Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gotova hrana nije samo rostilj kao sto mnogi misle-to moze ako zelis da podrazumeva sve od predjela do dezerta ako zelis i kuvano moze.Nesreca je kada se zivot provede u kuvanju dok drugi zive.Uglavnom slusam u realnom zivotu zajedljive domacice kojima je zao sto im zivot prodje u kuvanju umesto da su zivele.Ima i onih koje su to zavolele ali nemaju zivot-sreca im je samo da im neko hvali hranu i nista drugo.
ne znam da li si svesna kolika je razlika u gotovoj hrani koju kupis u supermarketu ili kojem god vec mestu koje masovno pravi hranu i onoga sto sama napravis kod kuce.
o dezertima posebno da ne prcam - na prste mozes izbrojati one koji u kolacima umesto margarina stavljaju puter ili ne daj boze menjaju ulje posle svakog koriscenja...to je vec naucna fantastika. a margarin ja prva ni luda necu da jedem...znam ja vrlo dobro sta sve spada u gotovu hranu, nesto sam imala prilike i da probam zato i kazem da to jednostavno po kvalitetu namirnica (a za mene licno i ukusu) nema veze sa onim sto spremim kod kuce. a jednostavno ne zelim da trpam u sebe sve i svasta, mislim tvoje telo tvoja stvar, ali nemoj da se ubedjujes da je kuvana hrana ista kao i kupovna jer nije. za ukus manje vise, ali kvalitet namirica je veoma razlicit.

kod afroje holesterol posledica poremecenog rada stitne zlezde
i kod mene je gornja granica dozvoljenog cak i kad sam bila u top takmicarskoj formi
nivo mu se podize i od stresa
a ti stavovi savremene medicine koja promovise nove lekove na trzistu za masovnu upotrebu, stavovi naucnih dostignuca - jedite margarine, nemojte puter, a posle 20god - ne maragarin :aaa: zahebali smo se, puter, puter neka kace macki o rep
svako od nas treba da prati ritam sopstvnog tela i da unosi ono sto mu prija
i svako od nas tacno zna od koje hrane dobro funkcionise, a od koje lose
isto i kod mene, doduse kod mene je HDL jako visok, sto mi doktori objasnise da direktno ima veze sa dobrom ishranom i vezbanjem...kod mene u familiji je to metaboicka stvar,i potpuno se slazem da svako treba da utvrdi za sebe sta mu prija ili ne telu i kako on reaguje na razlicitu hranu, jer zvanicna teorija o holesterolu pojma nema sta se tu desava zapravo...a to sa izbacivanjem mleka,sira, mesa, jaja - licno mislim nidje veze, meni je sa takvom ishranom bolja celokupna krvna slika i holesterol nego kad sam pokusala sa onim njihovim bezmasnim dijetama koje mi preporucili ranije - rezultat je bio katastrofalan......moja teorija: jesti sto manje procesuiranu hranu i vestacke masti. sta su imale da jedu babe, prababe itd u mladosti - to je ono sto bi trebalo i mi da jedemo, nikakva nove izmisljenje dijetetske proizvode za mrsavljenje,margarine, eurokremove, zasladjivace, boje i ostale plastike :lol:

Kilogram šećera koliko ide u šerbet konja bi dokrajčilo:lol:

al kad se podeli na pedesetak kadaifcica i nije nesto :lol:
ako ih ne pojedes za dva dana

- - - - - - - - - -

isto i kod mene, doduse kod mene je HDL jako visok, sto mi doktori objasnise da direktno ima veze sa dobrom ishranom i vezbanjem...kod mene u familiji je to metaboicka stvar,i potpuno se slazem da svako treba da utvrdi za sebe sta mu prija ili ne telu i kako on reaguje na razlicitu hranu, jer zvanicna teorija o holesterolu pojma nema sta se tu desava zapravo...a to sa izbacivanjem mleka,sira, mesa, jaja - licno mislim nidje veze, meni je sa takvom ishranom bolja celokupna krvna slika i holesterol nego kad sam pokusala sa onim njihovim bezmasnim dijetama koje mi preporucili ranije - rezultat je bio katastrofalan......moja teorija: jesti sto manje procesuiranu hranu i vestacke masti. sta su imale da jedu babe, prababe itd u mladosti - to je ono sto bi trebalo i mi da jedemo, nikakva nove izmisljenje dijetetske proizvode za mrsavljenje,margarine, eurokremove, zasladjivace, boje i ostale plastike :lol:

