Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sam8953.jpg

jami! samo krompir u foliju, klot?

opaaa, da se ne planiras zeniti :per:
i koje je ovo jelo, prepoznaju se fusili

:zper:

momaq ako planira brachno blazenstvo treba da bude dobro opskkrbljen znanjima iz kulinarstva od sechenja hleba na qrishke do spremanja pechenja...da ne bi crqo od gladi
to je neka makrobiotichka? ebem ga testenina bez glutena od kukuruznog brashna i calvo tuna u paradajez sosu
lukac je protiv uroqa

Poslednja izmena:
goje i mleko i šećer :sad2: a jedna od največih zabluda je da mleko ne goji ;)

Danas pita sa sirom i dinstana džigerica. Inače, ispostavilo se da sam anemična, pa zato. Džigericu nikada nisam jela, ali našla sam neki Bokicin recept, pa se nadam da će biti ok. Ima i torte sa krštenja (za muža, naravno). Sličice posle.

:bye:
Protiv anemije,provereno,pomoglo sinu kad kojekakve tablete gvozdja sto je pio nisu pomogle ( inace ne voli dzigericu :) )
Pola kg mlevenih oraha, pola kg meda livadskog i sok od pola kg limuna izmesati.Svako dan uzeti supenu kasiku .Cuvati u staklenoj tegli u frizideru
Inace i caj od koprive ili sveza kopriva kuvana kao spanac dize gvozdje

O, ja sam se na tu musaku naložila pre tri godine kad sam iz Grčke donela Grčki kuvar. Sve pravi originalni recepti. A pisala Grkinja koja ne zna dobro srpski, pa je baš zabavno i na momente smešno.
Kažu, to je prava musaka, a sve ostale su musaka od krompira, od ovog, od onog.

O, ja sam se na tu musaku naložila pre tri godine kad sam iz Grčke donela Grčki kuvar. Sve pravi originalni recepti. A pisala Grkinja koja ne zna dobro srpski, pa je baš zabavno i na momente smešno.
Kažu, to je prava musaka, a sve ostale su musaka od krompira, od ovog, od onog.

...da kazu da je prava musaka sa patlidzanom ali mi se cini da ima jedan red krompira izmedju....mada davno sam ja to jela, tako da
je moguce i da gresim....a jel si rendala i sir odozgo?..i to ide po njihovom receptu...
...skoro sam gledala neku emisiju u kojoj su pravili tu musaku, ali u manjim posudama kao porcije, a ne kao sto mi pravimo u tepsijama ili vec ko u cemu..

Да, сервирају се у земљаном суду јер се ту и пече, и то је једна порција, цела та доза мусаке. Не иде никакав кромпир у мусаку од патлиџана, али обилато иде качкаваљ и пармезан.
Сече се нормално на траке и похује, баш како се у Србији исто прави мусака, само без качкаваља
ТакоЏе, само без јаја, праве и сервирају пастицио, варијанту "сложенца" јер то би било оно што се ређа у редове, претпостављам да је то израз за то, уз м.месо , качкаваљ-тестенина-зачини-месо и горе топ. сир или качк.

Xella, ja se sad setila (hehe, ovo kao tema o alternativnoj medicini) takođe jednog vrlo ukusnog recepta za poboljšanje gvožđa i Hb u krvi.
Pošto je moja sestra alergična na farmaceutske preparate Fe, a izuzetno je malokrvna to joj jedino pomaže (u kombinaciji sa kupinovim vinom i sokom od kupina, borovnica):
izrendaš jednu jabuku, jednu cveklu veličine jabuke, jednu šargarepu, dodaš meda i soka od limuna po želji i voila! za par dana već daje rezultate + je neodoljivog ukusa, osvežavajuće i sočno.
Čak sam i ja to jela celu prošlu zimu, onako, više zbog imuniteta i preventivno nego zato što mi je zaista bilo potrebno.
Dobro, ja sam dodavala i orahe, ona nije pošto je i na njih alergična :))))

Да, сервирају се у земљаном суду јер се ту и пече, и то је једна порција, цела та доза мусаке. Не иде никакав кромпир у мусаку од патлиџана, али обилато иде качкаваљ и пармезан.
Сече се нормално на траке и похује, баш како се у Србији исто прави мусака, само без качкаваља
ТакоЏе, само без јаја, праве и сервирају пастицио, варијанту "сложенца" јер то би било оно што се ређа у редове, претпостављам да је то израз за то, уз м.месо , качкаваљ-тестенина-зачини-месо и горе топ. сир или качк.

Ja pravim u zemljanom sudu, ali velikom. Imam dve one manje posude u kakvima kod nas serviraju prebranac. I koristim ih za prebranac. Napravim u jednom većem i u ta dva manja suda i deca mnogo vole te male posude iako su već veliki. Ali nisu mi zgodne za musaku, jer treba staviti više slojeva, a one su plitke.
Po receptu u Grčkom kuvaru, može jedan red krompira na dno da upije tečnost. Patlidžani se ne pohuju, nego se samo malo proprže na malo ulja. Ja ih izgrilujem na teflonu, da izbegnem suvišnu masnoću. Ide sir, ali ja ni tu nisam preterano izdašna. Prosto mi bude prejako sa svim tim dodacima. U bešamel sos se dodaju dva jaja.
E, sad pasticio bih morala da proverim u kuvaru (koji, naravno, ne znam gde mi je, usled selidbe), ali mislim da je bešamel isti.

Јашта. Пастицио је варијанта лазања. А како они "не негују" коре за лазање (па ни мусака није њихова, ал су брендирали са патлиџаном) праве их од шпагета, капирам да могу и оне које ми користимо за супу танке сасвим, и бешамел, горе је увек тврдо запечено са пармезаном, па сам сиг. да не користе јајца помешана у бешамел.

Ja sam videla ovu tvoju poruku, ali nemam, pa se nisam ni oglašavala. Znaš koliko žena na Kulinarstvu traži recept za čoko mus tortu, a ove koje prave samo mudro ćute. Sujeta je gadna rabota.

Pretpostavljam da tu nema neke velike mudrosti - sl. pavlaka i čokolada, ali koja količina, kako, šta...Uvek ima neka caka. Naročito kod te slatke pavlake jer neće svaki put da se stegne taj fil...Ja pravim "ana" tortu koja je na taj fazon, ali pošto se dešava da se ne stegne, u fil dodam ml. keks. :)

Razvigor i čini mi se jandrlino su pisali o nekom kolaču sa takvim filom, i da im uspeva svaki put, ali ko će sada to naći. Znam samo da je recept bio sa kulinarike.

Није Јандра, она не преферира чоколаду. Њена мајка је правила :п
Својеручно сам правио и стварно ми увек успе Чудо од чоколаде http://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade/ али нисам сигуран да је баш тај фил мус и да то жели Бокаруки.
У суштини, то је кад се стегне мус, може и да се сипа у чинијице, али не знам да ли је то оно право, по рецеписима
Погле ти, Бокаруки, рецеписе за мус на реписима Крстарице и Кулинарке.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back