Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMG_5172.jpg

tokom mog boravka u Kanadi, spremila i poneki naš specijalitet da probaju-proja, pasulj meljanac, za desert koh i čokoladna torta...
svinjska pečenica nije baš naš specijalitet ali je bila super
a od salata-kupus, neka njihova-mešavina zelene salate, svežeg, skroz mladog spanaća, kockica lubenice, malo nara- pa to preliveno sa malo meda i ulje i balzamiko-nije uopšte loše iako zvuči čudno

a da li treba da kažem da smo gostima pakovali proju da ponesu po malo....

Pogledajte prilog 282041

tokom mog boravka u Kanadi, spremila i poneki naš specijalitet da probaju-proja, pasulj meljanac, za desert koh i čokoladna torta...
svinjska pečenica nije baš naš specijalitet ali je bila super
a od salata-kupus, neka njihova-mešavina zelene salate, svežeg, skroz mladog spanaća, kockica lubenice, malo nara- pa to preliveno sa malo meda i ulje i balzamiko-nije uopšte loše iako zvuči čudno

a da li treba da kažem da smo gostima pakovali proju da ponesu po malo....

O, boko, jesi se ti to već vratila, il se javljaš odanle? Lepo si predstavila svoju zemlju.

meni je fil uvek tecniji, moram kutlacom da ga nanosim
sanse nema da bih mogla da mazem nozem tako :lol:

Pa ako je to onaj fil 2 l mleka, 1 kg secera.....aaaaa....pa to treba da se kuvaaaaaa, laganice, dugo, dugo, da ostane 1/3, pa se ondak metne puter. MMMMM!
Taj je, karamelast fil :D
¸
daces recept za fil:kolac:
Ja za jedno pakovanje obletni stavim 1 litar mleka i 500 grama secera - najpre na jaku vatru da se kuva dok ne pocne da peni a onda smanjim.Skuva mi se za pola sata. Kad pena pocne da se dize do vrha duboke serpe ( sve stavim u serpu od 5 litara) stavim kasicicu fila na tacnu i sacekam minut - pipnem prstom i ako tesko pocne da se odvaja od prsta kapljica fila onda je dovoljna gustina
Ako mazem sa glatke strane obletni ima fila za celo pakovanje a ako mazem sa druge strane onda ima za 4 lista
Ranije sam stavljala parce putera ( priblizno 50 grama ) ali vise ne - svakako mi se nikad ne useceri a sto da dodajem masnocu

E moja pok baba ništa nije znala da sprema,ali oblande su joj bile vrhunske, toliko su uvek sočne bile a fil nekako karamelast da to ni pre ni posle nisam nikada jeo ... Inače ima neki super recept al to sam poslednji put u prošlom veku jeo :hahaha:gde ide beli (valjda neka fora sa belancima) fil sa mlevnim orasima ....

Imam recept od moje babe, jeste sa belancima, to je ona obavezno pravila za Uskrs i Bozic
Belanaca ulupati u cvrst sneg, dodati na svako belance 3 kasike secera ( ukupno 18, nije mnogo, mora da bi " drzao" sneg). Kad se dobro ulupa polako sipati u sneg ( i za to vreme neprekidno mutiti mikserom ) 150 grama vrelog meda i mutiti sve dok se ne ohladi. Moze mesto meda ista kolicina gusto uspinovanog secera ali tada je šam nekako suvlji, puno je lepsi sa medom.
Po zelji dodati suvo grozdje i/ili orahe i filovati obletne

dekintirana sam i zato ;griz corbica,girice i riblji stapici,krompir pire i kupus salata
A šta fali tom ručku ? Meni to baš dobar ručak.
Kod nas danas testo sa pečurkama, pokojom školjkicom i mladim lukom...posnim sirom, i to je to.
I...pravila sam neku posnu tortu. Kora od medenog srca, prelivena rumom, pa jedan fil od slatke pavlake i banana, a drugi od slatke pavlake i malina, pa preko komadići žele bombona i čokolada. To nije za danas, biće gostiju za vikend.

A šta fali tom ručku ? Meni to baš dobar ručak.
Kod nas danas testo sa pečurkama, pokojom školjkicom i mladim lukom...posnim sirom, i to je to.
I...pravila sam neku posnu tortu. Kora od medenog srca, prelivena rumom, pa jedan fil od slatke pavlake i banana, a drugi od slatke pavlake i malina, pa preko komadići žele bombona i čokolada. To nije za danas, biće gostiju za vikend.

meni nista,al muskim mesozderima kad das girice,gledaju te u fazonu,daj ovo bobiju
inace moje girice su najlepse,u rerni sa puno povrca

meni nista,al muskim mesozderima kad das girice,gledaju te u fazonu,daj ovo bobiju
inace moje girice su najlepse,u rerni sa puno povrca
Bogme moji nisu mesozderi ali na girice i ne gledaju, vec kazu" daj kucama i macama ( 5 ukupno :)) " a oni navale na sunku i slaninu :D
Ja girice ne spremam jer znam samo da ih ispecem a takve mogu i da kupim a da ne usmrdim kucu ;) Kupujem ih cesto, nekad i ne sacekam da dodjem kuci vec ih grickam usput
Daj recept za tvoje girice sa povrcem

Bogme moji nisu mesozderi ali na girice i ne gledaju, vec kazu" daj kucama i macama ( 5 ukupno :)) " a oni navale na sunku i slaninu :D
Ja girice ne spremam jer znam samo da ih ispecem a takve mogu i da kupim a da ne usmrdim kucu ;) Kupujem ih cesto, nekad i ne sacekam da dodjem kuci vec ih grickam usput
Daj recept za tvoje girice sa povrcem

pa nema tu nikakav recept
stavila sam ih u tepsiju,ubacila malo rojal zamrznutog frikomovog povrca,malo praziluka,zamrznute crvene babure i seckanog slatkog kupusa.malo ulja i u rernu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back