Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na dijeti sam i ne koristim brašno u ishrani. Ovsena mekinja nije isto što i integralno brašno.
Користи пшеничне клице, не оне наклијале већ оне које су део пшеничног зрна које се приликом мељаве одваја на бело брашно, мекиње и пшеничне клице.
Имају веома много протеина и уља, а добре су као каша, тј с млеком.

Ja sam danas imala goste na ručku, pa evo jelovnika:
slana rozen torta:

pita od heljdinih kora sa 1. mladim lukom i šampinjonima i 2. sirom
heljdopita.jpg

juneća supa sa neuspelim griz knedlama :confused: (nisam slikala), piletina s karijem http://www.coolinarika.com/recept/piletina-sa-karijem/ sa toliko malo karija da se nije ni osetio i šareni pirinač. Pošto sam to već pravila sa ćuretinom i stavljala sliku, sad je ponavljam jer isto izgleda. Za desert tiramisu, isti kao i pre neki dan (sa živim jajima sa pijace, bez problema, svi jedu nikom ne smrde)
curetina i pirinac1.jpg
tiramisu5.jpg

i pišinger kocke (tj. rombovi) i domaća bonžita.

Poslednja izmena:
Bonžita: gledala sam ja razne recepte i onda shvatila da tu i nema nekog recepta nego staviš šta imaš i šta voliš.
Ovaj put sam istopila 2 kašike malteksa i 1 kašiku meda. Osnova je, da tako to nazovem, kornfleks i ekspandirani pirinač jer oni daju "volumen", lagani su, a ima ih puno. Njih ukupno npr. 150-200 g. A onda još susam, brusnica, seckane suve kajsije, suncokret, golica, kikiriki....... da sve ukupno bude do 300 g.
E onda mi je sinoć prijatelj koji radi u Soko Štarku sugerisao da treba malo više tog karameliziranog šećera ili šta već stavljam, da sve to čvršće drži na okupu i da više liči na kupovne. Medjutim, mislim da ga neću poslušati. Važno da se ne raspada, a sladje ne treba da bude.
E kad staviš sve to u šerpu, mešaš dok se ne sjedini. Ako neće, dodaš još malo meda, malteksa ili rastopljenog šećera (šta već stavljaš) Onda istreseš na papir za pečenje, prekriješ drugim i oklagijom rastanjiš da bude otrprilike svuda iste debljine.
Onda to na nekoj tacni staviš u frižider na nekoko sati da se dobro stegne, onda sečeš na štangle.

Eto recepta i za Pile. Ne znam koliko je manje kalorično, ali je bez brašna i bez jaja.

Poslednja izmena:
Bonžita: gledala sam ja razne recepte i onda shvatila da tu i nema nekog recepta nego staviš šta imaš i šta voliš.
Ovaj put sam istopila 2 kašike malteksa i 1 kašiku meda. Osnova je, da tako to nazovem, kornfleks i ekspandirani pirinač jer oni daju "volumen", lagani su, a ima ih puno. Njih ukupno npr. 150-200 g. A onda još susam, brusnica, seckane suve kajsije, suncokret, golica, kikiriki....... da sve ukupno bude do 300 g.
E onda mi je sinoć prijatelj koji radi u Soko Štarku sugerisao da treba malo više tog karameliziranog šećera ili šta već stavljam, da sve to čvršće drži na okupu i da više liči na kupovne. Medjutim, mislim da ga neću poslušati. Važno da se ne raspada, a sladje ne treba da bude.
E kad staviš sve to u šerpu, mešaš dok se ne sjedini. Ako neće, dodaš još malo meda, malteksa ili rastopljenog šećera (šta već stavljaš) Onda istreseš na papir za pečenje, prekriješ drugim i oklagijom rastanjiš da bude otrprilike svuda iste debljine.
Onda to na nekoj tacni staviš u frižider na nekoko sati da se dobro stegne, onda sečeš na štangle.

Eto recepta i za Pile. Ne znam koliko je manje kalorično, ali je bez brašna i bez jaja.

....e hvala, znaci najvaznije je ustvari da se stavi med ili meltex ili i jedno i drugo da poveze masu....hvala probacu uskoro da napravim pa javljam kako je uspelo....

Videh pre neki dan u Univeru kore za rozen tortu - slane, reko čemu ovo služi :eek: ... sad znam :klap:

Prvi put sam koristila kore za rozen tortu uopšte. Slatkom varijantom nisam nešto preterano oduševljena, ali slanom sam baš zadovoljna. I nekako je brzo išlo to redjanje. Pravila sam po receptu http://www.coolinarika.com/recept/slana-rozen-torta/. Jedino što ipak valja da odstoji nekoliko sati. Napravila sam je juče oko 3-4, i danas je bila mnogo lepša nego sinoć. Lepo one kore upile fil, sve se ujednačilo.

Kako, kako?
Imam ja jednog u zamrzivaču a jedine dve opcije koje imam u glavi su paprikaš ili kineski zec, to mi je provereno i preukusno.

Ma ništa spektakularno, istranžirao i lagano na ulju uz nalivanje dinstao, od začina samo so, biber, vegeta, lovor i beli luk, posle nalio belim vinom i na kraju još nekih pola sata prebacio u rernu da dobije boju uz prelivanje sosom ... sve se lepio za prste :lol: (i bitno je da se radi o pitomom zekonji)

Ma pitom je zekan, ofkors.
Divlji je dobar isključivo ako se prvo drži u pacu jedno vek i po, da omekša, onda je tek ukusan :)))))

Bravo, izvini što posumnjah u tebe :D.
Ovo ti je laganica, a bio je super, mekan i baš mu je vino dalo šmek, čak možda ne bi bilo loše da se od ovog što je ostalo od pečenja napravi i sosić pa da se prelije ... ali bila je opuštena varijanta pa nisam hteo da filozofiram :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back