Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja ovih dana nisam kuvala, ali se jesam hranila..
obisla sam istanbul uzduz i poreko..posetila sve moguce dzamije i one gradjevine koje vise nisu dzamije vec ih je ataturk pretvorio u muzeje..
ja sam sa turcima ODUSEVLJENA!
nigde nisam srela vredniju i cistiju naciju!
o ljubaznosti necu ni da pricam!
ovaj odlazak mi je bio planiran kao hevi varijanta..
samo smo otisli i vratili se avionom, a ostalo je bilo planirano kao begpek varijanta turizma!
jedemo sta i lokalci, obilazimo sve sto mozemo sa sto vise kontakta sa obicnim turcima, i taksi samo u nuznoj varijanti..
dnevno smo prelazili preko 30km.
i uzivala u nihovoj tako dobroj hrani!
nema puno soli, prepuno mirisnih zacina..
pocevsi od ajrana - varijnata jogurta, pa preko mazalica sa kojma zapocinju klopu - lokalni hleb koji je kao nasa debela kora za gibanicu, ali vruca od koje se otkidaju delovi premazuju nekim od spreljenih namaza i dodaje salata od povrca..odusevila me kombinacija milerama i sveze mente, sa mrvicom belog luka! :ok:
o kolacima da ne pricam!
ovde se pisalo pre nego sto sam otisla o turskom pirincu, to je u stvari rajs puding ili sutlic kako ga zovu..spremljen je obicno od pirinca koji se skuva rejde, a onda zapece..i sad mi voda ide kad se setim ukusa :zjede:

173-1.jpg

365-1.jpg

174-1.jpg

376-1.jpg

044-1.jpg

372-1.jpg

375-1.jpg

i obavezan turski caj kojeg sam kupila kilogram (kao i raznih zacina :rumenko: ) sa sve njihovim originalnim casama za caj..
navukla sam se najgore :)

045-1.jpg

ja ovih dana nisam kuvala, ali se jesam hranila..
obisla sam istanbul uzduz i poreko..posetila sve moguce dzamije i one gradjevine koje vise nisu dzamije vec ih je ataturk pretvorio u muzeje..
ja sam sa turcima ODUSEVLJENA!
nigde nisam srela vredniju i cistiju naciju!
o ljubaznosti necu ni da pricam!
ovaj odlazak mi je bio planiran kao hevi varijanta..
samo smo otisli i vratili se avionom, a ostalo je bilo planirano kao begpek varijanta turizma!
jedemo sta i lokalci, obilazimo sve sto mozemo sa sto vise kontakta sa obicnim turcima, i taksi samo u nuznoj varijanti..
dnevno smo prelazili preko 30km.
i uzivala u nihovoj tako dobroj hrani!
nema puno soli, prepuno mirisnih zacina..
pocevsi od ajrana - varijnata jogurta, pa preko mazalica sa kojma zapocinju klopu - lokalni hleb koji je kao nasa debela kora za gibanicu, ali vruca od koje se otkidaju delovi premazuju nekim od spreljenih namaza i dodaje salata od povrca..odusevila me kombinacija milerama i sveze mente, sa mrvicom belog luka! :ok:
o kolacima da ne pricam!
ovde se pisalo pre nego sto sam otisla o turskom pirincu, to je u stvari rajs puding ili sutlic kako ga zovu..spremljen je obicno od pirinca koji se skuva rejde, a onda zapece..i sad mi voda ide kad se setim ukusa :zjede:

173-1.jpg

365-1.jpg

174-1.jpg

376-1.jpg

044-1.jpg

372-1.jpg

375-1.jpg

i obavezan turski caj kojeg sam kupila kilogram (kao i raznih zacina :rumenko: ) sa sve njihovim originalnim casama za caj..
navukla sam se najgore :)

045-1.jpg

Jaoooj....
Obozavam turske slatkise, ali kada su sirupi za prelivanje kiseli, kada se oseti i sok i kora limuna. A ova cela jezgra oraha i gnezda sa bademima...:eek::zjede:

ja sam do sada samo jednom bila u tr i to na letovanju u letovalistu zatvorenog tipa..
nista lokalci, a ono sa cime sam se susretala tumacila sam posebnom uslugom..
ja sam odusevljena sad posle ovog istanbulskog iskustva, koliko su oni vredna nacija!