upravo to - povrce, voce, sir, kajmak, jaja, meso! :ok:
aj dobro ne mora jaja :sad2:

moram vama da se pozalim, nemam kome
dok je trajalo prvenstvo, moje dete je zbog prakticnih razloga bilo smesteno u holidej inu
dorucak - navukla se na jaja
vrati se kuci..malo, malo pa ispece jaja na keramickom tiganju
ok, zdravo je..treba tako!
al da ne pere casu iz koje pijem nes kad pere sudove posle rucka
pre dva dana oprala, ja juce ujutru sebi spremim nes, ubacim se ujuttru ponovo u krevet da sa zadovoljstvom otpocnem jutro uz nes i forum, a casa :bljuc: na jaja
sanse nije imalo kafu da popijem..meni telo kaze - ne jaja! i ja postujem!

kako ne mora, mora!!! :sad2:
salim se ja sam krenula sad da ih jedem ponekad posle jutarnjeg treninga npr, zbog proteina i gvozdja najvise, jer sam prosle godine sa istim imala problema...a nekad i prepelicja skuvana umesto kokosijih.
pa uz avokado i malo oraha/pekana, posle vezbanja na prazan stomak, meni lepo legnu...bas me zanima kakva ce mi krvna slika biti u kontekstu holesterola i gvozdja kad budem radila sledeci put...

salim se ja sam krenula sad da ih jedem ponekad posle jutarnjeg treninga npr, zbog proteina i gvozdja najvise, jer sam prosle godine sa istim imala problema...a nekad i prepelicja skuvana umesto kokosijih.
pa uz avokado i malo oraha/pekana, posle vezbanja na prazan stomak, meni lepo legnu...bas me zanima kakva ce mi krvna slika biti u kontekstu holesterola i gvozdja kad budem radila sledeci put...

ja verujem da ti se holesterol nece povisiti
bez obzira na jaja
a za prepelicja sam cula da je dejstvo najvece kad se popiju ziva jer termickom obradom gube nesto od svojstva
e sad, da li hranljiva ili lekovita nisam detaljisala

mada i ja imam napad, ali je ot kod mene samo jednom godinsnje u trajanju od dva tri dana, kad jedem samo jaja..
obicno se preklopi uskrs sa tim, pa nekad pomislim, mozda ovaj boza zna kad treba da padne uskrs i da je to prirodna reakcija tela na ono sto se desava u prirodi posle zime..

mV:
kupila sam zamrznuto testo za kadaif, koga obozaaaaaavam
znam da mogu naci recept na netu, ali da li neko od vas to pravi i kako?
treba mi necije licno iskustvo, ne bih da omanem :lol:

ja ga zalijem puterom i katko pecem,da malo porumeni,a agdu pravim tako sto prvo stavim secer da se malo proprzi pa onda zalijemvodom i kuvam do zeljene gustine.hladan kadaif zalijem hladnom agdom.pojedem sve u roku odmah:)moes i orase da stavis ako volis.

i kod mene je gornja granica dozvoljenog cak i kad sam bila u top takmicarskoj formi
a ti stavovi savremene medicine koja promovise nove lekove na trzistu za masovnu upotrebu, stavovi naucnih dostignuca - jedite margarine, nemojte puter, a posle 20god - ne maragarin :aaa: zahebali smo se, puter, puter neka kace macki o rep

...kad god se strecnem oko holesterola koji je kao sto rekoh vrlo malo iznad granice dozvoljenog, moja dr kaze da su to gluposti i da bi po novom
trebali da "ispiramo" krvne sudove po ovome sto sad propagiraju i da je to sve prevara veka, da bi se kupovale kojekakve gluposti koje se reklamiraju
na trzistu i od cega zivi farmaceutska industrija, a ne zato sto bi nekom to pomoglo....ja je slusam i ne pijem vise nista od toga...

