Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nas dom je danas ogrnut cipkom neznosti, mamin je Bozic.

Svake godine pravimo Stollen, tradicionalni nemacki bozicni kolac.

Kinder tortu jos uvek nisam probala, izgleda raskosno i nacinjena je od kvalitetnih sastojaka te ne sumnjam u ukus,
ali Stollen obozavam, carobnog je ukusa.

Zavodljivi marcipan i kandirano voce, mesavina zacina za medenjake (Kotanyi), rum, puter i burbon vanila.

Ove godine stavili smo susene kajsije, aroniju, brusnice i kandirane arancine i limuncine.

predivno!

Sad ti dadoh poen za noge, pa ne mogu i za puding... A zasluzila si... Za oba... :prstic:

Ahahhaha, pa hvala :malav:

i ja dadoh rep. za sliku, sad ne mogu ovde

Draga, čestitam ti jubilarni post! :klap:I ne idi nigde. Šta ću ja bez tebe, jadna? :sad2: :heart:

Fenomalno, moze recept?
Btw Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku xella.

Hvala, hvala :)

Ma, kakav recept :D Puding sa mlevenim keksom, slatkom pavlakom i topingom od čokolade ili jagode...

Mada, ima dosta recepata za ove dezertne čaše:

http://www.coolinarika.com/recept/cirkuski-puding/

http://www.coolinarika.com/recept/keksasto-vocni-puding-uzitak/

http://www.coolinarika.com/recept/beli-coko-puding-sa-malinama/

:cao:

Divno :)
Jel moze recept za Stollen?
Nas dom je danas ogrnut cipkom neznosti, mamin je Bozic.

Svake godine pravimo Stollen, tradicionalni nemacki bozicni kolac.

Kinder tortu jos uvek nisam probala, izgleda raskosno i nacinjena je od kvalitetnih sastojaka te ne sumnjam u ukus,
ali Stollen obozavam, carobnog je ukusa.

Zavodljivi marcipan i kandirano voce, mesavina zacina za medenjake (Kotanyi), rum, puter i burbon vanila.

Ove godine stavili smo susene kajsije, aroniju, brusnice i kandirane arancine i limuncine.

Ja isecem ludaju na kriske
Pogledajte prilog 265151
a zatim svaku secem na parcad oko 5 mm debljine.
Moze u tepsiju,serpu ili vatrostalnu posudu da se stavi, dole se podmaze uljem kao da hoces da napravis malo masnije palacinke , stavi se red ludaja ( da se proso ne zalepi), zatim pospe prosom , pa onda 2-3 reda ludaja( ako je proso gore onda kad se zapece hoce da "grucka" ) .Posuti secerom i naliti vodom da ogrezne.Poklopiti pa u rernu ( ja stavim na 300 stepeni).Kad voda upari i poslastica je gotova.Onda samo malo poprskam uljem i kasikom secera pa otkopljeno vratim da zapece 2-3 minuta, tada ukljucim samo gornji grejac.
E sad na ovo ludaje sto se vidi na slici stavila sam 3 kasike secera ( ja bas ne volim preslatko) i oko 2 kasike prosa
Pogledajte prilog 265152
Pogledajte prilog 265153
Ovo sa dodatkom prosa sam "izmislila", moja mama je zimi svako vece ( smederevac radi z:lol:) stavljala u tepsiju samo ludaje isecene na kriskice, uspravno,i poprskane uljem i secerom a vode dodati samo 1 cm da se ispece . Prelepo je , tako mi lepse od ludajnice ( tako kod mene kazu za pitu bundevaru). Ali sa prosom mi je jos lepse a brzo je

ne kontam uopste cemu dodatak prosa... po meni em nepotrebno em ne kontam vezu s bundevom pecenom ,volim ja eksperimente al ovaj mi nema smisao :-D :)

ne kontam uopste cemu dodatak prosa... po meni em nepotrebno em ne kontam vezu s bundevom pecenom ,volim ja eksperimente al ovaj mi nema smisao :-D :)

O ukusima ne vredi raspravljati z:lol:
Ja sam napravila tu kombinaciju jer koristim proso cesto zbog njegove lekovitosti http://beleznica.wordpress.com/2011/07/29/proso-zdrava-kompletna-zitarica/, i jer je jako ukusno , brzo se sprema i zbog neutralnog ukusa moze da se kombinuje sa svim vrstama povrca ili voca , kao i sa mesom
Ovako sa ludajom ( bundevom) i prosom dobije se nesto kao puding / krem , sitije je nego kad se bundeva pece sama ( za one odrasle i decu koji "pokvare" stomak od bundeve u ovoj kombinaciji nema tog problema ), brze mi je nego da uvijam pitu a ukus je ... mmmm
Savetujem da probas z:lol:
A veza sa pecenom bundevom: to je ustvari pecena bundeva samo dodato malo prosa,

