Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...lepo, lepo....eno ima jos...a to je i bio cilj....ja ne pravim nista sa belim brasnom, jer retko mesim....pa kad vec to radim onda koristim integralno ili kukuruzno (projino) brasno....
...sta ima da pogresis kod gibanice?

...ako se plasis da ce biti suva, prelij je sa jogurtom/mlekom, pola-pola...neka malo odstoji i onda peci nema sanse da bude suva...

Ma kakav jogurt, kaaajmak sestro, kajmak. Nema gibanice ako ti masnoća ne curi niz bradu:malav:

....Pile jel tebe rodila moja majka:eek:
...tako ona, ne racuna gibanicu dok joj ne curi masnoca do lakta:malav:

...e ja bas tako ne mogu....pa zato jogurt:)

Ma ne mogu ni ja. Više volim suvlju pitu no gibanicu nego me tvoj post podsetio na pokojnu bakutu. Dođem jedan dan kod nje a ona i komšinica delju gibanicu koja pliva u masnoći, puna gledićkog kajmaka, od domaćih kora (onih sa plotne). A bakuta imala problem sa želucem (doktor joj prepisao dijetu) a komšinica srčani bolesnik sa masnoćom mnogo iznad dozvoljene granice:lol:
Kajmak harikiri.

Gibanicu pravim sa sirom i jogurtom. Od kora uvek imam 2 visak :dash: Potapam ih u fil, ne redjam red kora red fila, jer su iz zamrzivaca i kad se otope nekad krenu bas da se raspadaju.
Znaci kad sve to lepo poredjam u pleh da dodatno prelijem sa jogurtom/mlekom...

Imala sam recept za proju u koje je islo samo kukuruzni griz i bila je super i mogla je dugo da stoji, ali sam ga negde zaturila, pa dok ga ne nadjem ocu da probam nesto drugo, a nikad nisam pravila mesano kukuruzno brasno ili palenta sa obicnim brasnom.

Ma ne mogu ni ja. Više volim suvlju pitu no gibanicu nego me tvoj post podsetio na pokojnu bakutu. Dođem jedan dan kod nje a ona i komšinica delju gibanicu koja pliva u masnoći, puna gledićkog kajmaka, od domaćih kora (onih sa plotne). A bakuta imala problem sa želucem (doktor joj prepisao dijetu) a komšinica srčani bolesnik sa masnoćom mnogo iznad dozvoljene granice:lol:
Kajmak harikiri.

....ja kajmak obozavam, zato ga NE kupujem:sad2:

....e tako moja majka, doduse ne stavi kajmak, al zamasti toliko da ti se slosi cim pogledas u gibanicu, a ona jede kao da joj je zadnje u zivotu,
pritom ima visok pritisak, i secer, i svasta nesto zbog cega ne bi smela ni da gleda u tako nesto...al' dzaba ja pricam ic me ne konstatuje...

Danas opet čorba od bundeve, nije loša bila prošli put pa da repriziram. Pire od karfiola i šargarepe, nedavno pominjan, ali ću ubaciti i koji krompir, kfc salata, i , sin je obećao da će ispeći batake sa nekim začinima u rerni...

Kad pravite proju jel stavljate bas kukuruzno brasno ili moze i palenta? Jel tada isti donos materijala? (Vidi se da nemam veze sa pravljenjem iste :D )
Affro kako je ispala sa integralnim brasnom?

Danas opet pokusaj gibanice videcemo na sta ce da lici mada se nesto ne nadam uspehu :(

Neo wolf, ja obicno ovako: jedna casa kukuruznog griza (ja to zovem palenta, kupujem zeleno pakovanje sa decakom, moje dete inace svaki dan trazi da jede palentu skoro pa to uvek imam), jedna kukuruznog brasna (to valjda zovu projino brasno) a tu trecu gde ide psenicno do pola napunim belim i pola ovim kao sto ima Affro na slici. Nije to realno integralno brasno, to je neka mesavina. Tako mi ispadne najlepse.

Ako ti je za utehu, ja ne umem da napravim gibanicu i vise ni ne pokusavam. Jedino mi je pristojno ispadala neka jogurt pita sa mesom, dobila recept od drugarice, evo kopiracu ga ovde ako nekog zanima. To je vec (meni) varijanta sa rucak. Lepo je sa heljdinim korama.