...a inace ne jedemm ni puter ni margarin...odavno, ni majonez ni bilo sta od toga sto je bas masno, masno....moj favorit je pavlaka od 12% mm,
i to je to....naravno mleko....a znam da su svi protiv njega....onda odem da snimim gustinu kostiju i nalaz je....raznredjenost 1% za moje godine
vise nego idealno...

..danas dinstani kupus s' flekicama (bez flekica)..domaca supa od pileceg belog...ima kost...e onda cu to belo da isitnim i ubacim u kupus
kad bude gotov da glumi flekice:lol:
...u supu cu umesto rezanaca, knedli ili dronjaka, ubaciti malo pirinca...i dovoljno...eto meni rucka za 3 dana:manikir:

Znam sve,i ja imam hronično zapaljenje štitne...ali da sam na njenom mjestu pokuša bi sa zdravom ishranom...

Ne znam jesu to neke dodatne analize jer meni uvijek izađe samo ukupni holesterol...
Ne znam kakve su ti dijete propisali,ali ako si jela svježu sirovu hranu rezultat nikako ne može biti katastrofalan...ko zna šta si ti jela:confused:
Meso,mlijeko,naročito doprinosi kiselosti organizma,a u tom stanju kiselosti nastaje rak i mnoge boleštine,imaš na netu knjiga pa izuglaj,smara me sad da objašnjavam..
Vjerovatno ti zvučim kao fanatik,ali ako hoćeš zdravo da se hraniš samo sirova hrana dolazi u obzir.Kuvanje kući je zdravije(ili bolje rečeno manje štetno) od gotovih jela,suhomesnatog itd,ali to nije ipak zdrava hrana u svom prirodnom obliku,sve što se termički obradi gubi mnoge hranjive sastojke...

Za manjak gvožđa scježa cvekla lijek...
Ja sam punokrvan,gvožđe na gornjoj granici,pa ono ako ti zatreba...:)kod mene kontra problem,treba bi malo da ga snizim..

..sta je po tebi zdrava hrana...mozes da napises na temi o dijeti, da ne bi smo ovde spamovali.....iako ja smatram da se hranim zdravo..volela bih
da cujem sta imas da kazes....:hvala:

Znam da sam fanatik postao,i da vjerovatno ljude smara ova spika,evo još samo ovo da napišem i neću više na ovoj temi da smaram:mrgreen:
Po meni,to jest po literaturi koju sam pročitao(nažalost kasno),i po nekom zdravom razumu jedina zdrava hrana je presna odnosno sirova...
Znači sve sirovo voće,povrće,žitarice(pšenica,raž,ječam,ovas..ali sve to neoljušteno i svježe bez kuvanja,samo se potopi u vodu duže vrijeme),orasi,bademi,susam,sjemenke suncokreta...(i ovo u sirovom obliku),i nezaobilazno maslinovo ulje...