Poslednja izmena:
O ukusima ne vredi raspravljati z:lol:
Ja sam napravila tu kombinaciju jer koristim proso cesto zbog njegove lekovitosti http://beleznica.wordpress.com/2011/07/29/proso-zdrava-kompletna-zitarica/, i jer je jako ukusno , brzo se sprema i zbog neutralnog ukusa moze da se kombinuje sa svim vrstama povrca ili voca , kao i sa mesom
Ovako sa ludajom ( bundevom) i prosom dobije se nesto kao puding / krem , sitije je nego kad se bundeva pece sama ( za one odrasle i decu koji "pokvare" stomak od bundeve u ovoj kombinaciji nema tog problema ), brze mi je nego da uvijam pitu a ukus je ... mmmm
Savetujem da probas z:lol:
A veza sa pecenom bundevom: to je ustvari pecena bundeva samo dodato malo prosa,

Nisam imala priliku da jedem neko jelo sa prosom. U šta sve može da se doda?

"ludopileglodjekosku
Nisam imala priliku da jedem neko jelo sa prosom. U šta sve može da se doda?"

Svuda gde stavljam pirinac dodam i trecinu prosa ( pilav, rizoto...). Kad kuvam corbice od povrca stavim kasiku prosa ( zgusne se pa ne treba mnogo staviti, videces vec iz iskustva) , evo cak i u riblju corbu stavim proso, ukus je isti kao bez njega . Punim tikvice i patlidzane ( uzduz secem, izdubim , dodam iseckanu sredinu, proso, seckan paradajz, crni i beli luk, rendanu sargarepu , persunov list ,biber pa u rernu pored pecenja ( meso da bude upola peceno jer povrcu ne treba dugo da bude gotovo ).Naravno moze i bez mesa .:-)
Inace za bratovu cerku od 1,5 godine cesto spremam razno voce sa prosom - recept kao ovo sa bundevom ( pravila sam sa sljivama, kajsijama, dunjama, jabukama- kod jabuka dodam i kasiku mlevenih oraha, svi koji su probali misle da su samo jabuke sa orasima ) .Cak izdinstam proso pa dodam kasiku pekmeza, mala jede kao luda - em je zdravo, em sveze zasto kupovati gotove kasice

Poslednja izmena:
Obozavam flekice sa kupusom z:lol:
Hvala sto si me podsetila, nisam odavno pravila, samo ja jedem pa se i ne setim
Pravim sutra

Moj muž ne voli, pa ja dugo nisam pravila. I onda sam ih se užasno zaželela i napravila za sebe. Deca probala i oduševila se. Pitaju, što ti to nama ne praviš? Tako da su sad redovno na repertoaru. A muž nek se snadje.

Devojke, hvala vam za tople reci, ugrejale ste mi nedra. :)

Divno :)
Jel moze recept za Stollen?

Svakako. :)

Drage volje ispisujem.

Stollen

Sastojci

Za testo:

• 100 ml toplog mleka
  • ½ kocke svežeg kvasca
  • prstohvat soli
  • 3 kašičice šećera
  • 225 g brašna
  • 200 g mešanog suvog ili kandiranog voća (mi smo ove godine stavili arancine, limuncine, brusnicu, aroniju i kajsiju)
  • 50 g listića badema
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • 250 g marcipana

Za premazivanje i posipanje

• 25 ml ruma
  • 25 g otopljenog putera
  • 50 g prah šećera

Postupak

Istopiti kvasac u toplom mleku. Ostaviti sa strane.

U medjuvremenu u većoj posudi pomešati prosejano brašno, so, šećer i začine. Dodati iseckano suvo voće, badem listiće i omekšali puter, izmešati. Uliti mleko sa kvascem, i sve još jednom dobro izmešati.

Dodati jaje i mešati varjačom da se dobije meko testo, oko 5-6 minuta. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta. Posle tog vremena testo prabaciti na radnu površinu dobro posutu brašnom, ruke takodje posuti brašnom, pa premesiti nekoliko puta.

Razviti testo po dužini malo veće od pleha u kome će se peći (četvrtasti kalup za hleb) a po širini dovoljno da se može umotati rolna. Marcipan razviti u valjak malo kraći od dužine testa, staviti ga na sredinu testa i napaviti rolnu. Krajeve testa slepiti ili podviti ka unutra, da marcipan sa svih strana bude dobro upakovan. Prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje tako da strana sa šavom ide dole. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da narasta jedan sat na toplom mestu.

Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C ili dok kolač ne dobije zlatno braon boju a sredina postane suva (proveriti čačkalicom).

Pečen kolač premazati rumom koristeći veću četkicu, zatim premazati otopljenim puterom i na kraju posuti prah šećerom. Ostaviti da se skroz ohladi pre sečenja.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back