Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
bems, falavel ti savršeno izgleda. Sve kuglice jednake i lepog oblika. Ja sam ga jednom pravila, ali ništa nije valjalo:nono2: prvo nisam mogla da u mom blenderu sameljem leblebije bez dodatka vode, a onda je masa bila suviše vodenasta, pa sam dodala previše brašna, pa je bilo ko kuglice od testa. A svaki dan prolazim pored onog restorana Tel Aviv u Carice Milice i tako lepo miriše. Kupila sam ja to jednom, tako u nekoj lepinji, a u početku su delili prolaznicima da probaju.

Ja sam danas radila pa sam u povratku kupila roštilj, belo meso i ćevape. Ćevapi i pljeske bili na nekoj akciji... e ako je u tim ćevapima bilo mesa, ja onda nikad nisam jela prave ćevape.
A jesam! U vreme dok nije "izmišljena" soja.
Muž me uvek savetuje kako treba uzeti vešalicu, vrat ili tako nešto u šta ne može da se umulja koješta kao u mleveno meso i kobasice, ali šta ću, kad je meni roštilj - ćevapi.

hvala bi :)
meni prvi put nisu uspele kuglice, raspadale su se, ali nisam stavila brasno u smesu i nisam cekala da malo odstoji.
sada sam pravila po ovom receptu uz male izmene
http://www.coolinarika.com/recept/814065/
nisam stavila korijander i kim, stavila sam prasak za pecivo, a ne sodu bikarbonu i umesto brasna sam stavila prezlu, bez merenja, otprilike i ostavila sam masu da odstoji jedan sat u firizderu.
ne daj se obeshrabriti, pokusaj opet :D
sledeci put cu probati da ih pecem u rerni, ali cu u smesu dodati maslinovo ulje da ne budu suve

evo i mojih integralnih lepinjica, pre i posle pecenja
Pogledajte prilog 278883Pogledajte prilog 278885Pogledajte prilog 278884

Dok nisam pročitala, nego gledala te male slike, mislila sam da su raspuknuti keksići. Super su lepinjice. Ima neki recept? Bas mi se dopadaju tako male.

Ja ću danas lignje sa barenim krompirom i blitvom na salatu.
Ako bude čorba biće minestrone (od raznog povrća, šta se nadje)
Za doručak popara.

I nosim se mišlju da napravim džem od pomorandži u kućnoj pekari. Ko je ono pravio letos od kajsija? Dobrodošli su saveti i sugestije!

hvala bi :)
meni prvi put nisu uspele kuglice, raspadale su se, ali nisam stavila brasno u smesu i nisam cekala da malo odstoji.
sada sam pravila po ovom receptu uz male izmene
http://www.coolinarika.com/recept/814065/
nisam stavila korijander i kim, stavila sam prasak za pecivo, a ne sodu bikarbonu i umesto brasna sam stavila prezlu, bez merenja, otprilike i ostavila sam masu da odstoji jedan sat u firizderu.
ne daj se obeshrabriti, pokusaj opet :D
sledeci put cu probati da ih pecem u rerni, ali cu u smesu dodati maslinovo ulje da ne budu suve

evo i mojih integralnih lepinjica, pre i posle pecenja
Pogledajte prilog 278883Pogledajte prilog 278885Pogledajte prilog 278884
super su lepinjice bems... ima da ih pravim prvom prilikom... :) ja kim nesto i ne volim,tako da cu i ja svakako bez kima :)

sutra je nacinjemo :)
http://www.coolinarika.com/recept/schwarzwlder-kirschtorte-svarcvald-torta/
ja sam samo filove 'liznula' :))))
malo izmenih, dodala sam visnje i u sredinu belog fila, nisam imala ni liker ni rakiju od visnje, pa stavih malkooo ruma :)
ispade bas visoka torta

005.JPG
007.JPG

a za rucak ko sto rekoh

004.JPG
super izgleda... kore su bas interesantne.... nema veze sto je visoka,ja ne volim niske torte,niska torta mi pre dodje kao kolac...

Dok nisam pročitala, nego gledala te male slike, mislila sam da su raspuknuti keksići. Super su lepinjice. Ima neki recept? Bas mi se dopadaju tako male.

Za doručak popara.

I nosim se mišlju da napravim džem od pomorandži u kućnoj pekari. Ko je ono pravio letos od kajsija? Dobrodošli su saveti i sugestije!

integralne lepinjice :)
340ml vode
nekoliko kasika maslinovog ulja
2 kasicice(ravne) soli
1kasicica secera
300gr belog brasna
200gr razenog brasna
150gr heljdinog brasna
7-8gr suvog kvasca

2-3 sake suncokreta
2 sake susama

i to sve mi je umesila pekarica na programu za testo za pizzu, a ja sam samo oblikovala kuglice :rumenko:

u malo vode stavila sam kasicicu mlevenog lanenog semena i time premazala lepinjice da bi se susam zalepio
ta mesavina moze da se koristi kao zamena za jaja, posto posle kratkog vremena dobije viskoznost belanceta
pecene sam prekrila vlaznom krpom da bi malo omeksale, jer nisu mekane kao testo od belog brasna i belog ima manje od 2/3 koliko je inace preporuceno...

