Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
socivo spremam kao varivo sa povrcem
crni luk, sargrepa, koren celera, nekad i listovi, ako se nadje u friizderu i pred kraj kuvanja, nekoliko cenova belog luka
nekad stavim i papriku, retko i krompir
svo povrce stavim celo i pred kraj izblendiram i vratim da bude gusce jelo
dakle, slicno kao dive i bokica ;)

a videla sam kod jedne francuskinje da skuva socivo samo u posoljenoj vodi, procedi i kad se ohladi doda zelenu salatu, zacini sa sircetom i uljem
eto jos jedan nacin, ali koji nisam isprobala :D

socivo spremam kao varivo sa povrcem
crni luk, sargrepa, koren celera, nekad i listovi, ako se nadje u friizderu i pred kraj kuvanja, nekoliko cenova belog luka
nekad stavim i papriku, retko i krompir
svo povrce stavim celo i pred kraj izblendiram i vratim da bude gusce jelo
dakle, slicno kao dive i bokica ;)

a videla sam kod jedne francuskinje da skuva socivo samo u posoljenoj vodi, procedi i kad se ohladi doda zelenu salatu, zacini sa sircetom i uljem
eto jos jedan nacin, ali koji nisam isprobala :D

Moram da kažem da to sočivo nikad nisam jela i nemam pojma šta je...:roll:
Mislim,čula sam da postoji...:) Pretpostavljam da su to one bobice što liče na grašak...i što nikad nisam ubrajala u neko jelo...:)

Moram da kažem da to sočivo nikad nisam jela i nemam pojma šta je...:roll:
Mislim,čula sam da postoji...:) Pretpostavljam da su to one bobice što liče na grašak...i što nikad nisam ubrajala u neko jelo...:)

eh dušo moja, sočivo je prelepo..kuva se poput pasulja..mada je meni mnogo ukusnije

DSC01504-4264443_640x320.jpg

evo ti recepat odmah

eh dušo moja, sočivo je prelepo..kuva se poput pasulja..mada je meni mnogo ukusnije

DSC01504-4264443_640x320.jpg

evo ti recepat odmah

Hvala...:)
Nikad ga nisam probala,vjerovatno što to nikad niko ,ni u mojoj porodici,a i šire,nikad nije kuvao...Ne znam zašto...A kad malo bolje razmislim,ne sjećam se ni da sam ga negdje na pijaci vidjela da se prodaje...Ili nisam znala šta je...:lol:
Čak ni u ratu,kad se dobijalo u paketima hum.pomoći,i kad se jelo sve i svašta...sočivo je išlo u smeće... Nekako je smatrano nejestivim,ili nije moglo da se skuva,ne sjećam se tačno...:)

Evo i mama mi potvrđuje da kod nas na pijaci nema sočiva da se kupi,nego samo u prodavnici zdrave hrane...

Poslednja izmena:
Hvala...:)
Nikad ga nisam probala,vjerovatno što to nikad niko ,ni u mojoj porodici,a i šire,nikad nije kuvao...Ne znam zašto...A kad malo bolje razmislim,ne sjećam se ni da sam ga negdje na pijaci vidjela da se prodaje...Ili nisam znala šta je...:lol:
Čak ni u ratu,kad se dobijalo u paketima hum.pomoći,i kad se jelo sve i svašta...sočivo je išlo u smeće... Nekako je smatrano nejestivim,ili nije moglo da se skuva,ne sjećam se tačno...:)

imaš ga po marketima upakovanog pod : sočivo ili leća..a i u prodavnicama zdrave hrane

može da se pravi i salata ( obari se-skuva sa lovorom, soli začinima..procediš pa začiniš masl. uljem.kis. pavlakom i ljutom tucanom paprikom)

a sada pitanje: kako da ušećerim višnje..da li mogu da kuvam onaj šećer kao za slatko..pa ih ubacim i posle ohladim? treba za kolače..mafine da budu u sredini :)

imaš ga po marketima upakovanog pod : sočivo ili leća..a i u prodavnicama zdrave hrane

može da se pravi i salata ( obari se-skuva sa lovorom, soli začinima..procediš pa začiniš masl. uljem.kis. pavlakom i ljutom tucanom paprikom)

a sada pitanje: kako da ušećerim višnje..da li mogu da kuvam onaj šećer kao za slatko..pa ih ubacim i posle ohladim? treba za kolače..mafine da budu u sredini :)

