Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pašteta od lososa nikako ne bi bila upropaštavanje
al je skupa delicija :(

Не волим баш паштете, а рибље поготово.

Парче квалитетног лососа је парче квалитетног лососа, и није му потребно ништа више.

Било би ми жао да било шта додајем.

ćorba od zelja
faširane
grašak-pire

- - - - - - - - - -

oprane pečurke na listiće
na zagrejano ulje
so biber muskantni orah mirodjija kašika senfa
pavlaka individualno

A sitno naseckan crni luk?
Ja ranije nisam bila stavljala biber, pa sam posle krenula ali lepo mi je i bez bibera.
Pravila sam varijantu sa pomešanim senfom i pavlakom...
Onako - nisam ni oduševljena ni neoduševljena.

Je l grašak pire pomešani pire-krompir sa graškom ili je to samo varivo od graška?
To je jako ukusno...

vidim da se ovde često sprema spanać ili samo spanać
i to nekako napišu da meni zvuči pretenciozno kao da se sprema fazan
:confused:

Сад је сезона зелениша.

Ја лично волим све: и коприве, и кисељак, и блитву, и спанаћ, и штавињак...

Једном на пијаци нема ништа од зелениша, а мени се једе пита.

Питам баку има ли нечег зеленог, она каже - само репа.

ОК, купим ја, направим питу и нико не примети разлику :eek:

А овакав израз је био и баби кад сам јој рекла да од тога правим питу, сармице, чорбице, све што иначе правим.

Каже - дете, то ми у селу дајемо стоци :zcepanje:

A sitno naseckan crni luk?
Ja ranije nisam bila stavljala biber, pa sam posle krenula ali lepo mi je i bez bibera.
Pravila sam varijantu sa pomešanim senfom i pavlakom...
Onako - nisam ni oduševljena ni neoduševljena.

Je l grašak pire pomešani pire-krompir sa graškom ili je to samo varivo od graška?
To je jako ukusno...

meni luk nije obavezan al svakako ne škodi

pire mi je sve kao za krompir-pire samo s malo brašna
kesa graška (samo grašak), so, puter, mleko, brašno, mirodjija i ispasirano

Не волим баш паштете, а рибље поготово.

Парче квалитетног лососа је парче квалитетног лососа, и није му потребно ништа више.

Било би ми жао да било шта додајем.

ne bi ni meni palo na pamet da nije spomenuta pašteta :)
niti sam je pravio

al mi se u glavi stvorio recept kako bih napravio tu paštetu od lososa

ne moš ka kažeš da bi odbila rio mare pate na tostu ;)

Сад је сезона зелениша.

Ја лично волим све: и коприве, и кисељак, и блитву, и спанаћ, и штавињак...

Једном на пијаци нема ништа од зелениша, а мени се једе пита.

Питам баку има ли нечег зеленог, она каже - само репа.

ОК, купим ја, направим питу и нико не примети разлику :eek:

А овакав израз је био и баби кад сам јој рекла да од тога правим питу, сармице, чорбице, све што иначе правим.

Каже - дете, то ми у селу дајемо стоци :zcepanje:

pa daju kad imaju, a mi kad za tri veze zelja damo 100 dinara, drugačije gledamo na to. Da ne kažem da mi tri veze nisu dovoljne, ne računajući uopšte ono što ću da umotam u to lišće.
Još ove godine nije ni skupo kako je znalo ranije da bude.
A sve je manje-više isto- lišće, lišće....

Pravila domace "sardine".
Kupila 1kg papalina,odsekla glave ocistila od iznutrica ( to je malo gnjavaza, ostalo je cas posla )
Jednu kolicinu sam stavila u serpu, prelila uljem da ogrezne pa u rernu na 120 stepenu, sat vremena. stavila samo lorber i biber u zrnu

Fotografija1666_zpsb3cc12a1-1.jpg

Drugi deo sam skuvala na pari ( videla na youtube kako to rade u fabrikama ): iznad serpe sa kljucalom vodom stavila cetku sa ribicama, prekrila folijom i pola sata kuvala .Stavila u teglu,nalila uljem i koju kap limuna sipala. Ove su puno mekse i vise mi se svidja ovaj nacin

Fotografija1664_zps87f118f9-1.jpg

Deo ribica iz rerne sam iskoristila da ih napravim sa povrcem; jedan deo sam pomesala sa lovackom paprikom ( iz zimnice), drugi deo prelila domacim kecapom

Fotografija1667_zpsbd8f467f-1.jpg

Probala po malo od svega, super je, mada mislim da ce biti jos lepse kad odstoji do sutra

Pravila domace "sardine".
Kupila 1kg papalina,odsekla glave ocistila od iznutrica ( to je malo gnjavaza, ostalo je cas posla )
Jednu kolicinu sam stavila u serpu, prelila uljem da ogrezne pa u rernu na 120 stepenu, sat vremena. stavila samo lorber i biber u zrnu

