Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Данас грашак са сувим месом, густ, и пире кромпир.

Баш дуго нисам кувала грашак, ужелели смо га се.

Šta je to tačno? Suhomesnato ili...?

То је димљено месо, ми то зовемо сушено, јер заправо много дима и не дође до њега.

Суши се у пушницама које су посебно грађене само за то (непечена цигла, испод ложиште, преко тога лим, па ред песка, а горе на кукама дугачка парчад чистог меса, ребара и сланине).

Не знам да ли се тако суши и у другим крајевима, видим да сада праве те пушнице и од лима, али месо није тако добро.

А укус и мирис који даје јелу је непоновљив.

http://www.purintabelle.de/gemuese.php

Trebao bih se pridrzavati ove tabele sto se ishrane tice. Ljudi koji imaju odredjene tegobe sa purinom (valjda se tako i na srpskom kaze) i sa mokracnom kiselinom bi trebali izbegavati odrenjene namirnice.
Ovo gore je samo tabela za povrce, inace levo imas i za meso i voce i sve ostalo. Mleko bih trebao vise da pijem, a ja se ne secam kad sam zadnji put popio solju mleka.

Ako te nesto vise zanima - pitaj slobodno. Uglavnom, ljudi koji imaju reumu (od koje imas 400 raznih varijanti) se zezaju sa ovom i slicnim tabelama.

Ja volem grasak...ali mi skodi zdravlju. :sad2:

Па јуче си кувао пасуљ, а грашак ти шкоди?

Или просто не волиш грашак, па се сад вадиш :)

- - - - - - - - - -

najezim se kad neko stavlja suvovinu u takva jela :sad2:
zna se gdje ide suvovina, u hagra, kupus, kakve chorbe i grashak :(((((((((((((

Иде у све то што си побројао, али и са грашком је фантастично, пробај једном.

Ђувеч од кромпира је исто одличан, као и тарана.

Ма, кад је месо добро, где год да га ставиш, иде.

- - - - - - - - - -

Pa gde sam ja to napisao da ne jedem grasak ili pasulj? To sto mi skodi je jedna stvar, to sto ga ja ipak jedem s´vremena na vreme - druga stvar. Uglavnom posle toga usledi dva dana kukanja, ali Boze moj - na muci se poznaju junaci. :mrgreen:

U grasak ne stavljam suvinu. Uglavnom teletinu, govedinu, piletinu... ali moze i suvo meso, kao sto ti pravis. Sto da ne... ;)

Pa gde sam ja to napisao da ne jedem grasak ili pasulj? To sto mi skodi je jedna stvar, to sto ga ja ipak jedem s´vremena na vreme - druga stvar. Uglavnom posle toga usledi dva dana kukanja, ali Boze moj - na muci se poznaju junaci. :mrgreen:

U grasak ne stavljam suvinu. Uglavnom teletinu, govedinu, piletinu... ali moze i suvo meso, kao sto ti pravis. Sto da ne... ;)

Остало нешто од јесени, па да се не баци :mrgreen:

Иначе, ја грашак обожавам, могу и посан да једем, али ови моји жути мрави само муљају кутлачом у нади да ће наћи парче меса :zcepanje:

- - - - - - - - - -

probao sam mnogo puta, mama voli isto tako da sprema, al meni se ne dopada. taranu nisam nikad jeo ne znam sta je to

Остало нешто од јесени, па да се не баци :mrgreen:

Иначе, ја грашак обожавам, могу и посан да једем, али ови моји жути мрави само муљају кутлачом у нади да ће наћи парче меса :zcepanje:

Grašak jedino posan i mogu da jedem.
Dinstan na vodi, eventualno samo sa malo šargarepice i nekih začinskih biljaka.
U bilo kojoj težoj varijanti i sa, nedajbože, lukom - sadržaj žekija mi se pretvori u kamen od kojeg mi obavezno kreće peglica :S

probao sam mnogo puta, mama voli isto tako da sprema, al meni se ne dopada. taranu nisam nikad jeo ne znam sta je to

Тарана је тестенина која се спрема у нашим крајевима.

Тесто се прави од брашна, соли, јаја и киселе воде.

Развуку се таааанке коре, расеку по средини на неколико места и оставе на сунцу да се суше.

Онда се онако суве поломе и спремаш јело како желиш.

Као ђувеч са пилетином или сувим месом, скуваш је на густо са млеком и мало соли, као макароне - класично, са сиром.

Много је укусније од купљених тестенина, али је уметност направити добро тесто.

- - - - - - - - - -

Grašak jedino posan i mogu da jedem.
Dinstan na vodi, eventualno samo sa malo šargarepice i nekih začinskih biljaka.
U bilo kojoj težoj varijanti i sa, nedajbože, lukom - sadržaj žekija mi se pretvori u kamen od kojeg mi obavezno kreće peglica :S

Ја црни лук никада не стављам у јело.

Супруг не подноси, па ја и госпођица кад се ужелимо испржимо са јајима само за себе :mrgreen:

U Voši se tarana sprema samo od jaja i brašna, tvrdo se umesi i onda se kida prstima i tako sveža koristi.
Mislim, može i da se suši ali nikada ne pretekne.
I tarana u mleku je kod nas jedna od varijanti slatkog doručka <3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back