Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a juče sam pravio humus - s pečenim leblebijama :sad2:
kupila moja pametnica pečene rekli joj da može
i ja ih sameljem, sameljem i dve šake oraha, smiksam kašu od susama, i dodam ulje, kurkumu, papiku, so...
nije grozno, naprotiv, ali sve hrskaju one leblebije, nema onu kremastu strukturu...
al što se kaže - neće da se baci
iliti za dobru svinju...

Моја мама је за моје рођендане правила васину и воћну са шлагом.

Ја сам наручивала из хотела "Москва", пошто нисам вична мешењу.
Vasina je kraljica i carica svih torti, jako zahtevna i komplikovana, ali je to za mene najvece konditorsko dostignuce.
Tu i tamo sam je i sama pravila, uvek sam bila " uzbudjena" zbog onih belanaca, nekada i nisu bili kako treba, ali
je prolazilo.
Meni je neshvatljivo da neko koristi nutelu , pa i shlag iz kesica, to je za mene sviranje qrtzu.

Vasina je kraljica i carica svih torti, jako zahtevna i komplikovana, ali je to za mene najvece konditorsko dostignuce.
Tu i tamo sam je i sama pravila, uvek sam bila " uzbudjena" zbog onih belanaca, nekada i nisu bili kako treba, ali
je prolazilo.
Meni je neshvatljivo da neko koristi nutelu , pa i shlag iz kesica, to je za mene sviranje qrtzu.

cini ti se
ako sam je ja u stanju napravit onda moze svako
al jeste jedna od najboljih torti ikad i meni najdraza

, pa i shlag iz kesica.

Tacno,ne treba koristiti slag iz kesica jer vrlo brzo to nije to.

FR958282.gif

Ne pada kao obican slag.

Ma zayebu me ta belanca kuvana na pari, tu se mora biti jako obazriv.
A jeste stvarno vrh.
Imam nekih desetak predloga kako to raditi pa se uvek nesto uzbudim i ne znam kome carstvu da se priklonim:D

ja prije pravila s bjelanjcima
al ja to ne volim jest
pa sam za onaj zasnji fil batalila bjelanjca
i stavim slatku pavlaku, mlijecnu, naravno
nije to vise u slovo vasina torta, znam
al mi vise tako volimo

cini ti se
ako sam je ja u stanju napravit onda moze svako
al jeste jedna od najboljih torti ikad i meni najdraza

i meni :)

˝Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje. Da li je priča istinita ili ne, nije ni važno, ali je bitno da ova torta spada u legende kulinarstva i da je svaka žena treba bar jednom u životu da je napraviti.˝

je prolazilo.

to mi je omiljena torta pored markize...volim kada je ukus komplexan.

@tema boranija sa belim mesom.....i to ima da se jede i sutra, ako se ne predomislim.

Jesam li ja jedina koja ne voli Vasinu tortu?
Reforma je zakon :ljutka:

Elem, ja se spremam da mesim sebi hleb od mesanog brasna sa semenkama, ali nikako da se odlucim da li cu sa kvascem ili bez.
Generalno mi je svejedno jer ovi moji ne jedu nijedan. Samo beli kupovni.
Bice verovatno sa kvascem jer sam ga nacela za testo za picu, a ne bih da zamrzavam ostatak.

dajte proveren recept za Jaffa kolac, Jaffa kocke, sta god :D

Mmmmm obožavam! :heart:

Jafa kocke:

Biskvit: 4 jaja, 12 kašika šećera, 24 kašike mleka, 24 kašike brašna, 24 kašike ulja, 1 vanilin šećer, 1pp.

Fil od pomorandže: 2 zaleđene, pa izrendane pomorandže, 3 kašike marmelade od kajsije, 1/2 dl vruće vode, 1 kašika šećera

Preliv: 250 gr čokolade za kuvanje

Priprema: Peći biskvit u plehu 25x33 na 180 stepeni. Iseći biskvit na pola. Gornju polovinu izmrviti sa filom od pomorandže i preliti preko donje kore. Preko fila rastopiti čokoladu. U original receptu piše da u čokoladu ide 1/2 l slatke pavlake, ali ja nisam nikada tako pravila. Samo čokolada, možda i malo ulja i mleka i to je to.

Jesam li ja jedina koja ne voli Vasinu tortu?
Reforma je zakon :ljutka:

Elem, ja se spremam da mesim sebi hleb od mesanog brasna sa semenkama, ali nikako da se odlucim da li cu sa kvascem ili bez.
Generalno mi je svejedno jer ovi moji ne jedu nijedan. Samo beli kupovni.
Bice verovatno sa kvascem jer sam ga nacela za testo za picu, a ne bih da zamrzavam ostatak.

Nisi. Ni ja je ne volim, iako sam svaštojed. Jedem je samo ako nema nikakva druga.

Kuvala krompir paprikaš. Deci dodala viršle. mužu i meni domaće kobasice.

P.S. A ovaj jaffa kolač mi nikada ne uspe. :( To je čudo jedno kako ja ne umem da napravim ta testa sa uljem unutra. :rida:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back