Ne znam jesu to neke dodatne analize jer meni uvijek izađe samo ukupni holesterol...
Ne znam kakve su ti dijete propisali,ali ako si jela svježu sirovu hranu rezultat nikako ne može biti katastrofalan...ko zna šta si ti jela:confused:
Meso,mlijeko,naročito doprinosi kiselosti organizma,a u tom stanju kiselosti nastaje rak i mnoge boleštine,imaš na netu knjiga pa izuglaj,smara me sad da objašnjavam..
Vjerovatno ti zvučim kao fanatik,ali ako hoćeš zdravo da se hraniš samo sirova hrana dolazi u obzir.Kuvanje kući je zdravije(ili bolje rečeno manje štetno) od gotovih jela,suhomesnatog itd,ali to nije ipak zdrava hrana u svom prirodnom obliku,sve što se termički obradi gubi mnoge hranjive sastojke...
ukupni holesterol malo cemu sluzi, treba raditi analizu ldl, hdl, i trigliceride po mogucstvu, al ova prva dva obavezno.
nemoj potcenjivati tudje znanje jer nemas ni pocetne pretpostavke niti uvid u necije navike, istoriju bolesti itd...organizmi su razliciti. ti si sam rekao da si trpao svasta u sebe - ja za razliku od tebe nisam, u kuci smo uvek pazili na hranu, i nemamo debele u uzoj porodici... neko krka sve i svasta pa mu krvna slika super, nekome se pokvari ko tebi, neko ima metabolicki holesterol, neko ima smanjen holesterol i muci se da ga podigne pa uz svo zdranje ne uspeva, i takvog mucenika znam itditd...svaki covek posebna prica.
bilo kako bilo, trazi sledeci put da ti rade ldl i hdl jer je njihov odnos bitan vise nego ukupni rezultat.

ukupni holesterol malo cemu sluzi, treba raditi analizu ldl, hdl, i trigliceride po mogucstvu, al ova prva dva obavezno.
nemoj potcenjivati tudje znanje jer nemas ni pocetne pretpostavke niti uvid u necije navike, istoriju bolesti itd...organizmi su razliciti. ti si sam rekao da si trpao svasta u sebe - ja za razliku od tebe nisam, u kuci smo uvek pazili na hranu, i nemamo debele u uzoj porodici... neko krka sve i svasta pa mu krvna slika super, nekome se pokvari ko tebi, neko ima metabolicki holesterol, neko ima smanjen holesterol i muci se da ga podigne pa uz svo zdranje ne uspeva, i takvog mucenika znam itditd...svaki covek posebna prica.
bilo kako bilo, trazi sledeci put da ti rade ldl i hdl jer je njihov odnos bitan vise nego ukupni rezultat.

Radio sam tri puta analizu u zadnjih 6 mj. i na svakoj se pojavi samo ukupan hol.a nikad mi nisu predložili posebno...
Da,trpao sam se svim i svačim,jedino zdravo što sam koristio često u zadnje vrijeme je maslinovo ulje i bjeli luk,voće i povrće vrlo rijetko...
Ti se hraniš zdravije nego što sam ja nekad,u to nema sumnje,ali poenta je u tome da ni to nije 100% zdrava ishrana,to sam htio da kažem...
A ti što krkaju sve i svašta,iako im je sad trenutna slika krv.slika uredna,samo je pitanje vremena kad će zdravlje da im se pogorša ako tako nastave,vjeruj mi...

ne znam da li si svesna kolika je razlika u gotovoj hrani koju kupis u supermarketu ili kojem god vec mestu koje masovno pravi hranu i onoga sto sama napravis kod kuce.
o dezertima posebno da ne prcam - na prste mozes izbrojati one koji u kolacima umesto margarina stavljaju puter ili ne daj boze menjaju ulje posle svakog koriscenja...to je vec naucna fantastika. a margarin ja prva ni luda necu da jedem...znam ja vrlo dobro sta sve spada u gotovu hranu, nesto sam imala prilike i da probam zato i kazem da to jednostavno po kvalitetu namirnica (a za mene licno i ukusu) nema veze sa onim sto spremim kod kuce. a jednostavno ne zelim da trpam u sebe sve i svasta, mislim tvoje telo tvoja stvar, ali nemoj da se ubedjujes da je kuvana hrana ista kao i kupovna jer nije. za ukus manje vise, ali kvalitet namirica je veoma razlicit.

Ako volis kuvanje ili moras da kuvas to je svakako tvoj zivot ja kad moram da spremim nesto uvek se minimalno zadrzim u kuhinji.Najvise volim kad se kupi i donese jer nekon takvog jela samo ocistis sto i ides dalje u zivot.Ili recimo ono sto se skuva za 10 minuta pojedes i ides dalje-odlicna stvar.

