Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa volimo slatko a imala jagoda, toliko. Prvi put sam pravila, ja mislila tu ce biti 4 tegle, neiskustvo. ;)
Ali zadovoljna sam svakako, jer je ispalo odlicno, a dve teglice od 500g nisu ni malo. ;) I jos ostalo litar sirupa od jagoda. :)
Kako ti ostalo sirupa? Sta si radila?
Ja slatko ovako pravim: 1 kg secera uspinujem gusto sa soljicom vode, dodam 1 kg jagoda i bez mnogo mesanja kuvam dok se ne zgusne, pri kraju dodam sok od 1 limuna ( ranije sam sekla krugove od limuna i stavljala unutra ali mi kora posle gorci, ne svidja mi se ). Ali nema sirupa

..nepoklopljeno?
Da. Ne poklapa se.
Hoces da ti napisem recept?
..u nekim receptima za corbu od pecuraka treba dodati i 2-3 tvrdo kuvana jaja pa isitnjena....tako sam bar ja jela i odlicno je bilo,
sve ostalo kako je Novembar napisala.....
E vidis ja uvek u corbice od povrca dodajem jaja, sad se nisam setila. hvala :)
mi smo ovih dana dva puta pravili krem corbu s pecurkama
al ja to pravim ko i sve druge te krem corbice, brzinske, povrtne...
sa cim imam
izdinstam luk, pa dodala prvi put sargarepu, pastrbnak, celer, krompir i pecurke, a drugi put dodala luku, sargarepu, pastrnak, tikvicu i krompir, pa pecurke
kad se skuvalo, samo malo prosla stapnim mikserom, onako da ostanu i komadici povrca u corbi, razmutila jednu pavlaku s malo corbice pa ulila nazad, bacilo kljuc i gotovo.... dodala seckani persun i to je
naravno so/vegeta sta ko vec koristi i biber
eto ....
ja tako pravim koje god te corbice i stavim sta imam od povrca, nesto ne filozofiram mnogo oko toga
a uvek se pojede i bude super
Znaci moja greska je sto moram jos nesto od povrca da bude puterastije i manje pavlake. ok.
Kako ti ostalo sirupa? Sta si radila?
Ja slatko ovako pravim: 1 kg secera uspinujem gusto sa soljicom vode, dodam 1 kg jagoda i bez mnogo mesanja kuvam dok se ne zgusne, pri kraju dodam sok od 1 limuna ( ranije sam sekla krugove od limuna i stavljala unutra ali mi kora posle gorci, ne svidja mi se ). Ali nema sirupa

Ovde ide 500ml soka od limuna i valjda jos jagode puste sok.
Tacnije dobila sam 0,7 l sirupa.

mi smo ovih dana dva puta pravili krem corbu s pecurkama
al ja to pravim ko i sve druge te krem corbice, brzinske, povrtne...
sa cim imam
izdinstam luk, pa dodala prvi put sargarepu, pastrbnak, celer, krompir i pecurke, a drugi put dodala luku, sargarepu, pastrnak, tikvicu i krompir, pa pecurke
kad se skuvalo, samo malo prosla stapnim mikserom, onako da ostanu i komadici povrca u corbi, razmutila jednu pavlaku s malo corbice pa ulila nazad, bacilo kljuc i gotovo.... dodala seckani persun i to je
naravno so/vegeta sta ko vec koristi i biber
eto ....
ja tako pravim koje god te corbice i stavim sta imam od povrca, nesto ne filozofiram mnogo oko toga
a uvek se pojede i bude super

..pola fore tih chorbuljaka od povrca, bile krem chorbe ili seckano povrce
je bash u tome shto su retko kad iste, zavisno od toga chega ima u frizideru.. :)

..ako je seckano povrce, na kraju dodam malo griza, a kad je sasvim gotovo jaje razmuceno sa malo vode,
ne dodajem brashno zato shto moji vishe vole "crtice" nego "krpice" iliti "dronjke" kako ih zove moja svekrva.. :lol:

..i iskreno, posle te chorbe mi je prilichno svejedno shta ima dalje za jelo :P

Pogledajte prilog 286879Pogledajte prilog 286880Pogledajte prilog 286881Pogledajte prilog 286882

Evo slika. Na poslednjoj je i kompot od sljiva. :)

Slatko od jagoda:
Oprati jagode i ocistiti
Iscediti 3 limuna pa razrediti sa 500ml vode
U veliki lonac redjati red secera, red jagoda umocenih u sok od limuna dok se ne potrosi sve,
na kraju secer pa preliti sa preostalim sokom.
Ostaviti 24 sata na hladnom mestu.
Kuvati na jakoj vatri, odmah skinuti penu.
Ja sam kuvala preko 2 sata.
Kad je skuvano, prekriti lonac vlaznom krpom i ostaviti dok se ne ohladi skroz pa sipati u teglice.

Moja mera je bila
1 kg jagoda
1,25 kg secera
3 limuna
500 ml vode

I da, mora svo vreme da vri... Meni je na trojci bas lepo viruckalo, mada sam uglavnom drzala na cetvorci i stojala pored ali posto sam morala kupati dete smanjila na tri dok sam to obavila. Mora stalno da kuva, tj.na jakoj vatri.

Mene nervira sto nemam plin. Da imam garant bi duplo manje vremena provodila pored sporeta.

Evo upravo jedem slatko, stvarno je savrseno! Da i meni nesto uspe iz prve ;)

danas me uvatila manija da ne izlazim iz kuhinje...:dash:

i danas smo imali suljpa za ručak i pojeli...
za sutra moram pripremim sad ,a majka će samo da dovrši...
napraviću bareni mladi krompir u soosu od mirođije...
mlade tikvice će uvaljam u smesu za pohovanje,poređam na pek papir i turim u frižider,sutra keva samo da ispeče...
za salatu pečene paprike sa belim lukom...
sutra nema mesa....:nono2:

napravila sam i majki tortu za rođus,da nosi sutra kući...onaj domaćicin rolat...sad sam ubacila kupine i jagode...:zaljubljena:
u rerni se upravo deci peku roll viršle za večeru i da im ostane za doručak...

možda mi još nešto padne na pamet da muljam...:prstic:

481427_582250615128317_433029108_n.jpg

:manikir:

Nece on flasicu.
Jos uvek sisa.
Ali mora vecera pre sisanja a on odbija.
Ma sedece mi u hranilici do ponoci ako treba

...sto bre maltretiras to dete, neka sisa i neka spava, ne mozes ga nahraniti da poraste za dan, veliki za vojsku...deca tacno znaju kad im
koliko treba sem bas one nejedece dece, a on tebi nije takav, nemoj trpati u njega kao u bure nije ni to dobro....

....ovo ja kazem kao sto bih svojoj cerki, a ti radi kako mislis da treba naravno....

Čičak, jeste da nije tema, ali drži se novkine filozofije: majka odlučuje kada se i šta jede, a dete koliko. Ako neće da jede, nije gladan.

Ja sam se osvestila, i na miru ostavila starije dete, koje inače slabo jede od rođenja do danja današnjeg, kada mi je prilikom gnjavaže oko jela rekao: "Ceo svet se bori da bude mršav, samo ti mene teraš da jedem, da budem debeo!"

Amin. Nikada više...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back