Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
556511_355094344559638_1609324890_n.jpg

Da li ste ovo Vi slikali ili su fotke c/p sa neta?

Ako su Vaše, dobro došli na temu, ako nisu, molila bih Vas da ubuduće ne kačite fotke hrane koju sami niste spremali.

Unapred hvala na razumevanju.

Izvinjavam se, nisam znala. Hvala na obavestenju, nisu moje slike. Evo da se iskupim postavljam jednu svoju! :) Hvala Vama na razumevanju! :)

http://4.***************/-f3eZ360cvOs/UDto2CzKXsI/AAAAAAAAAg8/xQXotk8Q-TA/s1600/Photo1397.jpg

...jel ovo solja belanaca, solja brasna, pola solje secera...i suvo grozdje i sta jos ima od suvog voca ili? takav neki recept sam imala davno....
Ovde ima samo suvog grozdja 300 grama, mada moze da se stavi suvo voce po zelji .A cesto ga pravim bez ikakvog dodatka i sjajan je, zovem ga jednostavno kolac, moze i za slavu da se pravi po ovom receptu i verujte puno slavskih kolaca sam jela ali ovaj, po receptu moje stare kume , je daleko najukusniji.
Treba: 3 jajeta, 3 supene kasike secera, 1/2 kocke svezeg kvasca, 1/2 supene kasike soli, ukupno 2,5 dl mesavine mleka i vode( pola/pola) + za mazanje 1 zumance , cvrste masti otprilike pola supene kasike, moze margarin ili puter ko ne koristi mast ili malo pavlake .

Umutiti penesto 3 zumanca sa 3 kasike secera, dodati sneg od 3 belanca. Podignuti kvasac sa kasicicom secera i malo tople tecnosti odvadjene od onih 2,5 dl mesavine mleka i vode.Zamesiti taj kvasac umucena jaja, so i ostatak tecnosti da testo ne bude tvrdo .Nek se digne. Podeliti na 3 dela, svaki razviti tanko, premazati zumancetom umucenim sa mascu ( za sve 3 obge ukupno 1 zumance + mast).Svaki taj deo urolati u kobasicu, moze se i ona namazati sa malo masti, i od tri dela isplesti pletenicu, staviti u serpu od 4 litre ( bude prepuna serpa kad se ispece) namazanu ili mascu ili margarinom ( lepse bude nego kad se maze uljem ono se upije u testo).Nek nadodje do ivice serpe.
Ja ga cesto napravim uvece iznesem na hladno zimi ili stavim u frizider leti ,pokrijem krpom naravno, i ujutru samo ubacim u rernu - bude jos vazdusastiji , ima vece " rupe" nego kad se pece posle sat/dva dizanja testa .Pecem na 200stepeni.Kad je peceno odmah premazem sa malo secera razmuceno sa kasikom vode- dobije sjaj i korica lepo sladi, secer se odmah osusi od vreline.
I da, ako hoces da je sa grozdjem ili drugim suvim vocem na svaku od 3 razvijene obge ga pospes, posle mazanja naravno .
I iako su testa od kvasca obicno lepa samo taj dan kad su ispecena ovaj kolac je lep i 3-4 dana

Kakva je to slata sa šargarepom i renom ? Može recept ?
Nisam dobro napisala, bile su dve salate :rumenko:
Jedna od rendanog rena izmesanog sa pavlakom
Druga od sargarepe: 1kg sargarepe, oko 300 grama ljute paprike, glavica belog luka, so po ukusu i ako ima vezica persuna i celera .Sve izmiksati u secku sa 2,5 dl ulja i 1dl sirceta ( moze i manje, ja koristim samo jabukovo a ono je manje kiselo).Najlepse je kad prenoci pre jela .Meni u tegli stoji i po desetak dana u frizideru, ne kvari se ( nekad dodam i cveklu, sad nisam )
Ali ja sam obe salate mesala u tanjiru jer nisam mogla da se dolucim koju cu i bas je bilo dobro :D

Danas kuvam sarme i belu čorbu. :kuvar5:

Pravim pite, pita-pizze, carske pite, projice, slavki kolač... :mesi:

Uveče pravim ajvar tortu, rusku salatu, susam salatu.... :jede:

I verovatno sam nešto zaboravila da napišem.... :malav:

E, da stiglo pečeno prasence :zkez:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back