UŠEĆERENE VIŠNJE
SASTOJCI:
500 g višanja
500 g šećera u prahu
PRIPRAVLJANJE:
Višnje oprati, osušiti i pažljivo izvaditi košpice.
Staviti ih u cjedilo iznad uzavrele vode
da se na pari prokuhaju.
Zatim ih složiti razdvojeno na pladnju ili alufoliji
i posuti šećerom da budu rahlo prekrivene.
Kada višnje upiju šećer,
okrenuti ih i posuti šećerom drugu stranu.
Postupak ponavljati tako dugo ( 2-3 dana)
dok višnje ne prestanu upijati šećer.
Višnje koje su dobile sjaj
spremiti u kutije ili staklenke.
NAPOMENA:
Čuvati na suhom mjestu. Može trajati 2 god.

UŠEĆERENE VIŠNJE
SASTOJCI:
500 g višanja
500 g šećera u prahu
PRIPRAVLJANJE:
Višnje oprati, osušiti i pažljivo izvaditi košpice.
Staviti ih u cjedilo iznad uzavrele vode
da se na pari prokuhaju.
Zatim ih složiti razdvojeno na pladnju ili alufoliji
i posuti šećerom da budu rahlo prekrivene.
Kada višnje upiju šećer,
okrenuti ih i posuti šećerom drugu stranu.
Postupak ponavljati tako dugo ( 2-3 dana)
dok višnje ne prestanu upijati šećer.
Višnje koje su dobile sjaj
spremiti u kutije ili staklenke.
NAPOMENA:
Čuvati na suhom mjestu. Može trajati 2 god.

Sviđa mi se i ovaj recept...mada mi nikad još nije palo na um da pravim ušećerene višnje...:) Ali moraću probati jednom...
P.s.izvinjavam se na spamu,ali ima se ovde što šta zanimljivo pročitati izgleda...:)

E,da ne bude baš da samo spamujem večeras,imam i ja jedan recept...
...Pošto je vrijeme posta,jedno jednostavno,ali vrlo ukusno jelo...paprike punjene krompirom...
Sve mjere su odokativne...:) Znači,narendana mrkva i nasjeckani crni luk s proprže na ulju.U to se doda narendani krompir,so,malo bibera i time se pune paprike...Njbolje one crveno-zelene,mada mogu bilo koje...Punjene paprike staviti u pleh,preliti sa nešto ulja i peći ...dok ne bude pečeno...:lol:

Inače,jedno od mojih omiljenih jela...

povraca mi se kako otvorim kesu
mm kupio,kaze sardine,ali to su cele ribice,i to mnogo vece nego ono sto bude u konzervi
sta da radim,nikad nisam spremala tako (uglavnom ili smrznutu :rumenko: ili.. pa smrznutu,ona ne smrducka :rumenko: )
velicina ribe je otprilike 15cm sirina 5cm

povraca mi se kako otvorim kesu
mm kupio,kaze sardine,ali to su cele ribice,i to mnogo vece nego ono sto bude u konzervi
sta da radim,nikad nisam spremala tako (uglavnom ili smrznutu :rumenko: ili.. pa smrznutu,ona ne smrducka :rumenko: )
velicina ribe je otprilike 15cm sirina 5cm

e jbga,to nema šanse da čistiš...
probaj da dobro opereš pa da malo prosušiš,pa onda u fritezu ili duboko ulje cele pržiš...
one se koliko znam tako i jedu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back