Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:eek: komšijaaaaaaaaaa????????
Ко те диро?
images

njaaa....nije to to....to je bre blasfemija za cvarke...cvarci se jedu sa lukom i sirom molim lepo, te pogacice mi kvare ugodjaj :aha:
Или ладна коопооса реебанца и врући чварака!!!
Добре су погачице, масне, вруће, посуте семенкама па још с 'ладним овчијим киселим млеком!!!

Kako ja da ukiselim desetak kila kupusa ribanca ? Nisam to nikad radila, stalno dobijamo neki kupus od rodbine i stalno mi taj kupus slan, sad bi da napravim, ali da ne bude preslan. Imam neko malo burence od dvadesetak litara, može u njega ? Kako i koliko soli je minimalno, koliko da stoji, čime da se poklopi, kako da se pritisne... ništa ne znam

Kako ja da ukiselim desetak kila kupusa ribanca ? Nisam to nikad radila, stalno dobijamo neki kupus od rodbine i stalno mi taj kupus slan, sad bi da napravim, ali da ne bude preslan. Imam neko malo burence od dvadesetak litara, može u njega ? Kako i koliko soli je minimalno, koliko da stoji, čime da se poklopi, kako da se pritisne... ništa ne znam
Ољуштиш слој, два листова с главице због чистоће, пресечеш напола и извадиш корен, нарендаш, у посуду од тих споменутих 10так кила стављаш по нпр две киле посолиш, бациш помало бибера у зрну, лист два ловоре и ако коћеш помало кима, набијеш тај купус(ја користим маљ, али то је за буре, а ти се снађи), па опет слој и тако док не нестане.
Укупно око 1,5%-2% соли од масе, за 10 кила купуса који се стави у посуду (дакле нето количина) око 150-200 грама соли.
Не сме се додавати вода јер ће расо бити слинав, већ притисни тај купус и остави на топло од нпр 13-15 степени и купус ће ,,пустити расо", ионако је купус 90%+ вода.
Док се појављују мехурићи купус ,,ради", кад престану(после 10-15 дана зависно од температуре) стави га на хладно(5-6-7 степени) да не ускисне.
Преко површине купуса стави неко платно и њега опери бар једном дневно док се купус кисели јер ће се на њему скупљати пена коју уклањаш.

Ољуштиш слој, два листова с главице због чистоће, пресечеш напола и извадиш корен, нарендаш, у посуду од тих споменутих 10так кила стављаш по нпр две киле посолиш, бациш помало бибера у зрну, лист два ловоре и ако коћеш помало кима, набијеш тај купус(ја користим маљ, али то је за буре, а ти се снађи), па опет слој и тако док не нестане.
Укупно око 1,5%-2% соли од масе, за 10 кила купуса који се стави у посуду (дакле нето количина) око 150-200 грама соли.
Не сме се додавати вода јер ће расо бити слинав, већ притисни тај купус и остави на топло од нпр 13-15 степени и купус ће ,,пустити расо", ионако је купус 90%+ вода.
Док се појављују мехурићи купус ,,ради", кад престану(после 10-15 дана зависно од температуре) стави га на хладно(5-6-7 степени) да не ускисне.
Преко површине купуса стави неко платно и њега опери бар једном дневно док се купус кисели јер ће се на њему скупљати пена коју уклањаш.
Čime da pritisnem, prvo stavim krpu, pa na primer, neku tacnu preko ? Može ? Ili prvo pritisnem tom tacnom pa onda krpu preko toga ?

Čime da pritisnem, prvo stavim krpu, pa na primer, neku tacnu preko ? Može ? Ili prvo pritisnem tom tacnom pa onda krpu preko toga ?
Неку тацну нпр полирани метал, порцелан ће пући, па платно и опет неки полирани метал да камен не иде директно на платно.
Ја имам буре са завртњем и не могу рећи колики камен бих ставио ни код себе, а камоли код тебе, али добро је да буде што боље притиснуто, макар нпр и неким тешким тегом за велику вагу, само га опери.

Nije. Jos salata...
Ja uz sve moram salatu inace ne mogu da jedem. Npr. uz sataras jedem jos svezu papriku, uz podvarak kupus salatu :lol:

sestro to se pokljuca odmah
ja bih ako bih jesa samo to sto je servirao onda morala i hleba
to njegovo je meni prilog uz jelo :lol:
salata nije sitovna, ona otvara diznu :lol:

- - - - - - - - - -

poznavalac ne moze metal u kiseli kupus
moze kamen neki cisti da nadje, ili keramicku neku tacnu pa onu mrezu plasticnu pa to sve drzi...
al metal nikako

sestro to se pokljuca odmah
ja bih ako bih jesa samo to sto je servirao onda morala i hleba
to njegovo je meni prilog uz jelo :lol:
salata nije sitovna, ona otvara diznu :lol:

- - - - - - - - - -

poznavalac ne moze metal u kiseli kupus
moze kamen neki cisti da nadje, ili keramicku neku tacnu pa onu mrezu plasticnu pa to sve drzi...
al metal nikako

Ja bezim od hleba kao djavo od krsta :lol:

Sveze me najvise zasiti, voce, povrce. Uglavnom mi je salata, sa malo sira i dovoljna. Ovo povrce mi je puna kapa.
Stvar navike.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back