- - - - - - - - - -

Jogurt pita s mesom

Sastojci
1 pakovanje gotovih kora
500 gr mljevenog mesa
100 gr svjezeg sira
1 litar jogurta
100 ml pavlake
2 jajeta
pola glavice crnog luka
pola praska za pecivo
malo soli
Priprema

1. Umutiti jaja pa dodati jogurt i pavlaku, malo posoliti, dodati prasak za pecivo i sve dobro izmjesati.
2. U mljeveno meso nasjeckati luk sto sitnije, izmjesati, zaciniti po zelji i malo proprziti.
3. Kore podijeliti na dva jednaka dijela.
4. Uzimati po jednu koru, prepoloviti je, zguzvati, umociti u smjesu sa jogurtom (ne trebate pretjerano natapati) pa slagati u nauljen kalup.
Postupak ponavljati dok se ne potrosi jedna polovina kora.
Kada je potrosena jedna polovina kora, preko njih namrviti 100 gr sira i fino rasporediti mljeveno meso.
Preko mesa se ponovo redaju kore, koje su zguzvane i umocene u smjesu sa jogurtom, dok se ne potrose.
U slucaju da vam ostane jogurt smjese, prelijte preko pite.
Peci dok ne porumeni.

E, otvorili na Terazijama SPC prodavnicu, ima svakojakog manastirskog zrnevlja, brašna, Kačavendinih lustera i ostalog..
Nisam bio, bila žena, kaže ima da se kupi zdrava hrana, med, ulje...

- - - - - - - - - -

Ma kakav jogurt, kaaajmak sestro, kajmak. Nema gibanice ako ti masnoća ne curi niz bradu:malav:

Pravilo, koliko kora-toliko sira, kajmaka, jaja, al da se ne preteruje, kisela voda da nadođe, ulje, kraj

...danas skroz drugo od onoga sto sam mislila juce da cu kuvati danas...:)
...nesto mi se to nije jelo...uglavnom danas rizoto od povrca sa dosta kari zacina i salata.
...
picture-395-2.jpg

juce sam prvi put kuvala kestenje ove sezone, vise volim pecene, ali ne usudjujem se da ih pecem u ventilatorskoj rerni - jel ima neko sa time iskustva?

danas za ricak sebi laganica-zelena salata, paradajz, rukola i avokado, samo posolila plus dvopek
to mi je light varijanta rucka na poslu, kad dodjem kuci jescu ko covek nesto sto mi je maman skuvala :lol:

trenitno ne smem na dijetu, a dresing je bio jogurt, malo limuna i bazilikum.
gibanica je ispala ok, jedino gornja kora je suva, cak je i dete jelo (bez gornje kore naravno) :D

kad ispeces gibanicu, onako vrelu cim je izvadis iz rerne odmah preokreni
da gornja korica bude dole
kad posle 5 minuta budes isekla, sve taman kako treba..

- - - - - - - - - -

mV:
juce sam prvi put kuvala kestenje ove sezone, vise volim pecene, ali ne usudjujem se da ih pecem u ventilatorskoj rerni - jel ima neko sa time iskustva?

danas za ricak sebi laganica-zelena salata, paradajz, rukola i avokado, samo posolila plus dvopek
to mi je light varijanta rucka na poslu, kad dodjem kuci jescu ko covek nesto sto mi je maman skuvala :lol:

papke u saftu ili tako nesto :lol: prava domaca hrana ;)
meni je problem i to kuvanje kestenja
nikad posle ne mogu da ga ocistim lepo, a svidja mi se i kakav im je ukus kad je kuvan

mV:

Ako se ne varam, ventilatorska rerna moze da bude i ne-ventilatorska tj da se ne ukljuci ta opcija, bar je takva moja.

Elem moj muz je nasao neki video na temu "roasting chestnuts" i vec 2 puta smo pravili. Kestenje se zasece, blansira kratko u slanoj vodi a zatim pece u rerni na 220 C. Razbili smo se sad u nedelju :)

k
- - - - - - - - - -

nikad posle ne mogu da ga ocistim lepo, a svidja mi se i kakav im je ukus kad je kuvan

e, vala papke jos nisam jela, niti cu :lol:...al bi pohovan mozak mogao sasvim lepo da prodje :malav:
ja za pecenje zarezem kestenove (kestene?) po sredini, al za kuvanje nisam probala, sve se nesto plasim da ce biti vodeni?a, onda ih jeste muka oljustiti, mi smo sinoc izgubili volju..dok sam oljustila detetu, pa muskarcu svom koji mi trepce i kaze "ljubavi, ocisti i meni", pa sebi, prosla me zelja..

trenitno ne smem na dijetu, a dresing je bio jogurt, malo limuna i bazilikum.
gibanica je ispala ok, jedino gornja kora je suva, cak je i dete jelo (bez gornje kore naravno) :D

...kad ispecem gibanicu onaku vrelu iz rerne poprskam malo vodom, pokrijem krpom i ostavim da se malo ohladi...bude taman kako treba...

...ovo sto je Dive napisala, zna da bude opasno..moja majka je jednom to uradila i nikad vise, a pamti celi zivot, kako se ispekla...:(

kad ispeces gibanicu, onako vrelu cim je izvadis iz rerne odmah preokreni
da gornja korica bude dole
kad posle 5 minuta budes isekla, sve taman kako treba..

- - - - - - - - - -

Као и код печења зарежеш их на оној горњој(грбавој) страни.
Кад се скувају одмах их прелијеш хладном водом, има да се ољуште сами од себе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back