Znam devojku koja je pocela da se hrani samo nekim zitaricama i pilecim barenim belim mesom i izgleda kao zivi les uzivo al* smatra da je lepa.

Znam lika koji jede sve i ima kilazu ohoho a zdrav je kao dren.Sad je poceo da mrsavi a za to su zasluzne godine koje ima i zdrav je.

Inace mi generalno gledano u Srbiji i ne znamo sta jedemo jer godinama GMO hrana postoji i prodaje se samo nije istaknuto da je GMO a crni hleb je ofarban beli itd.-tako da sta je zdravo a sta ne od onoga sto jedemo ne mozemo da znamo.

Poslednja izmena:
Znam da sam fanatik postao,i da vjerovatno ljude smara ova spika,evo još samo ovo da napišem i neću više na ovoj temi da smaram:mrgreen:
Po meni,to jest po literaturi koju sam pročitao(nažalost kasno),i po nekom zdravom razumu jedina zdrava hrana je presna odnosno sirova...
Znači sve sirovo voće,povrće,žitarice(pšenica,raž,ječam,ovas..ali sve to neoljušteno i svježe bez kuvanja,samo se potopi u vodu duže vrijeme),orasi,bademi,susam,sjemenke suncokreta...(i ovo u sirovom obliku),i nezaobilazno maslinovo ulje...

....ma nisi cini ti se:mrgreen:

...sveze jedem ono sto se jede za salatu...voce takodje, i to je to....ostalu hranu kuvam, ne nesto previse dugo, ali smatram da tako treba, masnoce unosim jako, jako malo
tako da je to zanemarljiva kolicina...nikakve sokove ne pijem, sem ako ih sama iscedim, gazirano znaci u mojoj kuci ne postoji...cak ni kisela voda...
...slatkise ako jedem po nekad to su onda neki integralni, proveeni, ali retko...uglavnom je to crna cokolada...malo i recimo umesto slatkok grickam orahe, onoliko
koliko je to normalno, a to je po preporuci nutricionista, koliko moze da stane u saku...

....smatram da se hranim zdravo, meso koje jedem u ne nekim velikim kolicinama je ono sto su odhranili moji rodjaci za svoju upotrebu, ne kupujem u prodavnicama...
...i to bi bilo to...ne zelim da se opterecujem do te mere, ne zelim da se odreknem fine kuvane hrane, niti smatram da je potrebno toliko daleko ici, ali ko hoce, zelim
i smatra da je to prava stvar samo napred...ne volim da popujem nikome, pa ni da meni to neko drugi radi...postujem tudje odluke...

....ma nisi cini ti se:mrgreen:

...sveze jedem ono sto se jede za salatu...voce takodje, i to je to....ostalu hranu kuvam, ne nesto previse dugo, ali smatram da tako treba, masnoce unosim jako, jako malo
tako da je to zanemarljiva kolicina...nikakve sokove ne pijem, sem ako ih sama iscedim, gazirano znaci u mojoj kuci ne postoji...cak ni kisela voda...
...slatkise ako jedem po nekad to su onda neki integralni, proveeni, ali retko...uglavnom je to crna cokolada...malo i recimo umesto slatkok grickam orahe, onoliko
koliko je to normalno, a to je po preporuci nutricionista, koliko moze da stane u saku...

....smatram da se hranim zdravo, meso koje jedem u ne nekim velikim kolicinama je ono sto su odhranili moji rodjaci za svoju upotrebu, ne kupujem u prodavnicama...
...i to bi bilo to...ne zelim da se opterecujem do te mere, ne zelim da se odreknem fine kuvane hrane, niti smatram da je potrebno toliko daleko ici, ali ko hoce, zelim
i smatra da je to prava stvar samo napred...ne volim da popujem nikome, pa ni da meni to neko drugi radi...postujem tudje odluke...
Ma šalim se ja...evo sad dok kucam mi je u ustima klempavo praseće uvce,a za desert goveđi repići,papci,pohovani praseći mozak,svinjske medene okice i tako to...:rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back