pravila sam dzem od pomorandze u pekarici i nije lose ispao, ali mi se vise svidja kada ga pravim na sporetu, prvo sto moze veca kolicina odjednom da se napravi, a drugo sto se ne izgube skroz komadici pomorandze i kore, kao u pekarici
nisu to krupni komadi, koje inace ne volim u dzemovima, ali u pekarici se skroz izgube, a kad je dzem od pomorandze svidja mi se kad nema skroz kremastu strukturu vec ima mrvice kore
dakle, u pekarici je sasvim ok, a ovo ostalo su nijanse i licne preferencije :D

super su lepinjice bems... ima da ih pravim prvom prilikom... :) ja kim nesto i ne volim,tako da cu i ja svakako bez kima :)

kim sam izostavila u falafel kuglicama, ne u lepinjicama
mozda sam unela zabunu, jer sam u istom postu pisala o receptu za falafel, a stavila slike lepinjica
shame on me :D

bems, ti si moj čovek. Ajde, ako imaš i recept za džem od narandži.
Ja nisam nikad u životu pravila džem, ni marmeladu, ni pekmez :rumenko:
Mi to nešto ne volimo ni da jedemo, uglavnom završi u kolačima.

hehe, problematican sam ti ja covek, jer svaki recept izmenim
uzmem nekoliko, pa napravim svoju verziju
i kod mene dzemovi zavrse u kolacima, tetka mi daje domaci od sipka, komsinica od kajsije, a ja napravila od pomorandzi da bih imala za jaffa kolac i americke palacinke sa coko kremom
sjajan motiv, zar ne? :D
sad cu da potrazim po kom sam pravila, mozda sam i ovde pisala, ako ne nadjem pokusacu da se setim kako sam pravila

gledala sam i ja malo po netu recepte, toliko su različiti, te sa korom, te bez kore, te se ostave pomorandže sa šećerom preko noći, te ne mora.... verovatno i može svakako, a svako prilagodi sebi kako mu odgovara.
Meni će biti super u pekarici jer ja ne volim da ostanu komadići

pridružujem se Tolki u čestitkama za Uskrs i rodjendane našim slavljenicima :orkestar:
xella, srećan rodjendan :rodjendan:

gledala sam i ja malo po netu recepte, toliko su različiti, te sa korom, te bez kore, te se ostave pomorandže sa šećerom preko noći, te ne mora.... verovatno i može svakako, a svako prilagodi sebi kako mu odgovara.
Meni će biti super u pekarici jer ja ne volim da ostanu komadići

:

nisam zabelezila recept i ne znam po kom sam pravila, tj. koji sam izmenila
koliko se secam, ovako je to bilo :)
na npr 2 kg voca, stavila sam 1,5kg secera(iako je svuda preporuka da se stavi secera vise nego voca)
u kolicinu voca ulaze i 2-3 limuna
tanko oljustenu koru sa 4-5 pomorandzi i 1-2 limuna sam kuvala u vodi dok nisu omeksale i da izadju otrovi, mozda 10ak min.
posle toga sam ih oobro isprala i isekla na manje komade
onu belu koricu ispod tvrde kore sam skinula i kriske isekla na 2-3 komada i sve sastojke zajedno ubacila u pekaricu
mislim da sam ubacila i kesicu burbon vanilinog secera :think:

uh, moracu opet da pravim, dobar je to dzemic :D

Za doručak popara.

Ja sam pravila od pomorandzi jos jesenas. E sad da li su bile lose pomorandze, jos im nije bilo pravo vreme ili je problem u onoj beloj opni, meni je dzem nekako gorcio. Smazao se naravno ali skrecem ti paznju, mozda je poenta da se dobro skine ona bela opna.

hvala na cestitkama u ime tata Jandrle :)
za rucak supica, i po njegovoj zelji, svinjski file sa susenim paradajzom i gorgonzolom i njokama, koje cu sama napraviti, nadam se uspesno :-D
posle pravim i pica rolat da ima za grickanje....
tortu nacinjemo posle rucka....

- - - - - - - - - -

hvala na cestitkama u ime tata Jandrle :)
za rucak supica, i po njegovoj zelji, svinjski file sa susenim paradajzom i gorgonzolom i njokama, koje cu sama napraviti, nadam se uspesno :-D
posle pravim i pica rolat da ima za grickanje....
tortu nacinjemo posle rucka....

kupila sam i ja džemfix. I lakše mi je da se ne petljam s korom. Pa ona je gorka. Nervira me što ne mogu da nadjem uputstvo za pekaricu

meni nije bio gorak dzem jer sam koru prethodno prokuvala, pa je valjda i gorcina "izasla"
dzemfix nisam stavila zbog konzervansa, mislim da nije neophodan
u uputstvu za moju pekaricu pise samo 400gr secera i 500gr pomorandzi,a ako ti treba zbog odabira programa, pronadji na net-u
jao, koliko sam danas na ovoj temi, ima da zavrsim na podrsci za dijetu :D

hahaha, ja sam napustila onu temu. Ne može se i tamo i ovde.
Na mojoj pekari piše koji joj je program za šta. Ovo mi znači, koliko šećera, koliko pomorandži.
Mnogo je za.eb... čistiti ih. Ja se stvarno trudim da skinem što više onih opni, a to je baš gnjavaža

Ovo nije bas za temu ali moze da posluzi kao savet. Dobila fenomenalnog zeca malo manji od praseta, ma prste da polizes, ali guska (ja) stavi zeku u pac koji se izmedju ostalog sastoji od jednake kolicine vode i vinskog sirceta, drzala 4 dana. Danas u rernu, peceno za sat i nesto, ali zato kiselo u tri lepe. Sve trikove primenila, ali meso i dalje kiselkasto i pored sosa od pecurki i bla, bla, bla. Uglavnom nikad razmera vode i vinskog sirceta 1:1 :dash::dash::dash::dash:

8156_560199624000083_1570969735_n.jpg

sretan uskrs svima koji slave...

mi smo danas svašta imali...domaća supa,sarma,pečenje (svinjsko i pileće), pomfit,šampinjone u umaku,kupus salata zelena i crvena sa dresinogom koji mi je juče pao na pamet...
od kolača,mama pravila oblande,sveki kozačke kape,ja mančmelou...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back