom, a potom solju i ostave jedno pola sata na stranu da ih ta kombinacija ,,preradi"!
Posle se mogu jesti a da ne znaš šta je dosta!
limeta ih jos bolje spece,valjda ima vecu koncentraciju kiseline, i dobijes nesto slicno ko ceviche.mene posle toga pece sluzokoza u ustima, obzirom da se takve stvari neretko i zaljute :neutral: jednom mi od ljute paprike izaslo nesto ko opekotine po jeziku :neutral:
medjutim nisam fan kombinacije limuna i ribe jer limun po pravilu ubije ukus ribe koji bas volim. ali tuna i losos su savrseni presni, meni od svih japanskih djakonija koje probah do sada najmilije kad dobijem sashimi onako krupno secen, vasabi i soja sos :lol: posebno volim te ribe sa jacim ukusom, a losos i tuna to jesu.

Amin.

Onaj bljutavi mladi ni na fotografiji ne volim videti.

Jela sam koziji grčki i španski ovčiji sir. Mmmm, preukusni su. Francuske neću ni da pominjem. Holandski žuti tvrdi sir, pojma nemam kako se zove, ali ima ukus kao jako slan kačkavalj, malko rezi i nije gorak poput švajcarskog je oooodličan. Bugari imaju sjajan domaći puter, ide uz vrć hleb i onu njihovu crvenu kobacicu...liči na pirotsku peglanu samo je ljuta i pikantna.
od holandskih secam se da mi je old amsterdam ostao u srcu..on je taj zuti tvrdi mirisni tip :heart: imaju i oni solidne kozije ali licno vise volim spanski/italijanski nacinin tretiranja istih, aromaticniji su mi.
tjuti znam...bolje da nikada nisam saznala. :rida: ovaj je bio takav sir za neko vince i uzivancija. stvarno volim intenzivne ukuse, neobicne, al' ne bezim ni od tzv. tradicionalnih jela. licno mi bas odgovara povremeno da presecem cudnjikavu hranu za nase podneblje nekim jelom tipa pasulj, proja, krompir paprikas, sarma...
za proju i pite su nasi sirevi definitivno najbolji...oni sto kupujes od brkatih baba po pijaci...ja pravim od raznih i bude ok ali nije to to :)
Je l to onaj uvaljan u ruzmarin?:rida:
pa ne znam tacno nisam videla ceo kolut, ali pretpostavljam jer mu je korica cela prekrivena ruzmarinom. ne znam koja je tehnologa pravljenja tog sira, ali definitivno taj ruzmarin ovako ili onako pusti ukus i ceo sir se blago oseca na njega...

od holandskih secam se da mi je old amsterdam ostao u srcu..on je taj zuti tvrdi mirisni tip :heart: imaju i oni solidne kozije ali licno vise volim spanski/italijanski nacinin tretiranja istih, aromaticniji su mi.

za proju i pite su nasi sirevi definitivno najbolji...oni sto kupujes od brkatih baba po pijaci...ja pravim od raznih i bude ok ali nije to to :)

pa ne znam tacno nisam videla ceo kolut, ali pretpostavljam jer mu je korica cela prekrivena ruzmarinom. ne znam koja je tehnologa pravljenja tog sira, ali definitivno taj ruzmarin ovako ili onako pusti ukus i ceo sir se blago oseca na njega...

To je taj. Dobih ceo kolut i naravno utamanili smo ga porodično za par dana. Doduše kolut je bio mali:prstic:
A ima i sličan sir samo uvaljan u tucanu ljutu papriku. Mada je meni ovaj sa ruzmarinom ukusniji. Ruzmarin mu da taj specifičan šmek.

jeste pretpostavljam,ima tih raznih kombinacija i sad sam se setila, zacina kojih hoces pa cela korica dobro nacickana. ovde gde kupujem ga seku i vakumiraju da se ne bi osusio kad stoji u vitrini, ali sad kad me podseti videla sam ih i cele sa raznim kombinacijama zacina.

jeste pretpostavljam,ima tih raznih kombinacija i sad sam se setila, zacina kojih hoces pa cela korica dobro nacickana. ovde gde kupujem ga seku i vakumiraju da se ne bi osusio kad stoji u vitrini, ali sad kad me podseti videla sam ih i cele sa raznim kombinacijama zacina.
Sad mi se jede sir sa ruzmarinom. Šmrc.

Koliko sam shvatila iz priče osobe od koje sam dobila sir, postoji čitava "filozofija" mezetluka tj. koji suvomesnati proizvod i koje vino idu uz taj sir. Meni je uz sir stigao kulen, goveđi, uvaljan u beli i zeleni biber i jaaaako suvo belo vino. Kombinacija za desetku.

(sad moram prestati da pišem na ovu temu, krči mi stomak)

To je taj. Dobih ceo kolut i naravno utamanili smo ga porodično za par dana. Doduše kolut je bio mali:prstic:
A ima i sličan sir samo uvaljan u tucanu ljutu papriku. Mada je meni ovaj sa ruzmarinom ukusniji. Ruzmarin mu da taj specifičan šmek.

..takve sireve prave i kod nas...ja sam kupovala i sa ruzmarino, i ljutom papricico, i jos nekim aromaticnim biljcicama...pa dimljene razne,
ali su svi bili kravlji, radjeni tako kao manji kolutovi...doduse ovde u Bg nisam videla ali jesam u CG, i kad sam se raspitivala odakle je
rekose da to neki rade u Kg, pa donose...e pa sad ko moze da to tamo nadje moze da uziva, sigurna sam i po manjoj ceni...tamo je bio
8,50e za kilogram...

pravi vindija neke zanimljive sireve, al ih ovdje nazalost nema
i ako negdje naidjete na livanjski sir mljekare livno
obavezno sebe pocastite
nije jeftin, za domaci sir, al vrijedi svaku paricu

nego, odo ja gledat kolica, a javlja mi se da cu i neki sir pazarit u povratku :lol:

pravi vindija neke zanimljive sireve, al ih ovdje nazalost nema
i ako negdje naidjete na livanjski sir mljekare livno
obavezno sebe pocastite
nije jeftin, za domaci sir, al vrijedi svaku paricu

nego, odo ja gledat kolica, a javlja mi se da cu i neki sir pazarit u povratku :lol:
Livanjski je odličan , isti potpuno kao Paški , a duplo jeftiniji , mislim da je u Sarajevu zadnji put bio manje od 15 e kg ,al vredi svaki dinar .
Kod nas industrijski najsličniji tome je bio ovčiji sir Selam Zrenjaninskog Mlekoprodukta al ga nisam video dugo , a solidne zamene su i Pekorino i Pekorino Makedoniko,takodje ovčiji koji pravi makedonska ispostava Imleka ,a ima ih svuda ,za paste odlični . :ok:

Livanjski je odličan , isti potpuno kao Paški , a duplo jeftiniji , mislim da je u Sarajevu zadnji put bio manje od 15 e kg ,al vredi svaki dinar .
Kod nas industrijski najsličniji tome je bio ovčiji sir Selam Zrenjaninskog Mlekoprodukta al ga nisam video dugo , a solidne zamene su i Pekorino i Pekorino Makedoniko,takodje ovčiji koji pravi makedonska ispostava Imleka ,a ima ih svuda ,za paste odlični . :ok:

ima selama tu i tamo u maxiju
a livanjski sam uzimala u brckom u nekom hipermarketu
oko 12 evra bio kilogram
iz moje perspektive jeftino za ok sir
a jeo mi se sad u trudnoci samo tako
i ko kod dolazi iz bih ja mu samo za taj sir kukala :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back