Fotografija1666_zpsb3cc12a1-1.jpg

Drugi deo sam skuvala na pari ( videla na youtube kako to rade u fabrikama ): iznad serpe sa kljucalom vodom stavila cetku sa ribicama, prekrila folijom i pola sata kuvala .Stavila u teglu,nalila uljem i koju kap limuna sipala. Ove su puno mekse i vise mi se svidja ovaj nacin

Fotografija1664_zps87f118f9-1.jpg

Deo ribica iz rerne sam iskoristila da ih napravim sa povrcem; jedan deo sam pomesala sa lovackom paprikom ( iz zimnice), drugi deo prelila domacim kecapom

Fotografija1667_zpsbd8f467f-1.jpg

Probala po malo od svega, super je, mada mislim da ce biti jos lepse kad odstoji do sutra
U kojima se manje osete kosti ?

iseckao slaninicu sitno uprzio je do mrvica pa u toj masti otopio dobru krisku sjenickog punomasnog sira, zacinio frisko namlevenom "italijanskom kombinacijom /par vrsta bibera, bosiljak, ruzmarin its/ " i ubrkao u sve to jos uvek u tiganju siroke rezance pa na vatru jos malo da se sjedini :D
da se "prozme" :D
pazite da testo ne bude skroz kuvano kad ide u tiganj i slobodno neka ima i malo vode od kuvanja, dok se prozme ta voda ce ispariti :ok:

mi danas paprikas
sutra sarmice od zelja, za dva dana...

a veceras, tj uskoro cu lepo da izdubim jabuke i punim orasima ko za tufahije, al da zapecem s testom biskvitnim u rerni i odgore slagic i cao, to je bas lepo

Poslednja izmena od moderatora:
i morala sam veceras praviti, malo sam improvizovala

jabuke s orasima u testu
(recept je s coolinarike, u zagradi cu da pisem moje izmene i zapazanja)

jabuke:
10-15 jabuka, (koristila sitnije ajdare, u kalup 26 precnika stalo 9 komada), 100 g mljevenih oraha (ja sam samlela malo vise oraha i dodala toliko i plazme mlevene) , 1 žlica šećera (moze i kasika, dve vise...), mleko

biskvit:
5 jaja (ja stavila 6), 5 žlica šećera, 7 žlica brašna (stavila sam 8), 1 vrećica praška za pecivo, 4 žlice tople vode, (ja sam dodala jos i jedan vanilin secer, par kapi arome vanile i cimeta po ukusu)

za dekoraciju:
2 vrećice šlag pjene (umutila sam neki slag krem sto sam imala a prethodno sam namazala pecen kolac ostatkom nadeva od jabuka)

priprema:
1. Najbolje je uzeti sitnije jabuke i poredati ih u gusto, tako da, kada režete kolač, na svakom komadu imate jabuke i oraha.
2. Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. Vrelim mlijekom popuriti orahe pomiješane sa žlicom šećera. Jabuke poslagati u lim premazan margarinom, napuniti ih orasima i staviti u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva da se peku 20-ak minuta. Kada dobiju žutu boju, preliti ih smjesom za biskvit. Peći još 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kada je biskvit pečen (ja sam moj morala duze malo da pecem, oko 5 minuta, jer imam mator sporet i rernu koja nije najsjajnija, u poslednje vreme me malo zezaju grejaci, no... i opet mi malo ostalo zivkasto u sredini, al sledeci put ima da ga pecem 30 minuta :mrgreen: msm tako mi i treba kada nisam bockala cackalicom... )
3. Na hladno staviti šlag i držati u hladnjaku.

(dodala bih da ja pecen kolac izvrnem naopacke na tacnu, stavr navike samo, ne morate to da radite, premazala sam ga ostatkom fila od punjenja - orasi, plazma i mleko, te ukrasila slag kremom umucenim kada se kolac ohladio...)

fotkice su moje
10151856_1425166907733427_8576975433950850129_n.jpg
10155893_1425166904400094_5323989242293088686_n.jpg
10151909_1425166911066760_6786127904479805238_n.jpg

za kolac sve preporuke, pravila sam ga vec par puta, znaci nije nesto sto pravim prvi put

...super Bokice, ja sam ovaj kolac "otkrila" u vreme inflacija, mi smo ga zvali "prevrnuta torta"...kad nisam imala cele jabuke, za punu tepsiju desavalo se da ono sto
imam isecem na cetvtrina pa pospem mlevenim orasima pre pecenja, s tim sto sam na dno tepsije sipala secer da pokrije dno, i na to redjala jabuke, pa preko
pola mlevenih pola seckanih oraha..kad se ispece do pola ja sam pravila testo slicno kao patispanj, i odozgo slag...svi smo bas voleli...tako kao ti sto si napravila
je lepse, a i malo komplikovanije...u svakom slucaju, odlicno izgleda :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back