Da ti ne kopiram sve one divote ponovo ..... DOBRO TI NAMA DOSLA :zag:
Bitno da te nisu popapale ajkule :p
Ima ih koji su jos odusevljeni Istambulom a otisli tamo sa groznim predrasudama .
Sta je ono na tanjiru kremasto? ... izgleda kao zapeceni sladoled

Jaoooj....
Obozavam turske slatkise, ali kada su sirupi za prelivanje kiseli, kada se oseti i sok i kora limuna. A ova cela jezgra oraha i gnezda sa bademima...:eek::zjede:

da ne poverujes, ali nista ovoga sto je slikano nije preslatko!
sirup kojim se prelivaju baklave kod nas i one njihoveveze nemaju jedne sa drugima!
ratluk od pistaca sa ruzinom vodicom i drugi isto nisu otuzno slatki!
ljudi su usavrsili kuhinju do perfekcije!!!!
oni iz lanca restorana sa miselinovim zvezdicama teba da idu kod njih na usavrsavanje!
to su u stvari varijante baklava i kadaifa..

Da ti ne kopiram sve one divote ponovo ..... DOBRO TI NAMA DOSLA :zag:
Bitno da te nisu popapale ajkule :p
Ima ih koji su jos odusevljeni Istambulom a otisli tamo sa groznim predrasudama .
Sta je ono na tanjiru kremasto? ... izgleda kao zapeceni sladoled

ne, to je puding pomesan sa svezim jagodama i posut plazmom :) to sam danas jela u nekom restoranu koji je malo modernijeg tipa, jer sam morala do turkuazooa da se vratim zbog zaboravljenog aparata :roll: a ovaj je bio odmah pored, pa da ne gubim vreme..

da ne poverujes, ali nista ovoga sto je slikano nije preslatko!
sirup kojim se prelivaju baklave kod nas i one njihoveveze nemaju jedne sa drugima!
ratluk od pistaca sa ruzinom vodicom i drugi isto nisu otuzno slatki!
ljudi su usavrsili kuhinju do perfekcije!!!!
oni iz lanca restorana sa miselinovim zvezdicama teba da idu kod njih na usavrsavanje!
to su u stvari varijante baklava i kadaifa..

Ima kod mene, ne moram cak u Tursku. :mrgreen:
Ovde donose iz drugog grada i ako ne kazem na vreme da mi ostave, sve ode dok trepnes. Turci su majstori za ovakve slatkise i niko ne moze ni da im pridje.

Gledala sam jednom u emisiji Mire A. Polak, bili su neki turci koji u nekom beogradskom restoranu ili poslasticari, ne secam se, prave dobar deo ovakvih baklava.

...nekad je bilo i da se kupi, doduse nije ni blizu kao domaci ali mnogo kvalitetan sok,
e to smo u kuci imali uvek, odavno nisam nigde videla ni od jednog proizvodjaca, a opet
nisam ni sigurna da nema jer ja ne kupujem sokove nikakve....al' domace je domace...

...jos ako mozes da nabavis domaci nar divlji...eeeeee to je sok:super:

Ima kod mene, ne moram cak u Tursku. :mrgreen:
Ovde donose iz drugog grada i ako ne kazem na vreme da mi ostave, sve ode dok trepnes. Turci su majstori za ovakve slatkise i niko ne moze ni da im pridje.

Gledala sam jednom u emisiji Mire A. Polak, bili su neki turci koji u nekom beogradskom restoranu ili poslasticari, ne secam se, prave dobar deo ovakvih baklava.

...ima, gledala sam i ja tu emisiju...ali nije to, to, bar kako Dive prica...ovi kod nas i jesu preslatki, ako ja kojoj nikad nista nije bilo
previse slatko nisam mogla da pojedem jednu bakavicu od 2 zalogaja bez case vode...onda su baaaasss preterali sa secerom:mrgreen:

...ima, gledala sam i ja tu emisiju...ali nije to, to, bar kako Dive prica...ovi kod nas i jesu preslatki, ako ja kojoj nikad nista nije bilo
previse slatko nisam mogla da pojedem jednu bakavicu od 2 zalogaja bez case vode...onda su baaaasss preterali sa secerom:mrgreen:

Slatke su i ove u Turskoj, samo dive od odusevljenja nije registrovala. Jedino sto oni sve, ali sve baklave spremaju sa puterom. Zbog toga imaju takvu lepu boju i tako se rone. I ja kad napravim sa puterom dobije se potpuno isti shmek.
Ako je nesto u secernom sirupu ne moze da ne bude slatko. Ako sirup od baklave nije dovoljno gust, baklava nije uspela. Znaci slatko je kako-god da se obrne okrene.

Slatke su i ove u Turskoj, samo dive od odusevljenja nije registrovala. Jedino sto oni sve, ali sve baklave spremaju sa puterom. Zbog toga imaju takvu lepu boju i tako se rone. I ja kad napravim sa puterom dobije se potpuno isti shmek.
Ako je nesto u secernom sirupu ne moze da ne bude slatko. Ako sirup od baklave nije dovoljno gust, baklava nije uspela. Znaci slatko je kako-god da se obrne okrene.

...to za puter nisam znala...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back